Monokrom konsthistoriker – hemma hos inredaren Emma Blomquist

Emma Blomquist längtade tillbaka till stan från landet. Nu bor hon och familjen i sitt favoritkvarter på Östermalm i Stockholm. Det var även så hennes Apartment Stories kom till, en inredningsbutik med inspiration från eleganta våningar i Paris.

Annons

Från en 1700-talsgård med lågt i tak och antika möbler och konst till en elegant sekelskiftesvåning i på Östermalm i Stockholm med rymd och raka linjer – stylisten och inredaren Emma Blomquist längtade tillbaka till det urbana livet i stan efter en tid på landet tillsammans med sin man och tvillingdöttrar.

»Både jag och min man är lite rastlösa av oss. Gården var en perfekt plats för barnen att forsa runt på som små. Men nu var det dags för något nytt. Större delen av bohaget åkte ut, och vi gav plats till en mer elegant stadsvåning«, säger Emma när vi ses i hemmet som ligger ett stenkast från Djurgårdsbron i Stockholm. Det var även i och med flytten som hennes Apartment Stories föddes, en webbaserad inredningsbutik där känslan från en klassisk stadsvåning sätter tonen.

I sitt jobb som stylist och inredare för bland andra Skultuna samt privata hem har hon fått en unik inblick i vad konsumenter efterfrågar. Runda art deco-speglar, sammetskuddar samt bord och pallar i sten är några av de produkter som Emma producerar i Sverige och Europa och säljer online.

Annons

»Jag trodde att mina kunder kanske i huvudsak fanns i Stockholm, men nu har jag kunder över hela världen. Inredning har blivit så mycket mer tillgängligt i och med sociala medier. Tidigare kunde du få ett magasin en gång i månaden, nu kan du hela tiden ta del av fantastiska hem globalt. När mina kunder sett något på bild vill de ofta göra likadant. Samtidigt är hela återförsäljarbranschen satt under hård press, att finnas online utan mellanhänder gör att jag kan hålla nere priserna. Mina kunder har ofta följt mitt jobb, den som har förtroende för min estetik uppskattar ofta produkterna«, säger hon.

Renoveringen i lägenheten på Östermalm tog sin tid men sedan början av 2018 är familjen tillbaka i sitt favoritkvarter.

emma Blomquist överblick
Dörrarna är trompe l’oeil och bidrar med dynamik i rummet. Den öppna spisen är ritad av Emma enligt fransk modell. Soffan Porto är från Layered, och det mattlackade soffbordet har Emma låtit tillverka själv. Sidobordet i sten från Apartment Stories, och sidobordet i glas är från Perspective Studio. Karmstolen framför spisen är designad av Pierre Jeanneret. Den stora svarta skulpturen Blick av konstnären Britt-Ingrid Persson i svartpatinerad brons. Det är konstrådgivaren Moderna Samlare som curerar Emmas konst, de hyr ut konst till både privatpersoner och företag.  

»Vi bodde precis runt hörnet tidigare och är väldigt förtjusta i kvarteret. Det är bara att ge sig ut att promenera eller springa på Djurgården och det finns mycket aktiviteter för barnen, som dessutom går i skolan där. Vi har Oscarskyrkan runt hörnet och den lummiga allén, många av våra vänner bor runt omkring oss och vi ses på restauranger i området. Samtidigt är det väldigt lugnt här, som på landet fast i stan. Det är en fin kvarterskänsla, säger Emma.

Annons

I lägenheten slås man av den otroliga takhöjden, som egentligen inte är så värst hög, berättar Emma.

»Det är ofta det människor säger när det stiger in här. Vilken takhöjd! Men den är inte ovanligt hög för en sekelskifteslägenhet. När vi renoverade lägenheten ville jag verkligen understryka våningskänslan, och förstärka det som en sekelskiftesvåning är. Jag öppnade upp dörröppningar betydligt högre, satte in bröstpanel och ny kraftfullare stuckatur, och på så sätt ökade höjden i våningen«, berättar hon.

emma b organiska former
Organiska former får gärna ta plats i Emmas inredning. Soffa Porto från Layered.  
emma b porträtt
 

Vardagsrummet öppnades upp mot köket för att skapa mer rymd och sociala ytor för familjen, och med små knep trollade Emma orda­grant med sinnena. När man tittar in i vardagsrummet reser sig till synes två dubbeldörrar med en öppen spis i mitten.

Annons

»De är trompe l’oeil, alltså en optisk illusion av dörrar. De ritades in av mig för att skapa dynamik i rummet och för att få till en symmetrisk vägg med spis i mitten enligt fransk modell. I Stockholmsvåningar hittar man ofta kakelugnar och de brukar vanligtvis vara placerade i hörn. Här uppe har vi ju behövt värmen, men i till exempel Paris kunde man kosta på sig en stor öppen marmorspis som mer var till prydnad än till uppvärmning«, säger hon.

»Personligen har jag alltid haft lite svårt för kakelugnar – kanske för att jag hade en i mitt flickrum som alltid blev för varm och rykte in – så när jag får välja själv ritar jag gärna in öppna spisar i sten. Den här är fritt inspirerad av äldre art deco-spisar«, säger Emma som har en bakgrund som konsthistoriker.

I inredningen är det just konsten och de strama linjerna som skapar uttrycket. En naken torso på en piedestal, en figur i sten och plexiglas, och en rund organisk soffa, är några av de objekt som sticker ut. Emma föredrar kraftfulla uttryck i material och form snarare än i färg.

Annons

»Jag har lite svårt för färger, till mina barns förtret. Jag föredrar en lugn färgskala, i jordfärger. Jag har målat in snickerier och stuckaturer. De ljusare golven går ihop med väggarna och gardinerna. Jag var med i en podd nyligen och de blev chockade när jag svarade att det kan räcka med en eller två färger i ett hem. Kör på en du gillar och få en genomgående känsla. I mitt hem är det i stället formerna som får ta plats, och bli utropstecken«, säger hon.

emma b mot fönster
Gardinerna i tunn ull sitter på en Wave-skena för att få ett snyggt fall, och är gjorda hos textilproducenten Astrid i Stockholm. Matta Solid Viscose i färgen Francis Pearl, från Layered. På bordet står en liten skål på tre ben i keramik från Copenhagen 101, och en liten svart figur som blev över från en av Emmas stylingjobb. På Emmas sidobor från Apartment Stories finns en liten skulptur med klot av skulptören Ingemar Svensson, en bröllopspresent.  
emma b staty
Med bakgrund som konsthistoriker har Emma samlat på sig en hel del verk på vägen. Piedestalen som den nakna torson står på har Emma ritat och lått tillverka själv. Bordslampan Taccia är designad av Achille Castiglioni för Flos. Mobilen blev över från en fotografering och är inköpt från Fondation Maeght.  
emma b smed
5-Bordet i järn är ritat av Emma och tillverkat av hennes smed. Tavlan från Moderna Samlare av Rune Hagberg, små figurer i vitt är rester från en fotografering. ”Jag hittade en massa lera som vi borde olika arrangemang med. Alla var lite tveksamma till en början men leran blev otroligt dekorativ när man bröt sönder det. Det blev jättefina bilder där den blanka mässingen mötte den organiska leran”.  

Sedan barnsben har Emma tagit del av andras hem och byggnader. Med en pappa som intresserade sig för arkitektur och äldre hus var de konstant runt och besökte nya miljöer, och det är något som följer med henne än idag. Emmas största nöje på semestern är att besöka och inspireras av privata hem i museimiljö.

Annons

»Det är något jag verkligen kan rekommendera. Jag älskar att hitta privata hem som gjorts om till museum. Det är roligt att besöka sådana hem oavsett tidsepok, så som Villa Necchi i Milano, Villa Kerylos i Beaulieu-sur-Mer, Frankrike, Etham Palace utanför London, Hallwylska i Stockholm och Musée Nissim de Camondo i Paris.«

emma b marmor
Köksö i Carrera-marmor med fristående gashällar från Pitt Cooking. Takarmaturen är designad av Serge Mouille.  
emma b hall
Genom att öppna upp mellan kök och vardagsrum skapade Emma rymd och fler sociala hyror för familjen. Färgskalan går i jordtoner, hela rummet inklusive stuckatur är målat i nyansen Kalk från Jotun.  
emma b soffa soffbord
Marra Solid Viscose I färgen Francis Pearl, från Layered. Svart, mattlackat soffbord, egentillverkning.  

Och trots att Emma nu känner sig hemmastadd i sitt lummiga kvarter med lantkänsla, har suget på att upptäcka nya miljöer för familjen inte försvunnit.

Annons

»Någon gång kommer vi säkert att flytta vidare. Får jag bestämma blir det så klart till Paris. Det är en plats jag ständigt återvänder till både i jobbet och privat och en stor inspirationskälla! Det finns ett sådant enormt kultur­utbud där och det är en sådan otrolig kvalité på husen och byggnaderna. Det går inte att jämföra med något annat. Men jag får ändå lite av den känslan här – vi har i alla fall gott om damer och farbröder som promenerar med sina hundar. Och precis som i Paris bor vi verkligen i vårt kvarter.«

Text Jonna Dagliden Hunt

Foto Andy Liffner

Läs mer:

Modeskaparen Pierre Cardani rosabubbliga drömpalats

Kika in hemma hos stylisten Joanna Lavén

Inredningsproffsets superlya i Lärkstan

Publicerat 25 december 2018
Annons