Besök slott 10 tips

10 mest besökta palatsen i världen

De är unika och drar miljontals besökare varje år. Palatsen som hänfört besökare under århundraden.Vi på Residence har listat några av dem här, från stora slott i Europa till pampiga monument i Asien.

Annons
Residence Magazine besöker ett av Sveriges största spahotell
Residence Magazine besöker ett av Sveriges största spahotell
1:12

Det finns några speciella palats i världen som drar till sig fler turister än andra. Dessa palats har ofta haft en säregen historia och unik arkitektur vilket drar till sig miljontals besökare varje år.

Vi på Residence listar upp de 10 mest besökta palatsen i världen.

Shuri-jo, Japan

Detta pampiga palats är beläget i Okinawa och drar till sig en stor mängd besökare varje år. Palatset är inspirerat av Kinesisk arkitektur vilket gör att palatset skiljer sig gentemot andra palats i Japan. Shuri-jo användes under Sanzanperioden som varade mellan 1322-1429, dock är det oklart när palatset byggdes. Palatset har förstörts ett flertal gånger och senast var vid slaget om Okinawa, det återställdes 1992 och har sedan år 2000 legat på Unescos världsarvslista. Shuri-jo har cirka 1 753 000 personer per år.

Annons
Slottet Shuri-jo i Okinawa i Japan
Palatset Shuri-jo i Japan är makalöst vackert.  Foto: gadabout_jp

Alhambra, Spanien

I Andalusien i Spanien finner man detta monument som är ett praktexempel på västlig islamisk arkitektur. Alhambra är ett unikt monument som har en intressant historia, de var ett av det sista monumenten som stod emot de kristna. Inne i denna unika byggnad hittas stora valv, pampiga statyer, grönska, fontäner, arabisk kalligrafi, marmorgolv, målat glas och mycket mer. Denna byggnad är en av de mest besökta platserna i Spanien, cirka 2 315 017 besökare per år. Alhambra hamnade på Unescos världsarvslista 1984.

Vill du ha fler res- och semestertips? Här hittar du allt vi skrivit om resor.

Annons
Alhambra i spanska området Andalusien
Alhambra i Spanien är verkligen ett måste för den arkitektintresserade.  Foto: kossarev56
Alhambra
Alhambra ligger otroligt vackert.  Foto: kavalenkau

Schönbrunn, Österrike

Detta palats var tänkte att överträffa slottet Versailles i Frankrike. Det gick inte att genomföra på grund av ekonomiska skäl men det betyder inte att slottet är litet. Slottet har 1 441 rum och har använts av flera kungligheter. Kungen som lät bygga Schönbrunn tappade intresse för byggnationen efter några år och gav det till sin dotter Maria Teresia. Fram tills 1918 användes slottet som ett sommarresidens för kungafamiljen i Österrike men nu är det en av det mest besökta platserna i landet, cirka 2 870 000 besökare per år. Wolfgang Amadeus Mozart höll sin första konsert i detta slott när han var endast fem år gammal.

Annons
Slottet Schönbrunn i Österrike
Insidan av palatset Schönbrunn i Österrike!  Foto: Mira Arnaudova

Towern, Storbritannien

Denna medeltida borg har en lång historia bakom sig. Towern har använts som avrättningsplats och för tortyr, även som fängelse, vapenhus, zoo, skattkammare och som observatorium. Storbritannien riksregalier förvaras i Towern sedan tidigt 1300-tal. Vilhelm Erövraren byggde denna borg och idag är den en av Storbritannien mest besökta platser, med cirka 2 894 698 besökare per år. År 1988 lades Towern till på Unescos världsarvslista.

Towern i england
Towern, fylld av sin gedigna historia.  Foto: TT

Vinterpalatset, Ryssland

Detta palats byggdes 1711 av Peter den store, dock såg palatset mycket annorlunda ut då jämfört med nu. Sedan 1711 har palatset byggts ut och byggts om ett flertal gånger. Vinterpalatset har varit residens för flera tsarer och deras familjer genom årtiondena. Det vackra palatset stormades av bolsjevikerna november 1917 under ryska revolutionen. Vinterpalatset drar till sig 3 120 170 besökare per år.

Annons
Vinterpalatset i Ryssland
Vinterpalatset är magiskt vackert.  Foto: V_E

Topkapipalatset, Turkiet

Detta palats har använts som en egen liten stad där moské, bageri, myntverk, trädgårdar sjukhus och ett stort harem fanns belägna. I staden som fanns i palatset kunde 4 000 personer bo. Sedan 1924 har Topkapipalatset använts som museum, palatset har cirka 3 335 000 besökare per år.

Topkapipalatset i Turkiet
Topkapipalatset i Turkiet.  Foto: LizCoughlan

Versailles, Frankrike

Slottet Versailles ryktas ha kostat motsvarande 20 miljarder svenska kronor att bygga, dock är det troligtvis en alldeles för låg summa. Slottet är ett av det största i världen och har en enorm sal med speglar som är huvudattraktionen för besökare. Versailles har både använts som ett hem för kungligheter men också som ett galleri för Fransk konst. Slottet drar till sig cirka 7 527 122 besökare varje år.

Annons
Versailles, Frankrike
Versailles i Frankrike är lika vackert på insidan som utsidan.  Foto: MARTIN BUREAU
Versailles, franklike
Versailles.  Foto: Mistervlad

Grand Palace, Thailand

År 1782 började detta guldiga palats byggas på beordran av Kung Rama I. Kungen utropade även Bangkok som huvudstad för Thailand under samma period. Grand Palace var Thailands kungafamiljs hem mellan 1782-1946, en av byggnaderna tillhörande palatset används än idag vid officiella mottaganden. Palatset innehar Thailands mest heliga tempel, detta tempel är en meter hög staty och byggdes för att hedra Smaragdbuddah. Grand Palace har cirka 8 000 000 besökare per år.

Annons
Grand Palace, Thailand
Grand Palace i Thailand.  Foto: Travel mania

Louvren, Frankrike

Louvren är ett palats som används som ett nationalmuseum, det största i Frankrike. Monumentet byggdes år 1190. Detta museum är det mest besökta museet i världen, det är även det största konstmuseet i världen både gällande storlek och samling. I museet finns Leonardo Da Vincis konstverk Mona Lisa, vilket är ett av de konstverk som drar till sig flest besökare. Louvren har cirka 9 334 000 besökare varje år.

Louvren, Frankrike
Louvren besöks inte mestadels för sitt yttre, utan för all den kost som finns inne i salarna.  Foto: serud, Lise

Förbjudna staden, Kina

Detta palats är både det största i världen men också det mest besökta i världen. Palatset och området som hör till är 720 000 kvadratmeter stort och tog 14 år att bygga med över en miljon arbetare. Palatset Förbjudna staden användes av Ming- och Qingdynastin, idag finns palatset med på Unescos världsarvslista sedan 1987. Det pampiga monumentet har ett överdåd av marmor och guld och det sägs att det består av 9 999 1/2 rum, det får inte överglänsa 10 000 rum som endast finns i himlen. Dock finns det "endast" 9 371 rum i palatset. Förbjudna staden är den mest besökta palatset i världen med cirka 15 340 000 besökare per år.

Annons
Förbjudna staden, Kina
Förbjudna staden i Kina är väl värt ett besök.  Foto: ABCDstock

Källa: Expressen

Publicerat 13 juli 2021
Annons