13 av Sveriges bästa stränder och havsbad

Från Piteå i norr till Österlen i söder – här är några av Sveriges bästa stränder och havsbad.

Annons

Sommar, saltstänk och klippor. Finns det något härligare och mer idylliskt än ett äkta havsbad eller en vit sandstrand?

Läs mer: 5 bästa ställena att paddla på i sommar-Sverige

Sverige bjuder på många pärlor, vi har valt ut de bästa havsbaden från norr till söder.

1. Pite havsbad, Piteå

Sandstränder hör inte bara till Sveriges sydvästligaste delar och Pite havsbad, beläget längst kusten i Norrbottens län, är ett strålande bevis på det. Den kilometerlånga sandstranden brukar till och med kallas för Sveriges riviera.

2. Tranviken, Alnön

Att vara på Alnön precis utanför Sundsvall är lite som att vistas utomlands. Det är inte för intet som Alnös havsbad även är känt som Norrlands Hawaii. På södra delen av ön finns det flera fina badvikar och sandstränder.

3. Trouville, Sandhamn

Sandhamn är inte bara ett seglarparadis under sommartid. Letar man sig till Trouville, på öns södra sida, finner man en långsträckt strand med vit sand. Trouville ligger cirka 20 minuters promenad från hamnen.

Annons

4. Ålö storsand, Utö

Ålö storsand ligger på södra Utö i Stockholms skärgård och här finns flera trevliga badplatser. Många menar att Ålö storsand på Utös utsida kan mäta sig med Gotlands finaste stränder. Kortaste vägen till Storsand är att ta båten från Nynäshamn till Utö och därifrån fortsätta färden med cykel cirka fyra kilometer.

5. Stendörrens naturreservat, Nyköping

Ta dig till skärgården utan båt – till Stendörrens naturreservat vid kusten mellan Nyköping och Trosa kommer du ut till öarna och havet via hängbroar.

Bada från klippor och hällar och njut av de friska vågorna.

6. Tofta, Gotland

Tofta strand är ett havsbad som ofta benämns som västra Gotlands bästa sandstrand. En bilfärd på drygt 20 minuter tar dig från Visby till sanddynerna och utöver salta vågor finns här även ett utbud av matställen och strandaktiviteter.

7. Sudersand, Gotland

Sudersand på Fårö, Gotland, är ett omtyckt havsbad som röstats fram till en av Sveriges vackraste stränder. Långgrunt, barnvänligt och ljus, finkornig sand hittar du här och på Sudersand har du även nära till andra bekvämligheter och camping.

Annons

8. Skanörs havsbad, Skanör

Längst ut i Flommens naturreservat, ett stenkast från Skanörs hamn, hittar du Skanörs havsbad.

Det långgrunda badet är känt för sin fina sand och de söta badhytterna i pigga färger, som ligger belägna längs den norra och södra delen av stranden.

9. Tylösand, Halmstad

Tylösand är främst känt för två saker; Hotel Tylösand som bland annat ägs av Per Gessle och sin 7 kilometer långa sandstrand.

Med sin finkorniga sand, vackra dyner och blåa hav brukar Tylösand kallas flaggskeppet bland Halmstads stränder. Och det är inte illa.

10. Skrea strand, Falkenberg

Den två kilometer långa stranden med höga sanddyner och västkustens längsta badbrygga lockar årligen både inhemska och turister till Falkenberg.

Skrea strand är långgrund, barnvänlig och rymlig – även under högsäsong.

11. Sandhammaren, Österlen

På Österlen, på Skånes sydostligaste spets, ligger en av Sveriges mest omtalade sandstränder; Sandhammaren. En lång strand bestående av vit och finkornig strand och böljande vågor. Vad mer behöver man?

Annons

12. Båstad strand, Båstad

Båstad erbjuder många vackra havsbad och på Bjärehalvön är samhället omgivet av hav till tre fjärdedelar.

Älskar du len sand mellan tårna är det Båstad du ska besöka och det är lätt att hitta sin egen favoritplats på någon av stränderna. På Skansenbadet finns det även ett kallbadhus.

13. Böda, Öland

Sveriges längsta sandstrand på hela 2 mil hittar du på Böda, Öland. Vit och finkornig sand tar dig långt ut i vattnet och det är både långgrunt och barnvänligt.

Tröttnar du på att steka på stranden finns det mängder av aktiviteter du kan göra.

Läs mer: Är det här världens 5 härligaste takpooler?

Publicerat 18 juli 2016
Annons