1. Res i lågsäsong!

Under skolloven höjs priserna eftersom många är bundna till att resa enbart dessa tider. Res istället några veckor innan eller efter loven.

2. Res på obekväma dagar

De flesta reser torsdag-söndag eller helg till helg. Eftersom efterfrågan på dessa resor är högre ökar även priset. Välj andra dagar, som tisdag-lördag eller fredag-torsdag.

3. Välj rätt betalkort

En del flygbolag tar ut en avgift för betalning med kontokort men har kostnadsfri betalning för elektronkort. Skaffa ett sådant om du reser ofta med lågprisflyg som Ryanair.

4. Boka i tid!

Många charterbolag har boka tidigt-rabatter. Om du redan vet vart du vill åka så se till att boka biljetten i tid! Statistik visar att reguljärflygbiljetter är billigast fyra till sex veckor före avresan (om du inte ska resa under högsäsong, då bör du boka tidigare). Under lågsäsong kan du däremot hitta billiga sista minuten-resor.

5. Soligt i Sverige? Res iväg!

När vi har fint väder i Sverige minskar efterfrågan på resor utomlands. Då kan du hitta billiga resor!

6. Boka flygbiljetter under natten

När många besöker flygbolagets sajt samtidigt går priserna ofta upp. Detsamma gäller när flygbolagets sajt har få besökare, som under natten. Det kan därför vara värt att gå upp mitt i natten för att få ett lägre pris.

Läs mer: 5 resetrender som blir stora 2017 – enligt Pinterest

ny

7. Hitta kampanjer

Prenumerera på nyhetsbrev från flygbolag och resebyråer och ha som vana att besöka deras webbsidor kontinuerligt för att inte missa kampanjer. Flygbolagen säljer ibland ut biljetter till riktigt låga priser men de tar slut snabbt. Om du har bestämt dig för att resa finns det ingen anedning till att vänta!

8. Jämför biljettpriser

Gå igenom sajter som Skyscanner.net, Flygresor.se, Reseguiden.se och Momondo.se innan du bokar på flygbolagets egen sajt. Ibland kan det löna sig, ibland inte. Det är värt att kolla!

9. Strunta i incheckat bagage

Vissa flygbolag tar extra betalt om du vill checka in bagage.Om du inte ska resa iväg så länge kan handbagage vara tillräckligt. Packa smart och lätt och spara många hundralappar.

10. Jämför hotellpriser

Det är inte enbart på hotellets egna sajt du kan se priser och boka hotellrum. Gå igenom sajter som Trivago.se, Agoda.se och Hotelscombined.se innan du bokar för att se om det finns lägre priser där.

Läs mer: 9 spektakulära hotell vi gärna flyr till i vinter

11. Lyxiga hotell till billiga priser

På sajten Lastminute.com hittar du flera lyxiga hotell till specialpriser. Haken är att du inte får veta hotellets namn förrän bokningen är klar, bara dess faciliteter. Det går dock ofta att lista ut det ändå med hjälp av Google.

12. Var försiktig med försäkring

Försäkring är alltid bra men kolla först upp om din hemförsäkring täcker din resa innan du beställer resförsäkring. Vissa betalkort innefattar även avbeställningsskydd för kortare resor.

13. Kontanter?

Att växla pengar är i princip alltid billigare att göra hemma i Sverige än när du är framme. Här får du överväga hur mycket kontanter du vill ta med dig och om det är smartare att ha en större bunt eller ta ut ur en bankomat på plats. Det är dock viktigt att kolla upp vilka avgifter som tillkommer. Vissa betalkort har fria uttag med vissa begränsningar medan andra tar en avgift på 20-40 kronor per uttag.

14. Betala i den lokala valutan

I vissa länder får du frågan om du vill registrera uttaget i lokal valuta eller svenska kronor. Välj lokal valuta för att undvika sämre kurs och eventuellt extra växlingsavgift på summan.

15. Undvik påslag

De allra flesta banker tar ut en till två procents påslag på valutan när du använder ditt kort utomlands. Kolla upp om din bank gör det eller skaffa ett betalkort hos en annan.

Källa: Expressen, foto: Shutterstock

Läs mer: Barcelonaguiden: 13 smultronställen du inte får missa