Vackra vyer, nära till ett dopp och spännande arkitektritade former. Den finländska uppfinningen har tagit världen med storm och i dag finns bastun i alla tänkbara former över hela världen.

Oavsett om du vill häpnas av arkitekturen, kombinera bastubadet med restaurangbesök eller bada bastu tiotals meter upp i luften så finns det ett alternativ för dig.

Här följer fem bastur i Sverige, Finland och Norge att drömma om – och besöka:

1. Löyly, Finland

Foto via: Löyly Helsinki

Löyly, vilket på finska betyder att kasta vatten på bastuugnens stenar, är en unik bastu i södra Helsingfors, Finland. Här finns utöver bastu även en restaurang och uteservering samt möjlighet till dopp i havet. Avanto Architects står för bygget som är gjort i trä i en skulptural form som samtidigt som det sticker ut smälter in i strandkanten.

2. Solar egg, Sverige

Foto via: Artipelag

En minst sagt annorlunda bastu är Solar Egg som har formen av ett enormt gyllene ägg. Ursprungligen placerat i Kiruna har bastuägget även hunnit besöka Paris och nu senast Stockholm. Bastuägget byggdes 2017 av konstnärsduon Bigert & Bergström på uppdrag av Riksbyggen. Solar Egg är gjort av guldfärgad rostfri spegelplåt med en interiör i trä och bastun har plats för upp till åtta personer.

3. Floating sauna, Norge

Den här lilla bastun lyser upp mitt i den lilla byn Rosendahl i Norge. Arkitekterna bakom bygget är Casagrande & Rintala som skapade bastun redan år 2002. Den allmänna bastun ligger ute i vattnet i fjorden och nås med roddbåt. Om det blir för varmt i bastun är det enkelt att ta ett dopp – det går nämligen att bada i havet direkt genom en öppning i bastugolvet.

4. Svettekörka, Sverige

Ett av Sveriges mest speciella bastubad kan du uppleva i Jubileumsparken i Göteborg. Arkitekterna bakom bastun är det tyska arkitektkollektivet Raumblabor Berlin. Plåtfasaden är gjord av återvunnet material och väggarna i omklädningsrummet är gjorda av återvunna glasflaskor. Dessutom kan vem som helst bada här helt gratis och det finns såväl dam-, herr- som unisextider.

5. Skysauna, Finland

Foto via: Skysauna

Bada bastu i ett pariserhjul med utsikt över den finska huvudstaden Helsingfors och det omkringliggande blå havet. Uppemot 20 personer kan hyra bastun som rymmer fyra till fem personer åt gången. De som väntar på sin tur kan bada i en bubbelpool eller umgås i en privat lounge under tiden. Pris från 240 euro, motsvarande cirka 2300 svenska kronor, och ett dryckespaket ingår i priset.

Läs också:

Reseguide: Inredarens 15 bästa tips i Miami

12 av Nordens bästa och snyggaste storstadshotell

Ikoniska designhotellet i Köpenhamn har renoverats – titta in

Gilla Residence på Facebook