spahotell topp

8 fantastiska spahotell att koppla av på i mellandagarna

Fly undan släkt och vänner en stund och ta hand om din kropp och själ.

Annons

Vi vet att julen, även om den har sina fina och mysiga stunder, ibland når en punkt där man fått nog av traditionell julmat, släkt, vänner och en allmän känsla av total hets. Därför förtjänar alla ett par avkopplade dagar på ett mysigt spa under ledigheten.

Loka Brunn

I Bergslagen norr om Örebro ligger spa- och mötesanläggningen Loka Brunn, ett erkänt resmål för den som verkligen vill koppla av – och kanske även njuta av den vackra närliggande naturen. Loka Brunns spaavdelning bjuder på varma och kalla källor i Vattensalongen, träning, sparitualer, behandlingar för alla slags behov samt lokala härligheter som Lokas egna dricksvatten, gyttja som hämtas på fem meters djup bredvid den lokala kyrkan, samt tallbarrsolja.

loka brunn salongen2
 

Ystad Saltsjöbad

I mellandagarna erbjuds endast spaupplevelser för övernattande gäster, så på Ystad Saltsjöbad är det bara att boka in en härlig weekend för återhämtning och avkoppling. Njut av olika spabehandlingar i anläggningen Salt Creek Spa, eller testa på The Creek Experience med avkoppling, tropisk värme och ett urval av sparitualer och bastuvarianter från hela världen.

Annons
Ystad saltsjöbad utsikt
Ystad Saltsjöbad.  

Steam

Det upphaussade hotellet i Västerås, Steam, gör skäl för sitt namn. Det gamla ångkraftverket bistod en gång i tiden nästan hela Sverige med energi, men i dag har den gamla tegelfabriken förvandlats till ett hotell och spa i absoluta toppklass. Det omtalade Voltage Lounge försäkrar gästen om en unik spaupplevelse, och är långt från det enda man kan göra på Steam. Bakom hotellet ligger skaparna av Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad – en kvalitetsstämpel av rang.

Annons
steam spa
Steam Hotel. Foto: Andreas Sundgren  

Yasuragi

Priserna haglar år efter år över det fantastiska Yasuragi ute vid Hasseludden strax utanför Stockholm. Tidigare i år fick man land annat utmärkelsen Best Luxury Resort Spa i Europa, baserat på spagästernas egna upplevelse. Man kammade också hem 2019 års Condé Nast Johansens Awards for Excellence, vilket säger en hel del. Nyligen fick inredningsarkitekterna Joyn Studio, mottagare av Residence Stora Formpris 2018 – Årets genombrott, chansen att designa fem sviter och 42 standardrum på anläggningen.

Annons
Yasuragi bad
Yasuragi.  

Falkenberg Strandbad

Det skulle vara omöjligt att göra en lista på spahotell utan att nämna Falkenberg Strandbad. Det vid det här laget legendariska och anrika hotellet i vackra Falkenberg stoltserar med en unik position precis vid havet, förstklassiga spaupplevelser och en avkopplande vistelse för alla typer av behov. Och visst är det någonting speciellt med havet under vintertid?

falkenberg-strandbad-spa-pool
Falkenberg Strandbad.  

Sturebadet Marina Tower

Det var redan på 1800-talet som Sturebadets grundare Carl Curman förde in turkiska och romerska bad i Sverige. Tillsammans med Elite Hotel förökade sig det renommerade Sturebadet 2012 och öppnade en filial i den historiska byggnaden Saltsjöqvarn, med anor från slutet av 1800-talet. Här finns hamam-behandlingar från det turkiska badet, klassiska behandlingar, jacuzzi, bad och klassisk bastu. Med en utsikt över Stockholms inlopp erbjuder Sturebadet Marina Tower en mysig getaway strax öster om Södermalm.

Annons
hamam Sturebadet marina
Hamam på Sturebladet Marina Tower. Arkitekt: Per Öberg  

Hagabadet

Ett stenkast från Järntorget i Göteborg ligger historiska Hagabadet, som förutom sin berömda brunch också erbjuder signaturbehandlingar som Renströms badkur där du som gäst packas in i alger efter ett tångbad. Med den hisnande vackra salongen som omger badbassängen är ett besök på Hagabadet ett absolut måste för den som har möjligheten.

hagabadet bassäng
Hagabadet.  

Nynäs Havsbad

Knappt en halvtimma från Stockholm ligger Nynäs Havsbad, ett spahotell beläget precis på klipporna vid havet. Havspaviljongen, som spaanläggningen kallas, använder sig av ekologiska produkter till sina behandlingar. Dessa omfattar allt från ansiktsbehandlingar, duo-behandlingar, olika typer av massage och kortare behandlingar som fotbehandlingar, kroppsskrubb och massage.

Annons
nynäs havsbad
Nynäs Havsbad.  

Läs mer:

7 hotell för designintresserade

9 Instagramkonton att följa för dig som vill ha miljökoll

11 inredningsbutiker du inte vill missa i Helsingfors

Publicerat 24 december 2018
Annons