Arkitekturrunda i Milano

Annons

Villa Figini, Milano (ovan)
Luigi Figini, 1935

Modernare än så här kunde inte en villa bli i mitten av 1930-talet. Den tidens radikala arkitekter hade inte mycket till övers för städer och var besatta av naturen och det var därför de drömde om hus på pelare. Luigi Figini gillade de här idéerna och placerade sin egen villa på tolv styltor. Resultatet blev ett lätt och elegant hus med en intakt trädgård under och en inbyggd takterrass högst upp.
Via Ettore Perrone di San
Martino 8

 

Torre_Velasca
 

Torre Velasca, Milano
BBPR, 1957

Arkitekterna i BBPR-kollektivet (Gian Luigi Banfi, Ludovico Barbiano di Begiojoso, Enrico Peressutti och Ernesto Nathan Rogers) var före sin tid när de ritade det 26 våningar höga bostads- och kontorstornet Torre Velasca. Men de gjorde misstaget att förena modern och rationell byggteknik och smart anpassning till lokala byggregler med former som lånades från medeltida borgar. Det gjorde man inte ostraffat 1957 när det bara var tillåtet att blicka framåt. BBPR kritiserades och hånades av sina arkitektkolleger. På senare år har Torre Velasca både varit inspirationskälla till Tim Burtons vision av Gotham City i Batman (1989) och blivit rankad som världens fulaste byggnad av brittiska dagstidningen The Telegraph.
Piazza Velasca 5
T-bana: Al Bricco Larga

 

Chiesadi_San_Francesco
 

Chiesa di San Francesco d’Assisi al Fopponino, Milano
Giò Ponti, 1964

Giò Pontis mest kända verk, Pirelliskyskrapan, dominerar femtio år efter att den byggdes fortfarande Milanos skyline. En mindre känd pärla av samma   arkitekt är kyrkan San Francesco (1964) som ligger inbäddad i ett bostadskvarter. Genom att klä fasaden med diamantformade kakelplattor och göra gavlar och fönster spetsiga ser Pontis kyrka ut att vara en korsning av gotik och modernism. Det var inte bara stor spännvidd i Pontis arkitektur. Han var en ytterst mångsidig arkitekt som ritade italienska kulturinstitutet i Stockholm och som dessutom hann med att starta tidskriften Domus och rita möbelklassiker som ultralätta stolen Superleggera.
Via Paolo Giovio 41 
T-bana: Aquileia

 

Mondadori
 

21 Mondadori, Milano
Oscar Niemeyer, 1975

De flesta av modernisterna var som bekant förtjusta i vinkelhaken och livrädda för kurvor. Förutom brasilianen Oscar Niemeyer som fann inspiration i kvinnokroppens sensuella former och som dessutom saknade all svensk ängslighet. I förlaget Mondadoris kontorskomplex förenade han av praktiska skäl modernistiska glaslådor med den betong i svepande former som var hans varumärke.
Mondadori ligger i Segrate nära Linateflygplatsen. Öppet för besök om man bokar i förväg. 

Publicerat 07 april 2015
Annons