Bästa inredningsbutikerna i Köpenhamn

Danskarna har det lilla extra när det kommer till design. Vi guidar till de hetaste butikerna.

Annons
inredning shopping kopenhamn_Stilleben
 


Ditte Reckweg och Jelena Schou Nordentoft som driver butiken Stilleben vurmar inte bara för keramik utan är även galna i grafisk design.

Stilleben

Ett måste för keramik- och designtokiga, med handplockat sortiment.

Varför bestämde ni er för att öppna butik?

Vi tyckte att Köpenhamn saknade en butik som satsade på samtida keramik och hantverk av unga danska designer. Det kändes viktigt att visa hur attraktivt det är med keramik i en modern miljö, och att handgjort kan vara prisvärt. Nu har vi en större butik i två våningar och säljer allt från grafisk design och belysning till keramik.
Vad är mest spännande just nu? Fram­förallt är det inspirerande att se hur duktiga unga designer är på att starta egen­produktion och ta fram handgjorda produkter av hög kvalitet. Snabbast utveckling ser vi just nu inom grafisk design.
Vilken är er favoritrestaurang?

Annons

Vi tycker om Radio, de serverar nordisk mat till bra priser. Och Nam Nam, med fantastiskt kök från Singapore, något helt utöver det vanliga.

Adress Niels Hemmingsens gade 3 Fokus Keramik och grafisk design Öppnade 2002

 

inredning shopping kopenhamn oliver gustav
Oliver Gustav erbjuder noga utvalda godbitar av kända prestigedesigner som Nika Zupanc och Rick Owens. Till vänster skymtar sminkbord av Faye Toogood.  

Studio Oliver Gustav

Hos Oliver handlar finsmakarna som avancerat från blont och skandinaviskt till mörkt och sofistikerat.

Berätta om din butik!

Under många år hade jag ett showroom som låg lite avskilt, men när jag fick höra att den här lokalen var ledig slog jag till direkt; jag älskar området, gatulivet och lokalen som har en otroligt fin dynamik mellan rummen. Jag har inrett butiken själv och vi säljer konst, möbler och doft. Urvalet är allt från klassiskt till modernt, från Louise Bourgeois och Jean Prouvé till Rick Owens, Faye Toogood och Martin Margiela.
Hur är Danmark som designland?

Annons

Jag önskar att danskar vågade köpa modern och utländsk design i lite större utsträckning, så att vi inte drunknar i vårt designarv. Jag sålde hela Rick Owens mörka och ganska råa möbelkollektion på en vecka, vilket visar att danskar är redo för något annat. Det är en process snarare än en trend, så jag garderar mig med både tålamod och en stark smak. Jag har ingen stor lagerhållning och jag köper mycket i begränsad upplaga för att kunna erbjuda mina kunder någonting eget.
Ditt bästa restaurangtips?

Jag älskar verkligen Era Ora. Det finns något ärligt över både atmosfären i restaurangen och över maten och vinet. Det är inte ett trendigt ställe, utan bara riktigt bra.

Adress Store Strandstræde 9. Fokus modern utländsk design, ofta i limiterad upplaga. Öppnade 2012

 

inredning shopping kopenhamn please wait to be seated
Thomas Ibsen äger Please Wait to be Seated. Här med Faye Toogoods stolar. I bakgrunden SE 68 av Egon Eiermann.  

Please Wait to be Seated

Här regerar magkänslan. Findesign utvald av en av de mest stilsäkra danskarna,Thomas Ibsen.

Annons

Vad skiljer er från andra butiker?

Vi representerar en rad olika varumärken, bland annat svensken Fredrik Paulsen, och

vi ser oss mer som en blandning av show­room och galleri. Vi delar utrymme med Köpenhamns enda designgalleri Etage och därför försöker vi ändra i vår utställning regelbundet också.
Varför började du göra det här?

Under mina år som fotograf för tidningar som Wallpaper och Monocle såg jag en hel del bra design. Nu försöker jag använda det jag lärt mig och bara välja ut och sälja det allra bästa. Jag följer min magkänsla helt och hållet. Vi säljer mest stolar och bord, men vi kommer att utöka med belysning när vi hittar det rätta varumärket.
Hur ser Danmarks designscen ut?

Den har förändrats de senaste tre åren, många varumärken törs ta större chanser och det finns många nya designer som lyfts fram, efter många år då man bara riktat strålkastaren mot samma etablerade namn hela tiden.

Adress Borgergade 15E. Fokus Presentera nya varumärken för dansk publik Öppnade 2012.

 

inredning shopping kopenhamn frama
Han sägs ha en passion för back to basics. Niels Strøyer Christophersen grundade Frama tillsammans med Driton Memisi 2008.  

Frama

Nytänkande design presenteras på ett scenografiskt sätt.

Vad är Frama?

Vår lokal är en blandning av butik, kontor och utställningslokal. Det har hela tiden varit viktigt för oss att presentera våra produkter och möbler i en intressant scenografi. Egentligen startade vi som agent åt andra företag och designer, som Established & Sons och Eric Therner, och det var lite av en slump att vi började ta fram och sälja egna saker. Nu gör vi gör allt på intuition och magkänsla.
Hur skiljer ni er från andra?

Annons

Vi har lite annorlunda ambitioner och vill tänka nytt. Framöver kommer vi bland annat att fokusera på köket, där vi försökt tänka utanför de givna ramarna för att ta fram något helt annat. Den konstnärliga ambitionen är viktig och det som gör Frama intressant. Vilken är er bästsäljare? Ingen specifik produkt, men vår senaste stol, 9 ½ av Rasmus Bækkel Fex, har fått mycket uppmärksamhet.
Favoritrestaurang?

Madsvinet i Vesterbro, maten och atmosfären är fantastisk, liksom deras lakritsdrinkar efteråt. Vinbaren Malbeck i Nørrebro är inte dum, den heller.

Adress Strandboulevarden 21. fokus Egenproducerad design och nyskapande produkter av namn som Established & Sons och Eric Therner. Öppnade 2008.

 

inredning shopping kopenhamn_Sacrecoeur
I Pernille Hells butik hittar man möblerna man inte vågat drömma om. Stolen till höger heter Bold Chair och kommer från franska Moustache.  

Sacre Coeur

Vintagehimlen är nära. Pernille Hell samlar på dyrgripar av internationella toppdesigner.

Annons

Berätta om ditt koncept!

Butiken startade för ungefär 15 år sedan och mitt mål är att inte vara trendig, utan att låta urvalet vara eklektiskt och eget. Jag har alltid varit en samlare, av allt från antikviteter till modern design. För några år sedan föll jag för konstfoto och nu är även det en del av butiken. Det är helt enkelt en samling av det jag älskar.
Vilken är er bästsäljare?

Vintagemöbler av Warren Platner, Ray och Charles Eames, Eero Saarinen och Le Corbusier. Andra favoriter är belysning av Castiglioni och våra kopparspeglar.
Och din favoritrestaurang?

Jag älskar japanskt och både Umami på Store Kongensgade och restaurangen Sticks ’n’ Sushi högst upp på Tivoli Hotel har bra mat och bra inredning.

Adress Jensløvsvej 6. fokus Vintagedesign, belysning och konstfoto. Öppnade 1998.

 

inredning shopping kopenhamn the apartment
Galleristen Tina Seidenfaden Busck i sin egen version av ett härligt hem, proppfullt med design och konst.  

The Apartment

Hos Tina Seidenfaden Busck presenteras handplockad konst och design i genuin hemmiljö.

Varför öppnade du The Apartment?

Annons

Jag arbetade för Sotheby’s i tio år och för galle­riet Andersen’s Contemporary med artister som Olafur Eliasson och Anselm Reyle. Men jag kände att jag ville hitta en plats där jag kunde sälja design och konst i en hemmiljö och presentera min vision av ett hem, en färgglad och avslappnad blandning av sådant jag tycker om. När jag till slut hittade en 240 kvadratmeter stor lokal var det dags att förverkliga drömmen.
Hur skiljer sig butiken sig från andra?

Den ligger i en lägenhet och är inredd så att man ser möblerna i deras rätta miljö. Jag har själv rest runt i Europa och valt ut både vintagemöbler och konst och inlett samarbeten med gallerier. Jag samarbetar också med några av dagens mest talangfulla formgivare, som Ilse Crawford och Michael Anastassiades. Man kan säga att allt som finns till försäljning är sådant jag själv skulle kunna äga.
Vilka är bästsäljarna?

Vintagemattor, som Beni Ouarain och Boucherouite, vintagelampor från Murano och Venini och Michael Anastassiades fantastiska belysning.
Favoritrestaurang i Köpenhamn?

Restaurang Gammel Mønt som ligger på Gammel Mønt 41. De serverar fantastisk dansk och fransk mat i en mysig atmosfär.

Adress Overgaden neden Vandet 33. Fokus Vintagemöbler och konst.Öppnade 2011.

Annons