GOTLAND café och fik

11 härliga fik du inte får missa på Gotland

Planerar du en resa till Gotland i sommar? Här är fikapauserna du inte vill missa! Öppettiderna är uppdaterade för sommaren 2023.

Annons
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
1:59

BUnder sommaren fylls Gotland av ivriga sommarfirare och vad är väl en semester utan en härlig fika i solen? På den vackra ön finns flera mysiga caféer som erbjuder hembakat, ekologiskt och i många fall även veganskt.

Här listar vi caféer på Gotland som är värda ett besök i sommar.

1. Café Gula Huset

cafe gula huset
 Foto: Café gula huset/Facebook

I Visby ligger hemtrevliga Café Gula Huset i ett litet gult stenhus och White Guide liknar ett besök på cafét vid tebjudningen hos den galne hattmakaren i Alice i Underlandet. Här njuter du av god hembakad fika i den vackra lilla trädgården eller i den mysiga lokalen.

Annons

Var: Tranhusgatan 2, Visby
Öppettider: Året runt, lördag och söndag kl. 12-17

2. Körsbärsgården

Körsbärsgården Gotland
 Foto: Körsbärsgården

På södra Gotland nära Sundre ligger Körsbärsgården som främst är känd för sin konst, men även erbjuder god fika. Här finns även mat på menyn där det mesta är lokalproducerat.

Var: Sundre Västergårde 135, Burgsvik
Öppettider: Fredag-söndag kl. 11-17

3. H10 Bar & Café

På ett av Visbys populäraste stråk ligger trendiga H10 som du absolut inte vill missa under din vistelse. Här erbjuds fika av alla de slag, god lunch och det finns flera alternativ för veganer.

Var: Hästgatan 10, Visby
Öppettider: Måndag-torsdag kl. 8.30-17, fredag kl. 8.30-sent, lördag-söndag kl. 9-17

Annons

4. Berså

Berså är egentligen en inredningsbutik inhyst i ett gammalt kapell i Tofta, men här kan man även njuta av god fika. Utöver hembakade kakor finns matiga mackor för den som önskar.

Var: Tofta Licksarve 102, Gotlands Tofta
Öppettider i sommar: Tisdag, torsdag, lördag, söndag kl. 11-17

5. Rute Stenugnsbageri

rute stenugnsbageri
 Foto: Rute Stenugnsbageri

Under högsäsongen öppnar mysiga Rute Stenugnsbageri och erbjuder hembakta bullar och bröd. På kvällarna förvandlas dessutom bageriet till en stenugnspizzeria. Ät på plats eller ta med dig och njut på stranden eller sommarhuset!

Var: Rute Risungs 217, Lärbo
Öppettider: Varje dag kl. 8-18, från 1 juli erbjuds kvällspizza till kl. 22

Annons

6. Själsö Bageri

En kort bilfärd eller en längre cykeltur från pulserande Visby ligger Själsö Bageri. Här kan du njuta av saftiga, smakrika bullar och gott nybakat surdegsbröd från stenugnen. Missa inte denna pärla!

Var: Själsvägen 10, Visby
Öppettider: Öppet varje dag kl. 8-17 hela sommaren.

7. Sylvis Döttrar Hembageri

sylvis döttrar hembageri
 Foto: Sylvis Döttrar Hembageri/Facebook

Uppe i norr på Fårö ligger populära Sylvis Döttrar Hembageri sedan flera år tillbaka. Här finns mängder av nybakad fika, mackor och frukostbröd som du kan mumsa i dig på plats eller ta med dig till stranden. För familjens yngsta finns dessutom en liten lekplats.

Var: Fårö Sudergarda 1562, Fårö
Öppettider: Öppet varje dag fram till söndag 3 september.

Annons

8. Leva Kungslador

Ett ställe för människor i alla åldrar. På Leva Kungslador i Visby finns allt från nybakat ekologiskt bröd, kakor och sopplunch till vegan- och rawalternativ. Intill stenugnsbageriet och ladorna från 1600-talet finns en gårdsbutik, keramik och en stor skogsträdgård med lekplats för de yngre.

Var: Toftavägen 20, Visby
Öppettider: Kl. 8.00 – 18.00, från den 26 juni 08.00 – 22.00

9. Konditori Norrgatt

Norrgatt konditori gotland
 Foto: Norrgatt konditori/Facebook

Konditori Norrgatt i Visby erbjuds nybakat fika varje dag. Konditoriet har funnits sedan 1947 och allting bakas i huset enligt gamla recept. Hit vill man inte bara gå för fikat, utan även för den klassiska 50-talsinredningen.

Annons

Var: Brogväg 1, Visby
Öppettider: Måndag-torsdag kl. 6-17, lördag och söndag kl. 7-16

10. Petesgården

Petesgården
 Foto: Gotlands museum

På södra Gotland, i Hablingbo, finns Petes museigård – en typisk gotländsk storbondegård från 1800-talet som i dag är ett museum och café. Ta en fika eller en matbit och njut av den gotländska naturen när den är som bäst.

Var: Hablingbo Petes 624, Havdhem

Öppettider: Tisdag-söndag kl. 11-17

11. Cafe Kubanen

Strax söder om Visby finns den nyöppnade restaurangen Café Kubanen – en restaurang och café med fusion-style av Kuba och Sverige. Här kan du ta en fika, lunch eller en härlig aw i solen.

Var: Lunds Allé 15, Visby

Öppettider: Öppet alla dagar kl. 11-17.

Publicerat 24 april 2022
Annons