Sophia Genitz fjällpärlor vill vi besöka i sommar på svemestern.

2:26

Efter reklamen: Sverigeguiden: Tjolöholms slott

(2:26)

1. Fjällnäs

Sjö i solnedgång, Fjällnäs

. Vy från Fjällnäs – Sveriges äldsta fjällhotell.

»Norra Sverige är fantastiskt på sommaren och här bor jag allra helst med helpension på Fjällnäs resort i Funäsfjällen. Familjärt, guldkantat och anrikt. Här kan jag lyxa på spa efter vandring, MTB-cykling eller ståpaddling på spegelblanka Malmagen. Restaurangen serverar mat och dryck som sjunger av vördnad för hantverk, natur och fina råvaror, helt i samklang med upplevelserna som den omgivande fjällvärlden bjuder på.« fjallnas.se

2. Bolagsstugan

»Magisk plats vid norska gränsen. Fem kilometers vandring från civilisationen, utan el och mobiltäckning finns en timmerstuga som bokas via Fjällnäs. Här värmde vi mat från hotellet på vedspisen, badade bastu och doppade oss i sjön Bolagens iskalla vatten, så rent att vi också drack det. Vildmarksliv på bästa njutfulla sätt.« fjallnas.se

Besök Västerbotten – Monica Försters bästa semestertips

1:21

Efter reklamen: Kika in hos Charlotte Gyllenhammar på Ibiza

(1:21)

3. Grövelsjöns fjällbageri

Bageri vid Grövelsjön

Franska bageriet vid Grövelsjön.

Foto:

»Osannolikt och underbart. Nära fjällstationen, i en liten stuga bakar Maxime Bouju Kindlund underbara bröd, baguetter och bullar. Har du tur finns croissanter. Öppet från första veckan i juli, fredagar kan pizza förbeställas.«grovelsjonfjallbageri.se

4. Bergaliv

Bergalivs timmerstuga bland trädtopparna.

»Längre norrut än Sälen, men mot kusten, nära vackra Järvsö finns Bergalivs unika timmerhus byggt på styltor högt mellan talltopparna. Som den mäktigaste trädkoja du någonsin fantiserat om, bara mycket snyggare! Sov på futon och börja dagen med lite yoga eller kaffe på terrassen.« bergaliv.se

Haute couture-designern Lars Nilssons semestertips i Dalarna

5. Trägårn i Duved

»Sitt ner på en skinnfäll och ta del av framtidens innovativa matsystem tolkat av Marion Falk och Victor Wembrand. De båda har bakgrund på Fäviken och har nu antagit utmaningen att arbeta zero waste, lokalbaserat och hundra procent hållbart.«