Designhotell i Bergen, Norge – av Claesson Koivisto Rune

Fyra snygga designhotell i Bergen – av Claesson Koivisto Rune

Fyra hotell – som är helt olika varandra. I norska Bergen har Claesson Koivisto Rune designat unika hotellupplevelser för både den som är ute efter något nutida och för den som vill ha klassiskt elegant karaktär.

Annons

Hotel Bergen Børs, Grand Hotel Terminus, Zander K och Villa Terminus. Alla fyra hotell har öppnat under de senaste tre åren, designats av Claesson Koivisto Rune och ägs av samma familj i Bergen. Men trots det är de fyra hotellen helt olika varandra.

– Det har hela tiden handlat om att försöka hitta en speciell tonalitet för varje hotell, säger Eero Koivisto.

Hotellet som öppnade senast är Grand Hotel Terminus, ett över hundra år gammalt järnvägshotell. Här finns bland annat eleganta detaljer i valnöt och en gammal bar som trots nya möbler har kvar samma historiska atmosfär. Den vackra ljusgröna färgen som prytt hotellets utsida sedan det byggdes har nu också fått färga insidan.

– Hotellet kallades för den gamla damen lokalt i Bergen. Vi tänkte på det som en äldre, välklädd italiensk dam i Milano, som har jättefina, dyra kläder, men som ändå är nedtonad. Så det vi skulle ha kunde vara lite ”quirky”, men det skulle fortfarande vara dels modernt och dels klassiskt.

Annons
Grand Hotel Terminus i Bergen
Rummen, som tidigare gått i vitt med gulddetaljer, fick en modern färgsättning med fasadens originalfärg.  
Baren på Grand Hotel Terminus i Bergen
För Claesson Koivisto Rune var det viktigt att bevara hotellbarens unika atmosfär.  
Claesson Koivisto Rune har designat Grand Hotel Terminus i Bergen
Alla konferensrum på Grand Hotel Terminus döptes efter kända kvinnor från Bergen, eftersom hotellet i folkmun kallats för den gamla damen.  
Annons

Eero Koivisto: ”Hotell måste ha en atmosfär”

Över 80 designers, såväl skandinaviska som internationella, är representerade på de fyra hotellen som Claesson Koivisto Rune designat i norska Bergen. I hotellinredningarna har man behållit mycket gammalt och kompletterat med både vintage och nytt samt specialgjorda, nya möbler. Hotell nummer fem, som kommer bli något helt annat, har redan börjat planeras.

– Det som är kul med hotell är att det är så svårt. Det är svårt att rita ett bra hotell. Det måste bli tåligt, det måste fungera, det måste ha en atmosfär, säger Eero Koivisto.

Annons

Vad är bra hotelldesign enligt dig?

– Framförallt att det är speciellt och för det andra att det känns när man är där att det är någon som har brytt sig. Nummer ett är att det måste fungera, nummer två att du har en atmosfär. Det har ingen betydelse om det är gammalt eller nytt.

Eero Koivisto tror att hotellinredningarna kommer att bli allt mer individuella för att kunna erbjuda något speciellt. Allt fler vill ha det på sitt sätt och uppleva något unikt, även när de bor på hotell.

– Varför bor folk på Airbnb? Det är för att de vill ha individualitet, de vill ha något speciellt. De vill känna att de bor i London när de åker till London, säger han.

Spana in designhotellen i Bergen av Claesson Koivisto Rune:

Bergen Börs hotellet i Bergen av Claesson Koivisto Rune
Eleganta Bergen Børs är lyxhotellet i samlingen.  
Hotellrum på Bergen Börs
Arkitekterna har bland annat sparat tavlorna på de tidigare bankdirektörerna, tapeterna är kritstrecksrandiga och i bankdirektörsrummet har kassaskåpet bevarats.  
Lobbyn på Bergen Börs hotellet
Lobbyn på Bergen Børs där restaurangem Bare Restaurant blev Bergens första restaurang att få en Michelin-stjärna i februari 2020.  
Lampa och gardin på Zander K i Bergen
På nybyggda Zander K regnar det alltid när man drar för gardinerna, en av alla detaljer som tar fasta på regnet som ofta kopplas till Bergen.  
Hotellrum på Zander K i Bergen
Samtida och snyggt på Zander K i Bergen.  
Villa Terminus Bergen av Claesson Koivisto Rune
På det minsta hotellet, Villa Terminus, blandas vintage med nytt.  
Hotellrum på Villa Terminus i Bergen
Färgpaletten inspirerades av Hammershøis verk.  
Matsalen på Villa Terminus i Bergen
Matsalen på Villa Terminus i Bergen.  

Foto: Åke E:son Lindman

Läs mer:

Guide till Oslo: Proffsen listar platserna du måste besöka

Airbnb lanserar ny tjänst – boka lyxhem världen över

5 fantastiska bastur att besöka i Norden

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 19 februari 2020
Annons