Designhotellet vid norska Preikestolen

Han vill ge Norge ett spektakulärt designhotell – se bilderna här

Infinitypool med garanterad utsikt

Annons

Norska Preikestolen är en populär destination för världens turister. Stavangers stolta fjällplatå bjuder på en vidunderlig utsikt med sin över 600 meter höga klippavsats och hundratusentals besökare tar sig till klippavsatsen varje säsong. En siffra som kanske kan öka betydligt om ett hotell byggdes in direkt i miljön?

Det är en teori som turkiska arkitekten och designern Hayri Atak gått vidare med i en rad djärva skisser som tagit världen med storm.

Förslaget kallas ”Cliff Concept Boutique Hotel” och visar en vågad hotellidé som delvis klamrar sig fast på klippavsatsen och delvis sprängts in i den.

Designhotell Preikestolen infinitypool
 

Och vad vore ett vågat höghöjdshotell utan en hisnande badupplevelse? Givetvis finns det en infinitypool helt byggd i glas som skjuter ut över den underliggande Lysefjorden. Poolen har dock tillhörande soldäck för gäster som inte uppskattar höjden.

Annons
Desighotell Preikestolen i Norge
 

Hotellet kommer sannolikt aldrig se dagens ljus. I alla fall inte på Preikestolen, menar upphovsmannen Hayri Atak – som faktiskt aldrig varit på den aktuella platsen själv.

 

– Även om jag aldrig varit på Preikestolen är det en av de mest inspirerande platser jag sett. En vän till mig skickade bilder där ifrån under en norgesemester och det fick mig att skissa fram det här konceptet, säger han.

Annons

Atak betonar att det är just en idé, menad att inspirera och utmana, snarare än ett färdigt förslag. Han har fått frågor från hela världen om material och konstruktion, men menar att han inte arbetat fram hotellet ur det perspektivet.

– Det är inte bärande konstruktion som är intressant eller ens poängen i min modell, det är inspirationen och kraften i den. Det är en konceptuell skiss helt enkelt, säger han.

 
Publicerat 30 augusti 2019
Annons