Hörde jag skål?

År 1575 fick hovapotekaren Anthonius Busenius tillåtelse av kungen att öppna Sveriges första apotek för allmänheten. Schmidtens apotek höll till precis utanför slottets gränser i handelskommersen på Stortorget och sålde förutom vanlig medicin även lite mer tveksamma läkemedel som enhörningshorn och sol- och mån­essens. 400 år senare har designbyrån Stylt inspirerats av Busenius och skapat barkonceptet Pharmarium där både drinkar, mat och inredning andas medeltida läkekonst och magi. Väggarna är täckta av små apotekarlådor, och i baren finns färska medicinalväxter och bruna glaskrus med hemliga elixir. När man serveras en drink från deras japanska kaffesil är det nästan så man ser sig om efter Gargamel … I stället hittar man Joel Konstantin, stjärnbartender från London. Joel hoppade av designstudierna när han insåg att barhäng är roligare än kontorsslaveri. Efter att ha jobbat på flera kända barer, bland annat Milk & honey, flyttade Joel nyligen till Sverige för att jobba på Liquid management som varit med att ta fram drinkmenyn på Pharmarium.
Vad ska man bjuda på till fest?
»Vår Roses of gold, en champagnetoppad cocktail som glittrar av guldpulver.«

Roses of gold
1,5 cl trädgårdselixir

1,5 cl vodka

1,5 cl citron

1 krm guldpulver

champagne

is

Gör så här:

Börja med att förbereda elixiret dagen innan. Blanda sockerlag med rosblad, tagetes, lavendel och äkta vanilj. Sila ner det färdiga elixiret i en shaker och blanda med vodka och citron. Skaka mixen med lite is och sila ner i ett champagneglas. Droppa i guldpulvret och toppa med champagne

drink phamarium

Det vackra champagneglaset är från franska Cristal d’ Arques. Här har glaset fått stå i frysen innan servering.