topp hotell steam

steam hotel Västerås bar

Foto: Andreas Sundgren.

steam hotel bar

Foto: Andreas Sundgren

Steam Hotel, Västerå

Agendan var satt redan när man inledde förvandlingen av det hundra år gamla ångkraftverket  i Västerås. En gång i tiden var den pampiga byggnaden en av landets största energiproducenter — nu skulle det bli ett hotell som brydde sig lika mycket om barn som vuxna. Med 17 meter takhöjd i entrén, massor av originaldetaljer bevarade och fantastiska ytor för mat, bar och lek på entréplan valde man att låta byggnadens estetik ligga till grunden för alla val. Glöm allt vad plastiga leksaker i bjärta färger heter, här finns visserligen en del datorer på allmänna ytor, men fokus ligger på ett helt plan med gemensamma spel som pingis, shuffle board, schack, backgammon och fussball. Och som om inte detta vore nog ligger det vägg i vägg med äventyrsbadet Kokpunkten. 

Steam får högsta betyg när det kommer till estetiskt barnhäng, ett destinationshotell för hela familjen med 274 rum, spa med inom- och utomhuspool och restaurang på våning 18.

Bakom Steam står samma ägare som ligger bakom bland annat Pigalle i Göteborg och Falkenberg Strandbad.

Här kan du läsa mer om hotellet och boka (länk till Hotels.com).

smedjan hotell siggesta3
smedjan hotell siggesta2
smedjan hotell siggesta

Siggesta gård (Smedjan)

Den som söker en balanserad blandning av friluftsliv och avslappning behöver inte leta längre än en halvtimmas bilfärd från centrala Stockholm. Ute på Värmdö ligger Siggesta Gård, som erbjuder en förstklassig getaway från storstaden puls. Tillhörande herrgård och mindre hus har renoverats med hänsyn till det förgångna, men med moderna influenser för att göra allt till ett så bekvämt, men samtidigt autentiskt besök som möjligt.

För den som söker extra avskildhet och en viss touch av exklusivitet kan hyra gårdens gamla smedja. Ett topprenoverat timmerhus, där många detaljer bevarats, skänker Siggesta det där lilla extra som gör att ett återbesök redan planerats innan det första är över. Timmerhusets karaktäristiska industriglaspartier – fem meter höga – tillsammans med en bevarad tegelvägg och murad spis gör det till ett måste för även de med det minsta inredningsintresse.

För barnen finns en uppsjö aktiviteter att ge sig i kast med, och under höstlovet erbjuds bland annat ponnyridning, kojbygge, och matning av alpackor. Vill man ge sig ut på egna äventyr finns flera vandringsslingor i området.

Här kan du läsa mer om hotellet och boka.

lounge copperhill lodge

Vy från loungen på Copperhill Mountain Lodge.

The Villa, Copperhill

The Villa, Copperhill Mountain Lodge.

Copperhill Mountain Lodge, Åre

Långt upp i landet, vid Förberget i Åre ligger en väldigt speciell plats. Det Twin Peaks-stinna hotellet Copperhill Mountain Lodge är allting du vill ha av ett fjällhotell i världsklass — och lite till. Här finns alltid någonting att göra för hela familjen, oavsett intresse. 

Kommer man flera familjer finns det möjlighet att hyra The Villa, en ski lodge i absoluta toppklass där upp till 16 personer kan samsas om ytan. Med sina 700 kvadratmeter är det ett inte särskilt blygt bygge, och möjligheten att anpassa sitt besökt efter önskemål skapar möjligheter att vistelsen i The Villa blir ett minne för livet. Man kan till exempel välja till en privat kock som fixar alla måltider på plats, självklart med stor kulinarisk finess. 

I övrigt erbjuder Copperhill en uppsjö av aktiviteter, bland annat vandring, gourmetmiddagar, och möjligheter att se norrsken. Lekrum finns tillgängligt för barnen, och med den fantastiska natur Åre har att erbjuda lär det knappast bli en tråkig stund över. När Copperhill öppnade 2008 var det Norden största träbyggnad, och i dag stoltserar man med 112 hotellrum om 420 bäddar. Ett paradis där det finns någonting för alla, helt enkelt.

Här kan du läsa mer om hotellet och boka (länk till Hotels.com).

Falkenberg strandbad

Falkenberg Strandbad

Kanske ett av de mest omhuldade strandbadhotellen i Sverige, men det är med all rätt. Fantastiska Falkenberg Strandbad har allt man kan önska sig — och lite till. Mitt på Skrea strand ligger den bombastiska byggnaden, som visserligen inte är det ursprungliga hotellet, som byggdes på samma plats redan 1937 i klassisk funkisstil med en omtalat rundad restaurang med panoramafönster ut mot havet, men som ändå har en tidlös känsla från den stora invasionen av stränder och strandbad under det glada 50-talet.

För barnfamiljen är Falkenberg Strandbad i princip en dröm — vill föräldrarna lyxa med en spabehandling eller massage erbjuds privat barnpassning, men på plats finns också ett imponerande lekrum — som mer liknar ett lekland i miniatyr.

Naturligtvis erbjuder man möjligheter till bad även om det under hösten är lite för kallt i havet. Falkenberg Strandbad skryter med Sveriges enda 50-meters saltvattenbassäng, där det beretts plats för både lek och motion och en temperatur på 28 (!) grader. Sänkbar klättervägg, vattenvolleyboll och en uppsjö med leksaker gör att det finns någonting för barn (och vuxna) i alla åldrar.

Läs mer om hotellet och boka här (länk till Hotels.com).

badrum eco retreat

Foto: Jenna Peffley

kök eco retreat

Foto: Jenna Peffley

yoga eco retreat

Lindeborg Eco Retreat, Vrena

12 mil utanför Stockholm i närheten av Linköping ligger vad som antas vara världens första och enda CO2-negativa hotell — det innebär alltså att man inte bara är fria från utsläpp av koldioxid, man tar även bort redan utsläppt koldioxid — Lindeborgs Eco Retreat. 

Förutom yoga retreats, föreläsningar, konferenser och utbildningar tar Lindeborg Eco Retreat med glädje emot barnfamiljer, och brukar då också erbjuda barn att följa med och mata fåren och hönsen. Lekplatsen står den närliggande skogen för, om inte barnen fastnar med spel, pussel och uteleksaker som finns att tillgå. Lindeborgs är i grund och botten menat att vara en lugn plats, och man tror på skogen och naturlivet som positivt för nedvarvning – bastun är heller inga fel.

Här kan du läsa mer om hotellet och boka.

Avalon takpool
Avalon hotellrum

Avalon, Göteborg

Mitt på Kungsportsavenyn i Göteborg ligger det ståtliga Hotell Avalon, som om inte annat är välkända för sin pool på takterassen med delvis genomskinlig botten, längst upp på hotellets tak. Hit kommer alla typer av gäster för ett centralt beläget hotell i toppklass, som ritades av arkitektfirmat Semrén & Månsson. En insats som gav en nominering till Kasper Salin-priset.

Hotellet fick 2017 års utmärkelse ”Nordic Hotel & Resort of the Year”, och det är lätt att förstå varför. Med en högklassig restaurang på marknivå och tillhörande bar, utmärkt service och en känsla av klass, tillsammans med läget och centrala Göteborgs tillgänglighet blir det till en oas för den som planerat en citysemester. Paddan, Liseberg, Universeum, Slottsskogen, Alfons Åberg-muséet – även barnen kommer ha fullt upp.

Här kan du läsa mer om hotellet och boka (länk till Hotels.com).

mirror cube utsida
mirror cube interiör
mirror cube interiör

Treehotel, Harads

I den lilla byn Harads drygt sju mil från Luleås flygplats ligger Treehotel, ett hotellkoncept som inte liknar någonting du sett tidigare. För den som uppskattar natur och söker den på sina lediga stunder kommer stormtrivas på Treehotel — här är naturen själva upplevelsen, med den närliggande och kraftfulla Luleälvens dalgång och de milsvida skogarna kommer naturupplevelsen bli oförglömlig.

Själva hotellet då? Här bor man i specialbyggda små hus uppe bland tallarna, i allt från Mirrorcube (en kub med spegelväggar på fasaden, som skapar en svävande, nästan osynlig känsla), Bird’s Nest (ser helt enkelt ut som ett fågelbo) eller stilrena The Cabin, som en futuristisk fjällstuga. I restaurangen serveras inte helt oväntat norrländska delikatesser och svensk husmanskost med vilt och lokala råvaror som centrala teman. Självklart går det att få sin mat levererad till trädrummet.

Treehotel är måhända inte optimalt för familjen med de allra minsta barnen, men de med lite större barn passar Treehotel alldeles utmärkt. Med närliggande aktiviteter som hundspann, dagsvandring i exceptionell natur, kajakpaddling, forsränning, älgsafari, bastu i The Tree Sauna, norrsken, westernridning och mycket mer så finns det en hel det att sysselsätta sig med.

Här kan du läsa mer om hotellet och boka (länk till Hotels.com).

Läs mer:

En sekelskiftespärla i rostiga toner

Faye Toogood hjälper nya husägare

Hanna Nova: bästa hotellen i Köpenhamn

Gilla Residence på Facebook