År 1960 designade den legendariska danska arkitekten Arne Jacobsen hela Royal Hotel, numera känt som Radisson Blu Royal Hotel – som är världens första designhotell och Danmarks första skyskrapa.

Genom att bygga på arvet, återuppliva några av Arne Jacobsens mindre kända designklassiker och inkludera nya designelement, moderniseras den världsberömda ikonen nu inför framtiden.

Ett handplockat team av prisade danska designers och internationella talanger inom arkitektur har fått sätta ny prägel på 259 rum, lobby samt hela mötes-och evenemangsdelen. Man har även renoverat den ikoniska restaurangen Café Royal som efter ett långt uppehåll öppnat igen.

Flera av Arne Jacobsens designmöbler har hämtats från hotellets förråd och fått nytt liv i restaurangen, bland annat designskatter som Arne Jacobsens unika Giraff-matbord, hans Mayor-soffa och den vackra läderversionen av den världsberömda Droppen-stolen.

Bakom interiören i det omvandlade hotellet står designstudion Space Copenhagen som fört Arne Jacobsens former och design vidare tillsammans med nya inslag från varumärken som Fritz Hansen, Kvadrat, & tradition och Raf Simons.

Ett rum har dock behållits intakt genom renoveringen; det ikoniska rum 606 på sjätte våningen. Faktum är att rummet bevarats i exakt samma utförande som när det först designades av Arne Jacobsen 1960.

– Hotellet är verkligen ett landmärke för designentusiaster världen runt och vår intention har därför varit att bevara hotellets unika karaktär utan att det blir ett museum. Vi vill skapa en levande plats för en ny generation, säger Bundgaard Rützou and Bindslev Henriksen från Space Copenhagen till Dezeen.

Hittills har man renoverat lobbyn, baren och restaurangen, mötesrummen och ett antal hotellrum och hela omvandlingen beräknas vara klar under våren 2018.

Se bilderna från det nyrenoverade hotellet:

Foto: Joachim Wichmann.

Läs också:

12 av Nordens bästa och snyggaste storstadshotell

Sverige får unikt spahotell som ska flyta på vattnet

Spana in hotellkedjans fina spa-satsning

Gilla Residence på Facebook