Nu drar vi till London!

Present 

Annons

Shoreditch High street 140

Butiken Present kommer med akut hipstervarning, men är ändå en pärla. Det finns en liten espressobar och bokbutik vid entrén men huvudsortimentet är kläder och skor, handplockade från obskyra klädmärken runt om i världen. Ägarna Eddie Prendergast och Steve Davies har ett förflutet på Duffer of St George som de var med och grundade i början av 90-talet. Alla anställda har helskägg och de spelar allt från Wagneropera till tango.

 

St Pancras Renaissance Hotel

Euston road

Hotellet är egentligen framsidan av St Pancras station. Ritad av sir George Gilbert Scott som Midland hotel och öppnad 1873, men stängd 1935 och blev sedan kontor. Hotellet hade en nästan absurt överdekorerad viktoriansk inredning som på 60-talet ansågs så vedervärdig att byggnaden hotades med rivning, ett öde grannen Euston station drabbades av. Men i en utdragen kampanj av Victorian society räddades byggnaden, och det är nu ett nöje att ta en drink i dess vackra, nyrenoverade salar. Här spelades även några scener till Harry Potter in. Om man frågar snällt kan man bli insläppt för att titta högre upp i byggnaden.

Grand-StaircaseSt Pancras renaissance
St Pancras renaissance hotel har varit inspelningsplats till Harry Potter.  

 

Willow road 2

National trust har bara två modernistiska byggnader öppna för allmänheten, och en av dessa är Willow road 2 i Hampstead. Huset både ritades av och var bostad åt Ernö Goldfinger, den ungerska arkitekten vars stil var så kontroversiell att när Ian Fleming skrev James Bond döpte han sin värsta skurk till just Goldfinger. I dag ser huset från 1939 knappast kontroversiellt ut, men eftersom Goldfinger bodde där fram till sin död 1987 och det därefter blev bevarat är det som om Ernö bara gått ut för att handla; allt står kvar som han och hans fru Ursula lämnade det.

Annons

 

Kingley street 13

Som namnet antyder specialiserar man sig här på havets frukter fångade runt den brittiska kusten, inklusive sin egen musselodling, Duchy of Cornwall oyster farm, som de hyr av prins Charles. Till musslorna erbjuds ett sortiment av porter. Priserna är rimliga, och dessutom har de världens mest tåliga personal.

 

Piccadilly 160

En underbar frukostmeny från klockan sju på morgonen. Många bokar lunch och middagar här – men frukosten är inte att förglömma, särskilt inte om man har något att fira. En företeelse som fick restaurangkritikern AA Gill att döpa sin bok till Breakfast at the Wolseley.

2151-the-wolseley-afternoon-tea
Prova en äkta »Breakfast at the Wolseley«, en upplevelse som AA Gill har skrivit en hel bok om. Här afternoon tea  

 

Great Russell street 105

En helt fantastisk affär med ett enormt utbud för alla som tycker om att skapa. Extra plus för den otroligt kunniga personalen, insatt i alltifrån oljefärg till bokmärken.

Annons

 

Greek street 29

En äkta brittisk pub som brukade husera soholegenderna Francis Bacon och Quentin Crisp.

 

Great Titchfield street 43–51

Vardagsrummet i restaurangen Riding house blir lätt ett andra hem. Här kan man njuta av sköna bruncher, luncher eller middagar, för att inte tala om de superbra cocktails de serverar. Informellt, men ändå elegant.

ridinghousecafe.co.uk

kitchen-bar
Riding house café.  

 

Kingsland road 24 B

Brittiska formgivaren Jasper Morrisons lilla butik, intill hans studio; här säljs hans egna produkter, men också allt sådant  »supernormalt« som han själv älskar och har valt ut. Under London design week visas varje år en utställning i lokalen.

Jasper Morrison-Shop
På Kingsland road ligger designern Jasper Morrisons studio och intill den, hans lilla butik där han säljer både egna produkter och andra handplockade saker. Varje år i september ordnar han även en liten temautställning i butiken.  

 

Crawford street 18

Brittiska varumärket Another country startade 2010, deras första butik öppnade i våras och  säljer, utöver deras eget sortiment med kvalitativa och handgjorda produkter, även andra varumärken som satsar på hög hantverksnivå.

Varumärket Another countrys första butik.
Varumärket Another countrys första butik.  

 

North row 34

Organisationen som representerar över 75 brittiska konsthantverkare har äntligen fått sina egna lokaler, mitt i Mayfair. I september visar man ett särskilt urval på temat lokaltillverkat.

TNC_part44744-1
Den nyöppnade butiken The new craftsmen shop hyllar konsthantverket.  

 

North terrace 2

Lina Kanafani är de unga experimentella formgivarnas beskyddare och hennes butik en skattkista att inspireras, förvånas och förgyllas av. Här finns ett helt fantastiskt utbud, här är alltid trångt med ting och nya former.

Annons

 

Redchurch street 85

I en gammal pub i östra London huserar Labour and wait, med handplockade klassiska produkter från världens alla hörn. Butiken som startades som en antites till säsongsdrivna kollektioner firar nu 14 år.

Teamet bakom hyll­ade butiken Labour and wait satsar på långlivade klassiker.
Teamet bakom hyll­ade butiken Labour and wait satsar på långlivade klassiker.  

 

St Marychurch street 82

Sands filmstudio, belägen i ett gammalt sädesmagasin nära Rotherhithe, är en juvel. I byggnaden huserar ett analogt fotoarkiv för precis allt! Här finns också ett kostymförråd och en workshop som specialiserar sig på tidstypiska kläder, samt en filmklubb en gång i veckan där man kan se på filmklassiker i ett rum fyllt med gamla soffor och omaka stolar.

 

Rotherhithe street 117

Tvärs över gatan från filmstudion ligger puben The Mayflower, en av Londons bäst belägna pubar och förmodligen en av de äldsta, den har fått sitt namn efter den plats där pilgrimerna på 1600–talet lämnade England för att segla mot USA med segelfartyget »Mayflower«. Numera har den en vacker terrass med en av Londons bästa utsikter över Themsen och en briljant meny.

themayflowerrotherhithe.com

Klassiska The Mayflower pub har en briljant meny.
Klassiska The Mayflower pub har en briljant meny.  

 

Maltby street 40

Under järnvägsvalven ligger Maltby street market, en avknoppning från den större Borough market, som fungerar som en suverän vinkällare och kök. Fantastisk mat lagas på små gashällar och serveras till en handfull gäster på bord av öltunnor. Det är så långt ifrån så kallad fine dining man kan komma, men ändå en av Londons bästa matupplevelser. 40maltbystreet.com

Annons

 

Fulham road 81

Englands designguru Terence Conrans flaggskepps-butik ligger i Michelin house på Fulham road i South Kensington, en butik fylld med precis allt för hemmet. Här finns en noga utvald mix av klassisk Conrandesign och internationella designers.

 

Sloane square 4

David Mellor är en brittisk industridesigner, formgivare och entreprenör känd för bland annat sina bestickserier och snygga prylar för köket. Här finns även handdrejad keramik och vackra bestick i horn, och här kan man verkligen hitta de snyggaste och bästa prylarna för köket.

 

Curtain road 135–139, Westbourne grove 87–93.

Butiken och varumärket drogs igång 1985 av Sheridan Coakley och var en av de första att tillverka och sälja möbler av bland andra Jasper Morrison och Matthew Hilton. Numera har man en stor egen produktion möbler och prylar av brittiska formgivare, huvud-butiken ligger i Hoxton men numera finns också en butik i Notting hill.

Annons

 

Lincoln’s Inn fields 13, Holborn

Arkitekten sir John Soanes hem, intakt sedan hans död 1837, är en riktig skattkammare, framförallt när det gäller inredningen. Hemmet är fullt av antikviteter, konst och fantastiska detaljer. Den dagliga guidningen rekommenderas.

Arkitekten Soanes hem är intakt sedan 1837. Måste ses.
Arkitekten Soanes hem är intakt sedan 1837. Måste ses.  

 

Swanfield street, Shoreditch

Sunbury workshops är gammal verkstad från 1890-talet där många unga designers i dag har studior. Området runt verkstaden heter The Boundary estate och är Englands första council housing, otroligt fint.

 

Berners street 41–42

Libby Sellers galleri öppnade 2007 och visar kontinuerligt unga samtida formgivare. Hon är snabb på att plocka upp nya spännande namn. I september visar hon en ny serie bord av Peter Marigold.

GLS_Exterior_EdReeve
Gallery Libby ­Sellers är ett vattenhål för ­designälskare.  
Lampa av Paola Petrobelli, visas på Gallery Libby Sellers.
Lampa av Paola Petrobelli, visas på Gallery Libby Sellers.  
Publicerat 05 oktober 2014
Annons