Bästa sättet att väcka sina sinnen till liv efter en kall och mörk vinter är garanterat en resa till pulserande Miami. Värmen, smakerna och framförallt färgerna i staden fyller en med en massa inspiration inför våren. Det händer alltid något i Miami och varje år dyker nya hotell, restauranger och butiker upp som ligger i framkant när det gäller koncept och design.

När jag är i staden ser jag till att blanda avkopplande strandliv med inspirerande shopping och restaurangbesök.

Här är mina bästa tips i staden:

 

1. The Miami Beach Edition

The Miami Beach Edition är ett av de nyare hotellen på Miami Beach och ett av mina bästa tips om man vill bo på ett resort som andas lika delar modern lyx som klassisk Miami-glamour. I den marmorinklädda lobbyn tas man emot av en pampig interiör som accentueras av skimrande guldpelare och tropisk grönska.

Lika imponerande är hotellets restauranger och barer där särskilt Matador Room står ut vad gäller både kök och interiör. Från det stora poolområdet i hotellets trädgård kommer man rakt ut på den vidsträckta stranden. Rummen är moderna, ljusa och luftiga och de bästa erbjuder slående utsikter över stranden och havet. 

Soho Beach House.

2. Soho Beach House

Inhyst i en restaurerad art deco-byggnad är Soho Beach House ett intimt och personligt alternativ till de många stora hotellanläggningar som finns på Miami Beach. Trots den familjära och välkomnande känslan erbjuder Soho Beach House allt man kan önska sig av ett modernt resort.

Här finns en lummig trädgård, två pooler, ett spa av högsta klass, en takbar med fantastisk utsikt, samt flera restauranger, däribland populära Cecconi’s. Hotellets 50 rum är generösa till ytan och kreativt inredda med sydamerikanska influenser. Poolområdet i trädgården är en personlig favorit med sin långsträckta pool, bekväma solbäddar och roliga klientel. Här samsas hotellets gäster med klubbens medlemmar och stämningen är alltid festlig, särskilt på helger. 

Four Seasons Surf Club.

3. Four Seasons Hotel at the Surf Club

Med namn som Churchill och Sinatra i gästboken är Four Seasons at The Surf Club ett av de mest anrika hotellen på Miami Beach. De senaste åren har hotellet genomgått en storskalig renovering och utveckling ledd av stjärnarkitekten Richard Meier och inredningsdesignern Joseph Dirand.

Resultatet är lika vackert och kompromisslöst som man kan ana. Med sitt läge lite längre norr ut på stranden passar hotellet dem som söker avkoppling en bit bort från South Beach allra mest pulserande gator. Här bor man på en av de vackraste delarna av stranden och har dessutom nära till lyxshoppingen i Bal Harbour. 

Restauranger 

Matador.

4. Matador Room

Den dramatiska interiören på Matador Room känns som tagen ur en tidig Bond-film med sin nedsänkta matsalsdel, mörka träpaneler, vinröda mattor och dämpade belysning. Som pricken över i:et hänger en fantastisk takkrona i original från restaurangens ursprung på 50-talet. Men hit kommer man inte bara för den glamourösa stämningen, köket bjuder nämligen på mat av högsta klass med inspiration från Karibien, Spanien och Sydamerika. Börja med en drink i baren som ligger precis intill.

5. Cecconi’s

På en mysig innergård tillhörande Soho Beach House ligger Cecconi’s. Här äter man stadens bästa italienska mat under bar himmel i en härlig miljö. Stämningen är alltid fantastisk och har man inte en bordsreservation är det också trevligt att äta en enklare middag i baren om det finns plats.

Bäst tycker jag Cecconi’s är för middag, men man serverar även frukost, brunch och lunch. Den hemgjorda pastan med hummer och pizzan med svart tryffel är två riktiga favoriter.

Cipriani’s.

6. Cipriani’s Downtown

Cipriani’s ligger i finansdistriktet i Downtown Miami men är väl värd en liten taxiresa över broarna även om man bor på Miami Beach. Högklassig italiensk mat, svårslagen service och en spännande blandning gäster har gjort denna restaurang till en av mina favoriter. Förutom stans bästa people watching erbjuder Cipriani’s Downtown också fantastiska panoramavyer över Biscayne Bay.

7. Mandolin Aegean

Med inspiration från områdena vid Greklands och Turkiets kustremsor är Mandolin Aegean en inbjudande och familjär restaurang, olik många andra restauranger i staden. Bakom ett par blå portar mitt i Design District döljer sig en av Miamis trevligaste uteserveringar med en stimmig stämning, trevlig service och vällagad medelhavsmat, där vissa av ingredienserna har skördats i restaurangens egna grönsaksland.

8. Mr Chow

Mr Chow är alltid ett säkert kort oavsett om man är i London, New York eller Los Angeles, men personligen tycker jag att restaurangen i Miami är den allra bästa. Här serveras kinesisk mat som du helst beställer in många av och delar kring bordet. Missa inte heller att beställa en Litchi Martini medan du väljer bland de många rätterna på menyn. Den storslagna interiören präglas av en väldig takhöjd, vita dukar och enorma blomsterarrangemang. 

9. Casa Tua

När man går in genom järngrindarna till Casa Tua lämnar man bruset på South Beach bakom sig och stiger rakt in i en riktig medelhavsoas. Här ligger idag en av Miamis populäraste restauranger inhyst i en gammal stenvilla som tidigare var en privatbostad och som idag även fungerar som hotell.

Börja kvällen i den lilla intima baren som är fylld med glada gäster, färska rosor och vackra inredningsdetaljer. Helst äter jag middagen ute i den lummiga trädgården som lyses upp av mängder med levande ljus.

Hotel Faena.

10. The Living Room at Faena 

Hotellet Faena huserar en riktig favorit, cocktailbaren The Living Room. Här kan man äta vissa smårätter, men hit kommer man för de välblandade drinkarna, den festliga atmosfären och den eklektiska interiören som domineras av rött, guld och djurmönster. På fredagar och lördagar är stämningen extra bra med livemusik hela kvällen. Missa inte att gå ut på hotellets innergård där Damien Hirsts omtalade konstverk av ett mammutskelett, Gone but not Forgotten står utställt. 

Missa inte

11. Design District

Bal Harbour var länge Miamis främsta shoppingdestination, men de senare åren har Miami Design District etablerat sig som det självklara valet för lyxshopping. Här finns alla stora modehus representerade, tillsammans med många välsorterade design- och inredningsbutiker. Behöver man ta en paus från shoppingen hittar man svårslagen och unik glass på Aubi & Ramsa. Passa då på att kolla in den nya skulpturträdgården med utvalda verk från Institute of Contemporary Art Miami.

Institute of Contemporary Art.

12. Konstmuseum

Miami har några riktigt bra konstmuseum och flera är särskild inriktade på modern och samtida konst, av både etablerade och oetablerade konstnärer från hela världen. Mina tre favoriter i stan är The Bass Contemporary Art MuseumInstitute of Contemporary Art Miami och Perez Art Museum.

14. Vizcaya Estate and Gardens

Vizcaya byggdes 1910 som ett privat residens åt industrimannen James Deering i södra delarna av Miami. Den välbevarade villan som dominerar fastigheten lät byggas likt italienska 1700-talspalats och är full med historia, antikviteter och konst. Idag är både huvudbyggnaden och den tropiska trädgården runt omkring öppen som museum. Gå på en guidad tur så får du höra allt om villans spännande historia, nutid och framtid.

 15. Studio Twentyseven

Är man intresserad av modern design är ett besök i Studio Twentysevens showroom at rekommendera. Här samlas klassisk och nutida formgivning i en inspirerande gallerimiljö där väl utvalda möbler, belysning och detaljer från framförallt Europa finns att beskåda. Showroomet håller endast öppet för bokningar så se till att boka in ett möte om du är intresserad av ett besök.

16. Wynwood Walls

Wynwood är platsen för en av världens största konstinstallationer utomhus. Ett eklektiskt och ungt område som lockar massvis av besökare. Förutom den välkända gatukonsten som pryder väggarna i området så finns här också ett stort antal gallerier, designbutiker, barer och restauranger.

Läs också:

Reseguide: Claes Dalén 14 bästa tips i Marrakech

Reseguide: Asplund Klingstedts 7 bästa tips i Paris

Reseguide: Inredningsproffsens 9 måsten i New York

Gilla Residence på Facebook