Residence cityguide – Milano

Annons

Salone del Mobile
I april går Salone del Mobile, världens främsta möbelmässa, av stapeln i Milano. I centrala Milano pågår flera hundra aktiviteter och många gallerier och museer visar designrelaterade utställningar under en längre period.

 

Maison Moschino02
 

Maison Moschino
Ett stenkast från populära 10 Corso Como ligger Hotel Moschino, inhyst i en gammal järnvägsstation från 1840. De moderiktiga och lite galna rummen är inredda av Moschinos designteam, under ledning av deras Creative Director Rosella Jardini.
Viale Monte Grappa 12b
T-bana: Garibaldi

 

Bulgari hotel
Juvelarfamiljen Bulgaris första lyxhotell ligger mitt i centrum i en byggnad från 1700-talet. Den stilrena inredningen är ritad av Antonio Citterio. Bo i flärd eller ta en eftermiddagsdrink på deras vackra innergård och insup atmosfären.
Via Privata Fratelli Gabba 7b
T-bana: Montenatoleone

Annons

 

Armani Hotel Milano
Giorgio Armani har alltid varit närvarande i Milano, inte minst med sin enorma flaggskeppsbutik och som delägare i stadens basketlag. På modehusets första hotell i Europa tilldelas varje gäst en »lifestyle manager« som garanterar optimal service.
Via Manzoni 31
T-bana: Manzoni Croce Rossa

 

Antica Locanda Solferino
 

Antica Locanda Solferino
Det var modefolket som hittade hit först och gjorde detta traditionella och lite vimsigt familjära hotell i Brera till en hotspot. Det har inte förlorat sin charm, inte uppdaterat sin art noveau-inredning och erbjuder fortfarande en liten bit äkta Italien trots ett kräset klientel.
Via Castelfidardo 2
T-bana: Moscova

 

G Lorenzi
Giovanni Lorenzi öppnade sin butik 1929 och i dag drivs den av hans söner. Här säljs allt för den perfekta gentlemannen; utbudet innefattar över 20 000 eleganta knivar, saxar, rakhyvlar, pipor och käppar. Värd en utflykt i sig.
Via Montenapoleone 9
T-bana: San Babila

Annons

 

Cotti
Ett Milanobesök bör innefatta ett besök i butiken Cotti. Här köper du olivolja eller deras balsamvinäger som är tjock som sirap. Båda har förmågan att förvandla den enklaste pastarätt till en finmiddag. På 500 kvadratmeter finns Italiens bästa viner, deras egen vinkollektion, samt italienska delikatesser från hela landet. Här finns även det bästa utbudet av olja- och vinäger i hela staden.
Via Solferino, 42  
T-bana: Moscova

 

Studio Museum Achille Castiglioni
 

Studio Museum Achille Castiglioni
Här står allt kvar precis som han lämnade det, Castiglione, en av Italiens största designmaestri. I hans fantastiska studio, med fem rum i en vacker 1700-talsbyggnad, har inget flyttats undan eller rörts sedan hans bortgång 2002. Castilglione tillbringade femtio år här och i studion samsas minnen, ett stycke designhistoria, idel skisser och prototyper, sida vid sida. För att inte tala om närvaron, som liksom sitter i väggarna.

Mån–fre, guidade turer 10, 11, 12
Piazza Castello, 27
T-bana: Milano Cadorna

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Galleria Post Design
1980-talsfenomenet Memphis med Ettore Sottsass i spetsen skakade om hela designvärlden när det begav sig. Men Memphis har långt ifrån försvunnit. Sedan 1997 finns galleriet Post Design, med samma ideologi – och ny design. 2012 öppnades dessutom e-butik med Memphismöbler och accessoarer till försäljning.
Via della Moscova 27
T-bana: Turati

Annons

 

Galleria Nilufar
Nilufar grundades i slutet av 1970-talet av driftiga Nina Yashar med fokus på exklusiva orientaliska mattor från Kina, Tibet och Indien. I dag inhyser de tre våningarna både äldre och ny design. Kreativa samarbeten visas ofta med en rad spännande designer, som arbetar i gränslandet mellan konst och design, som Martino Gamper.
Via della Spiga 30
T-bana: Montenapoleone

 

Trattoria alle Langhe
Välkomnande atmosfär och enkel och god mat. Här kan man njuta av världens bästa rigatonin med tomatsås efter shoppingrundan på Corso Como 10.
Corso Como 6
T-bana: Moscova

 

Hotel Sant ’Ambroeus
Sant’ Ambroeus är en traditionell och välkänd mötesplats för en drink i Milano. Bäst på menyn är deras tomatjuice, de rostade mandlarna och deras småsnittar med krämig tonfisk.

Via le Papiniano 14
T-bana: Coni Zugna Foppa

 

10 Corso Como
 

10 Corso Como
Carla Sozzani gör alltid ett träffsäkert urval av det bästa som erbjuds inom allt från mode och böcker till design och parfym. Corso Como är en av de bästa konceptbutikerna som finns, en mötesplats för internationell kultur mitt i Milano.
Corso Como 10
T-bana: Moscova

 

Spazio Rossana Orlandi
 

Spazio Rossana Orlandi
Kaotiskt inspirerande galleri spritt över många olika rum och våningar, en fantastik butik som är lik en skattkista och en av de bästa innergårdarna i Milano att avnjuta en enkel matbit och ett glas prosecco på, ritad av Paola Navone. Det är trångt och hjärtligt här under Salone del Mobile, men utställningar pågår året om.
Via Matteo Bandello 14–16
T-bana: Milano Cadoma

Annons

 

Bagutta
Trattorian Bagutta har sjuttio år på nacken och lever inte bara på sin charmigt italienska atmosfär utan också på historier om de författare, konstnärer och poeter som sägs ha haft restaurangen som sin lokala favorit; den grundade även stadens första litterära pris. En favorit bland stora högljudda sällskap.
Via Bagutta 14
T-bana: San Babila

 

121+ Libreria exTemporanea
Bokhandel som ligger på samma gata som fina Design Library (Savona 11).Här finnsd en perfekta blandningen av Bruno Munari-böcker, roliga mobiler, udda prints och klädkrokar av Staffan Holm. Stort plus för Enzo Mari-hyllorna.
Via Savona 17

 

Cappelleria Melegari
I Italiens största hattaffär står det traditionella hattmakeriet i fokus. Butiken upptar tre våningar, har en egen modist med tillverkning på plats samt säljer varumärken och hattmodeller från precis hela världen. Den bara måste besökas!
Via Paolo Sarpi 19
T-bana: Moscova

 

Bar Basso
 

Bar Basso
Under det tidiga 1980-talet förvandlades denna bar till ett vattenhål för designfolket, inte minst för att formgivare som James Irvine tog med sina vänner, kolleger och producenter hit. Tack vare sitt prominenta klientel lanserades även en rad samarbeten, som det med WMF som producerade specialglas åt baren. Marc Newsons Cosmo Shaker för Alessi har inspirerats av ägaren Maurizios egen shaker och under 1990-talet gjorde Maurizio en rad bartender-inhopp i designsammanhang, bland annat hos Asplund i Stockholm. Kärntruppen, med svenskar som Thomas Sandell, Thomas Ericsson och Peter Hallén, har sett till att Bar Basso är det barhäng där alla avslutar sina aprilnätter under Salone del Mobile. Annars är baren betydligt lugnare.
Via Plinio, 39
T-bana: Abruzzi Pimio

Annons