Rum med utsikt – kika in i TypeO loft

Magnus Wittbjer och Micha van Dinther utvidgade sitt lantliga drömboende med ett loft att hyra ut. Genomtänkt och superestetiskt som allt annat på den lilla gården i Hunnestad.

Annons

Stentorpet på Österlen har Residence hälsat på i tidigare och porträtterat Micha van Dinthers och Magnus Wittbjers vackra hus som då och då öppnas för besökaren i samband med österlenska konstrundor. Micha och Magnus driver designbutiken TypeO på nätet och ibland även som showroom med förankring i det egna hemmet. Nu har de lagt till ytterligare ett ben.

Det platsbyggda köket i vitpigmenterad ask från Nordiska Kök utgör det nav som livet kretsar king i Type O loft. Det superkompakta köket döljer såväl kompaktugn som bänkkylskåp med frysfack, fläkt och förvaring. Takspottar från Rubn. Pall från Noorstad. Kran från Primy. Keramik och detaljer från bland annat Boiida, Alexandra Nilasdotter och Hasami porcelain.  
På bänkskivan i Thala gray samsas objekt med lokal anknytning – Malmöbaserade Boiidas kökstextilier i linne, The Little green castle potterys keramik och Daniel Westers täljda träkärl.  
Soffgruppen Togo, av Michel Ducaroy för Ligne Roset, och soffbordet Noguchi, av Isamu Noguchi för Vitra, är båda vintage och till salu – precis som alla andra möbler, detaljer och lösningar i TypeO loft. Pall från Noorstad. Keramikkopp och fat från The Little green castle pottery. Vit keramikvas från Alexandra Nilasdotter.  
Annons

Designskribenten Micha van Dinther berättar att loftets utbyggnad har planerats och drömts fram under fyra år.

»Vi har alltid velat dela med oss av denna fantastiskt natursköna del av Sverige – den omgivning och miljö som gjort oss själva så mycket gott. Nu har vi byggt ut loftet till en rofull plats för återhämtning, stillhet, vardagsritualer och matlagning.«

Gråstensladan med loftet hör till Michas och Magnus stentorp som de köpte 2016.

Först helgpendlade de från Malmö men till slut blev det Hunnestad på heltid. För att kunna jobba mer från sitt paradis öppnade paret 2017 designbutiken TypeO.

Annons

»Vi köpte det här stället redan från början för att jag blev kär i garaget. Där fanns det möjlighet att mecka med min gamla bil«, skämtar Michas sambo Magnus Wittbjer.

Micha drog i gång en fyraårig övertalningskampanj för att i stället förvandla ovanvåningen på gråstensladan till ett bed and breakfast.

Renoveringen påbörjades i slutet av 2019. Micha jobbar som designskribent och Magnus som copywriter och marketingstrateg. Båda har en säker hand när det handlar om design och estetik.

»De 50 kvadratmeterna – en inte helt ovanlig boendestorlek i vilken storstad som helst – tvingade oss att verkligen tänka till kring vad som är nödvändigt och vad som är överflöd.« Genom att applicera mikrocement på det lilla badrummets alla väggar, golv och tak blir känslan av rymd större än om man valt kakel och klinker. Kran och vask från Primy. Vintagepall. Skönhetsartiklar från Aoiro och Aesop. Handdukar från Norrgavel.  

Loftet, som blev klart i början av sommaren, heter TypeO loft och är ytterligare ett sätt att öppna hemmet för andra människor.

Annons

Den lilla lägenheten är på 50 kvadratmeter och varje centimeter är genomtänkt.

»Den största utmaningen var det stora fönsterpartiet. Vi behövde öppna upp för att få ljus, det fanns inga andra fönster. Vi googlade oss igenom en massa länder, men hittade till slut lösningen i Skurup 20 kilometer härifrån. Det var ett företag för uterum som levererade den vackra fönstertriangeln.«

Michas och Magnus vision av Type O loft, som inbegrep ett stort glasparti med utsikt över det böljande skånska landskapet, förverkligades av det familjeägda lokala byggföretaget Må Bra Hus. »De var lyhörda för det gamla husets ursprungskaraktär och var kreativa i sina lösningar.« Slagbord från 1800-talet. Lampan Ventus från Frama. Stolarna DSW av Eames för Herman Miller.  
”Vi sökte med ljus och lykta i hela Europa efter ett glasparti som var både vackert och inom budget. Efter många månaders sökande hittade vi det – hos en leverantör som heter Empir, 20 minuter härifrån.  

I badrummet lät de en skicklig murare testa sig fram till det perfekta sättet att jobba med mikrocement, ett material som är enklare att hantera och mer beständigt än tadelakt. Köket är från uppstickaren Nordiska kök, som fick rita sitt minsta kök någonsin, men som fick plats med spis, ugn, diskho och mikrovågsugn.

Annons

Väggarna putsades med kakelfix som blev till en varm och taktil yta.

Allt på loftet kan gästen köpa med sig hem.

»Vi gillar att försöka hitta nya lösningar för retail«, säger Magnus. »Här får folk njuta av bra design in action. Då är det mycket lättare att veta om man verkligen gillar den där lampan, om man nu har ätit flera måltider under den.«

Idén om Type O loft föddes för fyra år sedan. Michas och Magnus idé är att ge fler chansen att uppleva vad det kan innebära att leva med ett lite långsammare tempo, omgiven av natur.  

Även köket och sängen går att beställa via TypeO. Om några vintagemöbler faller gästen i smaken så får hen köpa med sig direkt.

Annons

Tajmingen med öppningen av loftet har varit både bra och superdålig, med tanke på den pågående pandemin, konstaterar Magnus. Bra, för att loftet faktiskt erbjuder covid-säkrad vistelse, man behöver inte träffa någon annan människa i och med att man förfogar över eget kök.

Takfönstret ovanför dubbelsängen från Dux är placerat för stjärnskådning. Sängkläder från Read the label. Stor pläd i linne från By Mölle. Sänglampa från Rubn.  

»Och så superdålig tajming, för att driva hospitalityverksamhet denna pandemisommar är en klar utmaning.«

Gästerna erbjuds också olika matpaket, som kan beställas i förväg. Kylskåpet fylls med läckerheter från lokala producenter, och man kan också välja en specialkomponerad middag som man tillagar själv.

För som Micha säger »Det här är inte bara en bed, utan också en breakfast och dinner, om man vill.«

Foto Mike Karlsson Lundgren

LÄS MER: 

De lämnade stan för lantlivet på Österlen – kika in

Sommarguide: Pella Hedeby tipsar om Sveriges bästa retreats

Hållbar semester på landet? Spana in Lindeborgs eco retreat

Publicerat 29 juli 2020
Annons