Soraya Forsberg är inredare & bloggare på hemmatrivsel.se. Residence besökte henne häromåret, här kan du kika in i hennes 1800-talsgård utanför Umeå. 

1. Nicoles lantgård

Nicole Guzmán Castillo startade Nicoles lantgård, en antikvitetsaffär som ligger utanför Skellefteå, 2015. Här hittar du skåpet du inte visste att du bara måste ha.

»Gillar man som jag mycket trä, vintage och unika ting som kommer från alla världens länder, då ska man absolut ta och hälsa på Nicole i hennes lantgård, utanför Skellefteå. Hon har ett magiskt utbud och ett underbart hem. Driver även webshop.«
nicoleslantgard.com

2. Designbutiken

»En butik med noggrant utvald inredning är Designbutiken i stan (Umeå city). Hit går man för att inspireras bland vackra ting. De har ett väldigt trevligt utbud av diverse inredning, både ifrån Italien och Sverige, samt vintage. Här kan man hitta väldigt bra presenter.

3. Röda korset city

»När man kliver in i denna omvandlade secondhandbutik får man känslan av en trendig designbutik. Med noggrant utvalda prylar och kläder har de verkligen lyckats att inspirera fler till att handla secondhand. Hittar alltid något fint när jag är där.«

Röda Korsets lokal i City, Rådhusesplanaden.

4. Köksbaren

»En fantastiskt god trerätterslunch får man om man besöker restaurangen köksbaren i Umeå city. På kvällarna kan man även njuta av magiskt god mat i mysig miljö. Finns även möjligheten att boka en avskild del för större sällskap. Vill man njuta av en fantastisk vinkväll kan man få en vinupplevelse utöver det vanliga i deras vinrum.«
Mer info om köksbaren i Umeå hittar du här.

5. Gotthards krog

»Med lokalt odlade grönsaker skapar de helt fantastiska rätter. Här jobbar de mycket med att inte slänga bort mat utan har något som de kallar svinn-lunch, som jag alltid blir lika förvånad över att den kan bli så god. Mycket bra utbud för den som är vegetarian, men också mycket gott för den som vill äta kött.« Mer info om Gotthards krog hittar du här.

6. Höga kusten

Höga Kusten bjuder på magiska naturupplevelser för hela familjen.

»Jag har faktiskt flera somrar varit just vid Skuleberget på Höga kusten med familjen. Där finns det både klättring, bad med mera. Skuleberget har sina liftar öppna på sommaren och med dem kan man njuta av en vacker tur upp samt ner ifrån berget. Finns även möjligheten att vandra upp och ner, om man vill. Uppe på toppen finns olika stigar att följa samt ett mycket trevligt kafé där man kan äta mat eller fika. Är man ute efter att verkligen njuta av friluftslivet skulle jag rekommendera att man i stället åker till Skulebergets nationalpark och vandrar upp till Slåttdalsskrevan. En härlig upplevelse«.

7. Loppisar

Stenforsgård 

»Norr om Umeå stad, vid Ånäset, finner du Stenforsgård. Hit åker jag flera gånger per säsong, men främst under sommarperioden. Här finner du två stora lador fyllda med loppisprylar till bra priser. Är du sugen på en matbit så finns det både ett kafé samt värdshus att ta sig antingen en god matbit eller en fika«.

Olofsforsbruk

Masugnsbyggnaden vid Olofsforsbruk.

»Söder om Umeå, mittemellan Örnsköldvik och Umeå stad finner du Olofsforsbruk. Här hamnar jag varje sommar. Här finner du både mat och boende i den fina Olofsfors herrgården, guidade turer och diverse evenemang som backluckeloppisar och marknader med mera. Jag brukar även alltid kika in i gårdsbutiken, Anettes byggnadsvård Antikt och inredning. Vid gårdsbutiken finner man även andra hantverksbutiker samt en konsthall med mera. Jag brukar alltid se till att ta mig en promenad kring området och dess idylliska miljö. En fika nere vid kafé Anno 1762 är även det ett måste«.

Blå porten

»Längs med E4an strax utanför Härnösand, i Älandsbro finner du ett litet guldkorn med dem finaste ägarna. Öppet året runt, kan dock vara bra att kolla deras facebooksida så att det med säkerhet är öppet. Men sommartid är det nästan alltid öppet och här stannar jag varje gång jag färdas ner mot min hemstad Stockholm eller på vägen tillbaka till Umeå. Hittar alltid något fint«.

LÄS MER: 
Sommarguide: Ellen Dixdotters smultronställen på Österlen

Sommarguide: Alexander Stutterheims smultronställen på Öland