Sugen på Algarve? Här är din ultimata weekend-guide

Portugal har seglat upp i toppen när svenskarna ska åka utomlands. Men våga skippa Lissabon och åk till Algarve istället – här är alla hot spots du inte bör missa!

Annons

Alla drar till Algarve! Algarvekusten (första lektionen: det uttalas al-garv, så svälj genast ditt e!) är Portugals riviera. Läget i söder bjuder på vackert kuperat landskap, stolta vindistrikt, charmiga småstäder och milslånga stränder. Inte konstigt att det är ett populärt resmål för både golfare, surfare, cyklister och löptokiga träningsresenärer.

Här får du enkelt en fullständig omni-resa och en rejäl dos av Portugal över en weekend. Avstånden är korta, från flygplatsen i Faro tar det kring timmen att ta sig till tänkt slutdestination. Vill du maxa upplevelserna kan du följa vår guide och byta ort och boende, eller så utgår du från samma hotell och kryssar mellan platserna med taxi eller lokalbuss.

 

Torsdag – njut av naturens under

Ria Formosa Algarve
 

Satsa på tidigt direktflyg som tar er till Faro. Gnugga sömnen ur ögonen och njut av utsikten när ni går ner för landning. Precis under planet öppnar sig nämligen naturreservatet Ria Formosa, detta bländande underverk av sandtäckta öar och virrvarr av korallblå vattenvägar som trafikeras av både turistbåtar, reguljärtrafik och delfiner. Här är det värt att hänga kvar en dag!

 

Trots att området sträcker sig över 6 mil längs kusten är det bekväma stadslivet inte långt borta. Checka in på lämpligt hotell i någon av de omkringliggande orterna. Till exemel Casa Modesta, en familjeägd dröm i Olhao. Huset har bara nio rum, men alla har en egen terass med utsikt över vattnet. Pris från ca 1 300 kronor per dubbelrum och natt.

Annons

Här stannar ni hela dagen och upptäcker omgivningarna sjövägen. Ät på en enklare fiskerestaurang (färskare fångst är svår att finna) eller ta er in till staden och välj någon av restaurangerna där.

Budgettips: Cabanas Park Resort (reklamlänk) för cirka 700 kronor per natt kan du bo på detta fräscha lägenhetshotell med pool och bar, som också arrangerar båtturer och direkttransfer från flygplatsen.

 

Fredag – fest i Albufeira

Innan ni drar vidare besöker ni lokala saluhallen i Olhao och njuter av en kaffe, nybakad frukost och spanar in sprattlande färsk fångst från havet.

Sedan bär det av mot Albufeira! Ta antingen vackra kustvägen, eller prova en tur inåt landet. Då kan ni passa på att stanna vid en vingård för att köpa lokalt vin eller olivolja. Bjuds ni på Aguardente så le och tacka snällt ja, för du kommer grimarsera efteråt – det är en rejält rivig brandy du får i dig.

Annons

Väl framme får ni en garanterad dos av smala gränder och mysiga restauranger inhysta i vitkalkade hus – men också härlig strand för sol och bad. Men så snart ni sett solen sjunka i atlanten kan ni njuta av Albufeiras kända nattliv. Här finns barer och klubbar som håller er (och stora delar av lokalbefolkningen) vakna till gryningen.

På populära Falesia Garden kan ni bo en större grupp i samma rum. Priser från ca 1 400 kronor per rum och natt. Dessutom ett fantastiskt ställe vakna till en lugnare lördag på!

Budgettips: För ca 1000 kronor per natt kan ni välja Hotel Baltum, som med strategiska läget nära Pescadores beach och partygatan gör avståndet till allt ni behöver minimalt.

Psst! Ett apelsinträd i Algarve är typ lika spännande för portugiserna som en asp i Sverige. Men för oss är det givetvis hur exotiskt som helst. Du ser dem överallt, till och med längs trottoarerna i de små städerna. Det är fullt möjligt att få en färsk frukt i huvudet när du väntar på bussen. Det gör också att färskpressad juice finns i överflöd. Ett glas är som att smaka på solen – missa inte!

 

Lördag – gå på beachclub i Vilamoura

Idag tar ni er till Vilamoura, en mindre stad som på många ställen är präglad av tursim och då särskilt den golfintresserade publiken. Men bortom turiststråken finns en fantastisk marina, härliga restauranger och trevliga barer. För den som vill och orkar kan en delfinsafari kanske locka, båtar utgår från marinan. Annars kan fest i liggande läge – på en beachclub – vara en skön lösning.

Annons

I anslutning till lyxhotellet Tivoli Marina Vilamoura har svenskägda Purobeach öppnat en beachclub. Här lämnas inget åt slumpen och mat, musik och personal ser till att du har en oförglömlig vistelse. Varva dagen mellan skyddat poolhäng med loungemusik och strandrestaurangen där både Puros karakteristiska solsängar och fisktacos finns tillgängliga. Nytt för i år är också uppdaterade spabehandlingar på samma ställe. Bor du i ett Purorum på hotellet ingår access, pris cirka 2 000 kronor per natt.

Budgettips: Lös en dagsentré till Purobeach. Kostnaden varierar beroende på om vill ha en säng vid poolen eller föredrar stranden som ligger precis intill. Pris mellan 100 och 600 kronor. Tänk på att trycket kan vara hårt så boka i god tid innan via purobeach.com

Fint kompletterande boende finner du på Dom José Beach Hotel ca 800 kronor per natt.

 

Psst! Du kan inte ha besökt Portugal utan att smaka på landets portvin. Njut ett litet glas till en choklad- eller ostbit, eller beställ en P&T – en cocktail byggd på portvin och tonic.

 

Söndag – slappa i en solsäng

Boka ett sent flyg hem så att du kan dröja kvar i en solsäng hela dagen, flygplatsen är ju bara 40 minuter bort. Det är Portugals tredje största, så räkna med att ni kan ta en matbit och komplettera med enklare shopping på plats.

 

BILD: IBL, Casa Modesta, Purobeach Vilamoura

 

Publicerat 23 juni 2019
Annons