Designhotellet Vipp Chimney house i Köpenhamn

Weekend i Köpenhamn på designhotell

Den gamla pump­stationen med sin höga skorsten gick från ruin till lyxigt hotell med hjälp av den danske stjärn­arkitekten David Thulstrup. Vipp Chimney house tar hemkänslan till en ny nivå.

Annons

Nära hamnen i norra Köpenhamn ligger en gammal pumpstation från 1902, med en unik 35 meter hög skorsten. För bara ett par år sedan låg den i princip i ruiner, nu huserar det danska designföretaget Vipps senaste hotelltillskott här: Chimney house. Sedan tidigare finns Vipp loft i Köpenhamn och Vipp shelter vid sjön Immeln i Skåne. Alla tre hotellen utstrålar »home away from home« och dold pärla.

Skräddarsydda rum

»Vi vill förmedla känslan av haute couture i designvärlden. Varje rum här i Chimney house är skräddarsytt för just sin funktion och det är verkligen omsorg om varje detalj. Men i stället för att vara en ouppnåelig plats för ett fåtal utvalda är det ett ställe där du faktiskt kan checka in«, säger Kasper Egelund, vd och tredje generationens ägare av Vipp. För arkitekten David Thulstrup var det viktigt att behålla skalet av den charmiga tegelbyggnaden från början av förra seklet. Den gamla industriella känslan finns kvar men har fått ett kärleksfullt och samtidigt knivskarpt ansiktslyft. I atriumet är det inte mindre än 8,5 meter i takhöjd och stora takfönster som du ser mot skorstenen genom. Det är en helt unik atmosfär i hotellet.  De bågformade dörrarna i glas ramas in av stål, på golven ligger terrazzoplattor.

Annons

Som ett privathem

Själva center piecen är ändå den fantastiska trappan i stål som skär genom huset. Till huset hör också en stor terrass, två sovrum, två badrum och kök, matsal och vardagsrum. Ytan är på närmare 200 kvadratmeter. »För mig var det här verkligen ett drömprojekt. Hela vägen från byggnadens självklara utstrålning till samtliga inredningsdetaljer. Jag ville skapa en ’edge’ men också att huset skulle vara personligt, bekvämt och estetiskt precis som ett privathem kan vara. Gästerna ska känna sig som hemma«, säger David Thulstrup.

Omsorgsfull inredning

Den tredje grenen på Vipps hotellsatsning är precis som de två tidigare omsorgsfullt och kärleksfullt inrett; här kan alla gäster testa att leva med Vipps produkter men också upptäcka företagets helt nya möbelkollektion. Men kostar det så smakar det: att bo här i två nätter går loss på 20 000 kronor. Bokas på vipp.com.

 

Designhotellet Vipp Chimney house i Köpenhamn
 

Vardagsrummet är helt inrett med möbler ur Vipps nya satsning.

Annons
Designhotellet Vipp Chimney house i Köpenhamn
 

Trappan skär genom hela huset och skapar snygga linjer och spännande effekter.

Designhotellet Vipp Chimney house i Köpenhamn
 

Skorstenen i hamnen är ett landmärke i Köpenhamn.

Annons
Designhotellet Vipp Chimney house i Köpenhamn
 
Designhotellet Vipp Chimney house i Köpenhamn
 

Sakral känsla i Chimney house med valv efter valv, tegel, terrazzo, betong och stål. Trappa, Studio David Thulstrup.

Annons

Från sovrummet har du access till en stor terrass.

 

Designhotellet Vipp Chimney house i Köpenhamn
 

Terrazzogolv och grå betongväggar. Shelter lounge chair, Vipp, specialbyggd hylla, ej till salu.

 

Foto IRINA BOERSMA

Läs mer

Om senaste designhotellet i Stockholm

The Audo i Köpenhamn

Tre barnvänliga designhotell i Grekland

Publicerat 27 augusti 2019
Annons