Annons

Annons

Spana in tv-profilens klimatsmarta hus vid vackra OslofjordenTidigare väderpresentatören på tv4, har byggt ett klimatsmart funkishus som klarar vädrets alla påfrestningar. Se det unika boendet här.

Tone Bekkestad och hennes man har haft höga ambitioner för sitt husbygge i Billingstad, utanför Oslo. Huset, som byggts på en höglänt, kuperad tomt mellan Oslofjorden och Skaugumsåsen, är ursprungligen ett norskt kataloghus som modifierats grundligt efter förutsättningarna på tomten och parets egna önskemål för boendet.

Annons

– Vi ville ha ett boende som bjöd in naturen och den fantastiska utsikten, samtidigt som det var miljömässigt hållbart och klimatanpassat, säger Tone Bekkestad, som till vardags arbetar som föredragshållare och konsult med inriktning på miljö- och klimatfrågor, berättar Tone i ett pressmeddelande.

Paret har lagt mycket tid på att välja rätt material och tekniska lösningar för sitt hus. En utgångspunkt har varit att prioritera naturliga, miljövänligt tillverkade material som kräver så lite underhåll som möjligt.

– Med sådana val slipper vi kostsamma och tidskrävande skötselåtgärder, samtidigt som vi inte behöver köpa in nya produkter som kan innehålla miljöpåverkande kemikalier.

Läs också: Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen

Funkishuset rymmer två plan med stora glaspartier som erbjuder ett fullständigt panorama över naturen. Husets fasadbeklädnad, samt det omgivande trädäcket, kommer från Kebony Characters sortiment. Träet är hållbart, tåligt och behöver ingen ytterligare behandling utöver normal rengöring. Det är miljömärkt och FSC-certifierat.

Huset ligger på en plats där det både kan blåsa och regna rejält. Detta faktum har ställt extra höga krav på husets klimatskal och stabilitet, framhåller Tone Bekkestad.

– Vi har varit måna om att huset ska tåla påfrestningarna från väder och vind, vilket är ett av skälen till att vi investerat i ett tätt och välisolerat klimatskal med energieffektiva fönster och en slitstark fasad.

Husbygget påbörjades hösten 2015 och stod färdigt i april 2016, då paret flyttade in.

– Det har tagit mycket tid och engagemang att planera huset och välja rätt lösningar. Men nu är vi supernöjda med hur resultatet blev och trivs utmärkt i det nya boendet, säger Tone.

Läs också: Kika in inredaren Daniel Östmans vackra orangeri mitt i stan

  

Läs också: Kika in inredaren Daniel Östmans vackra orangeri mitt i stan

Text: Lars Bärtås

Foto: Martin Palven

(0)
(0)


AnnonsLaddar