Annons

Annons

Stockholms bostadskö rekordlång – nära kollapsStockholms bostadskö flyter trögare än någonsin tidigare. Såpass trögt att det är befogat att prata om en systemkollaps.

Det är ingen nyhet att det är svårt att få tag på ett hyreskontrakt i Stockholm, men nu är det värre än någonsin tidigare.

Kön har fyllts på med nära 40 000 personer på ett år och totalt står nära 559 000 personer i kö (2017-01-13), att jämföra med drygt 70 000 för 15 år sedan, skriver Svd.

Annons

Men att kön blir allt längre är inte något nytt. Varje år är antalet nya köande betydligt fler än antalet nya bostäder och kön blir årligen 8-9 procent längre. Under fjolåret innebar det en ökning av kötid för en lägenhet i Stockholm med ett år vilket gör att kötiden för en lägenhet i innerstaden i genomsnitt är 13,5 år. I regionen i stort är snittet nio år, skriver Svd.

Förra året förmedlades 7 000 vanliga hyreskontrakt, alltså inte korttidsboende, studentkontrakt eller seniorkontrakt och liknande. Men den förmedlingstakten skulle det ta ungefär 50 år för alla som i dagsläget står i kö att få en bostad, vilket innebär att kösystemet i praktiken har kollapsat.

För att se det hela från den ljusa sidan verkar det vara en relativt liten del av de köande som är i akut behov av bostad.

– Det vi ser är att bara 14 procent av de köande letar aktivt efter bostad, Marika Nordström, marknadschef vid Bostadsförmedlingen.

Läs mer: 

10 viktigaste faktorerna när vi väljer bostad

Rekordlågt utbud av bostäder till salu: ”Till säljarnas fördel”

4 spännande bostadsprojekt som står klara 2017

(5)
(0)


AnnonsLaddar