växter ren luft

9 växter som ger bättre luft i alla rum

Krukväxter är inte bara ren ögonfröjd. De har även positiva effekter på inomhusmiljön. Här tipsar vi om nio snygga växter som gör luften friskare och lättare att andas.

Annons

Torr luft kan kännas besvärande, särskilt vanligt är det på vintern när våra bostäder måste värmas upp. I inomhusluften finns även mikroskopiska partiklar som kan vara skadliga för hälsan. Dessa avges från exempelvis elektronik, textilier, färger, rök och kemikalier som finns omkring oss och är svåra att undvika. Några exempel är vanligt förekommande ämnen är bensen, formaldehyd, toluen och xylen.

TV: 5 växter som ger bättre luft i alla rum
TV: 5 växter som ger bättre luft i alla rum
1:07

Luftkvaliteten är alltså inte alltid på topp i hemmet. Men det finns en praktisk och enkel lösning som kan göra stor skillnad. Vanliga krukväxter kan hjälpa till att rena och fukta vår inomhusluft. Alla växter förbättrar luften genom att ta upp koldioxid som vi andas ut, och producera syre som vi andas in, men vissa är bättre på det än andra. Och så finns det dessutom luftrenande växter som fångar upp skadliga ämnen och filtrerar bort dem.

Annons

Här tipsar vi om några av dem.

1. Fikus fångar upp skadliga ämnen

Fikus har luftrenande egenskaper.
Fikus har luftrenande egenskaper. Foto: Shutterstock/TT  

Fikusar är lättskötta och tåliga och finns i många olika varianter. Här populära fiolfikusen, Ficus Lyrata, i en snygg korg. Vill stå ljust och varmt. Vattna den rejält.

Nytta: Alla fikusar är bra på att fånga upp skadliga ämnen och återfukta inomhusluften.

2. Skogskänsla med ormbunke

Ormbunkar renar luften på bland annat toluen.
Ormbunkar renar luften på bland annat toluen. Foto: Shutterstock/TT  

Snygga ormbunken Spjutbräken, Nephrolepis exaltata, ger skogskänsla till rummet. Men den kräver en del omvårdnad för att trivas. Undvik sol och direkt värme, placera gärna en bit in i ett ljust rum. Håll jorden jämnt fuktig och duscha bladverket ofta.

Annons

Nytta: Renar luften på toluen och xylen, ämnen som kontorselektronik avger.

3. Fredskalla återfuktar

Fredskalla återfuktar hemmet.
Fredskalla återfuktar hemmet. Foto: Shutterstock/TT  

Fredskalla, Spathiphyllum, är lättskött och har ett friskt grönt bladverk. De oansenliga blommorna sitter på höga bladstjälkar och är inramade av bländande vita hösterblad. Plantan kan stå en bit in i rummet men behöver lite mer ljus om den ska blomma.

Nytta: Renar luften från många ohälsosamma ämnen och är bra på att återfukta inomhusluften. Det påstås, att en medelstor fredskalla förbättrar luftkvaliteten på 10 kvm rumsyta – ett par exemplar är alltså perfekt som inflyttningspresent! Men tänk på att fredskallan innehåller irriterande ämnen så håll den borta från katter och barn.

Annons

4. Ampellilja renar luften

Ampellilja renar luften
Ampellilja är lättskött och bidrar till bättre luft i hemmet. Foto: Shutterstock/TT  

Ampellilja, Chlorophytum comosum, är frisk och lättskött och ett bra val för allergiker. De smala bladen är grönvita eller ljusgröna. Trivs ljust eller i halvskugga. Tål torra perioder men behöver sedan rejält med vatten. Vattna hellre lite oftare för att slippa bruna bladspetsar.

Nytta: Renar luften från formaldehyd som bland annat finns i tyger, tapeter och byggmaterial.

5. Skapa djungelkänsla

Guldpalm skapar djungelkänsla i hemmet och renar luften.
Guldpalm skapar djungelkänsla i hemmet och renar luften. Foto: Plantagen  

Stora växter ger en lummig och ombonad känsla. Guldpalm, Crysalidocarpus lutescens, finns ofta att få tag på i större format. Lättskött grön växt med stammar som skimrar lite i guld.

Annons

Nytta: Bra val i vardagsrummet eller i ett arbetsrum där det finns mycket elektronik. Tar upp toluen och xylen. Är även en bra luftfuktare.

6. Bladsnygg renare

Prickblad: Vackra, lättskötta, luftrenande – och giftiga.
Prickblad: Vackra, lättskötta, luftrenande – och giftiga. Foto: Shutterstock/TT  

Prickblad, Dieffenbachia seguine, är en lättskött och frodig växt som klarar att stå en bit in i rummet. Bladen kan vara strimmiga eller prickiga. Ju mer vitmönstrade blad, desto ljusare behöver plantan stå, men undvik direkt sol.

Nytta: Mycket bra på att ta upp xylen och toluen. Växten är dock giftig, så förvara den utom räckhåll för katter och barn.

7. Effektiv luftrenare – banddracena

Slipp kemikalier med banddracena
Slipp kemikalier med banddracena. Foto: Shutterstock/TT  

Snygga och lättskötta banddracenan, Dracaena deremensis, får vackrast bladmönster om den står ljust men inte i direkt sol. Duscha den ofta för att slippa problem med bruna bladspetsar. Toppa plantan om du vill att den ska förgrena sig.

Annons

Nytta: Renar inomhusmiljön från skadliga kemikalier – en av de bästa luftrenarna. Höjer luftfuktigheten.

8. Paradisträd ger bonsai-känsla

Paradisträd tar upp koldioxid dygnet runt.
Paradisträd tar upp koldioxid dygnet runt. Foto: Shutterstock/TT  

Paradisträd, Crassula ovata, är en lättskött suckulent med tjocka blad. Med tiden blir stjälkarna grövre och mer stamliknande. Lätt att forma till ett dekorativt litet träd.

Nytta: Bra val i sovrummet eftersom den till skillnad från de flesta andra växter även nattetid tar upp koldioxid.

9. Gerbera är pigg och färgstark

Gerbera fångar upp rök och avgaser.
Gerbera fångar upp rök och avgaser. Foto: Anne Dillner/Scandinav  

Gerbera, Gerbera x cantabrigiensis, är en trevlig krukväxt som bryter av mot allt det gröna och piggar upp med blommor i klara färger.

Nytta: Bra luftfuktare och en av de bästa på att fånga upp det hälsofarliga ämnet bensen som finns i rök och avgaser.

Foto: Shutterstock/TT

Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar
1:23
Publicerat 03 maj 2022
Annons