Japanska körsbärsträd Stockholm Kungsträdgården

Nu blommar snart de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården

Om några veckor blommar de japanska körsbärsträden. Det allra mest populära stället att föreviga blomsterprakten på är i Kungsträdgården mitt i Stockholm.

Annons
Fyra stora inredningstrender - enligt Pinterest
Fyra stora inredningstrender - enligt Pinterest
0:48

Det är en folkfest varje år när de japanska körsbärsträden slår ut i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Under några korta, intensiva dagar i slutet av april är trängseln stor och mängden inlägg på sociala medier från Kungsan slår i taket.

Japanska körsbärsträd Stockholm Kungsträdgården
 

Det är givetvis prakten och skönheten som tilltalar oss men nog är det något med traditionen och att alla andra dokumenterar det, vi vill helt enkelt göra samma sak. Och vem vet i år är det kanske viktigare än någonsin med den vackra, trygga upplevelsen av de rosa blommorna som fyller parken? Även om det här med att trängas givetvis går bort. Kanske får bli kölapp?

Annons

Så länge lever japanska körsbärsträd

De japanska körsbärsträden i Kungsträdgården är Lunds motsvarighet till magnoliorna som står i blom utanför universitet på valborgsmässoafton eller för den delen när näsduksträdet blommar i botaniska trädgården i Göteborg.

Japanska körsbärsträd Stockholm Kungsträdgården
 

Men hur började allt? Jo, just de här träden har funnits i Kungsträdgården sedan 1998 och är prydnadskörsbär av sorten Prunus ‘Accolade’. 97/98 var Stockholm kulturhuvudstad. Då planterades körsbärsträden, 63 stycken, i Kungsträdgården som en gåva från den japanske kejsaren till vår egen kung. Träden kan bli närmare 70 år gamla så förhoppningsvis får vi njuta av de här blommorna i Kungsan under många vårar framöver.

Annons

Kännetecknande för detta träd är att det blommar på bar kvist. När blomman försvunnit är det plats för bladen. Skönhet och förgänglighet är kanske förklaringen till att den älskas över hela världen …

Japanska körsbärsträd Stockholm Kungsträdgården
 

I slutet av april brukar Japanska föreningen i Stockholm kalla till Körsbärsblommans dag. I skrivande stund hittar vi ingen sådan info och det är väl troligt att det inte blir något med tanke på rådande omständigheter. Men ett besök utan trängas för att få fotografera det rosa blomsterhavet är förstås genomförbart.

Åk till Hammarby sjöstad

Bor du i Stockholm finns det förstås fler parker som har japanska körsbärsträd! T ex Luma i Hammarby sjöstad och i Stigbergsparken på Södermalm.

Publicerat 09 april 2021
Annons