Städa och fixa i trädgården under höstmånaderna september, oktober, november

Höstfixa i trädgården – Följ smarta checklistan

Städa trädgården och plantera under hösten – för att spara tid till våren! Följ vår checklista och höstfixa trädgården i åtta smarta steg.

Annons
DIY: Plantera en löklasagne till nästa vår
DIY: Plantera en löklasagne till nästa vår
1:08

Krispig luft, ensamtid och en kopp kaffe på altanen medan de sista solstrålarna värmer kinderna. Att pula i trädgården under en kylig höstdag är extra mysigt. Dessutom kommer din trädgård att tacka dig genom att vara extra fin till våren och sommaren. Det finns nämligen en hel del du kan göra innan snön faller för att din trädgård skall vakna upp och skina till våren.

Checklista: Höstfixa trädgården i 8 steg

September-November är den bästa tiden att fixa i trädgården. Ge din trädgård de bästa förutsättningarna och undvik att skjuta upp förberedelserna till våren. Här är 8 trädgårdsarbeten att bocka av under hösten.

1. Rensa ogräs

Passa på att rensa ogräs på hösten så att det inte sprids och får fäste till våren. När blommor och grönsaker vissnat ner är det dessutom enklare att se ogräset. Gräv och luckra upp jorden när du ändå rensar. Löv eller pinnar som fallit ner i rabatterna kan med fördel lämnas kvar. De bildar ett fint skydd för växter och insekter när kylan kommer.

Annons

2. Plantera blommor, buskar och växter

Hösten är den ultimata tiden att plantera nya växter. Skapa ett rejält försprång till våren och plantera bärbuskar, fruktträd och perenner – allt som du vill ska blomma på våren! Du kan även så sommarblommor som stockrosor, prästkrage, blåklint och vallmo. Kombinationen fuktig jord och minimalt med starka solstrålar gör att hösten skapar ultimata förutsättningar för plantering.

3. Så och sätt lökar

Även grönsakssådden mår bra av att få åka ner i jorden redan nu. Fröer som passar perfekt att höstså är exempelvis spenat, sallad, morötter, persilja, palsternacka, svartrot och rättika. Du sår precis som på våren, men täcker jorden med nät eller lock som skydd för djuren.

Sätt vårlökar på hösten
Att mötas av en blomstrande rabatt på våren gör det värt att lägga lite extra tid på lökplanteringen under hösten.  

Hösten är också rätt tillfälle att peta ner vårlökarna i jorden. Tulpaner, påsk- och pingstliljor, krokus, scilla, snödroppar, krokus och vintergäck är härliga vårtecken. Placera ut dem bland perennerna i rabatten eller sätt dem i krukor som du klär in och skyddar över vintern.

Annons

4. Förbered gräsmattan

Gräsmattan tar ofta stryk under vintern på grund av minusgrader, väta av snö och brist på solstrålar. Därför är det extra viktigt att ge gräsmattan lite extra kärlek inför vintern. Sprid ut mossmedel under september-oktober och speciellt gödningsmedel för hösten under november. Kratta bort löv, pinnar och plocka upp fallfrukt. Klipp alltid gräsmattan en sista gång innan frosten kommer. Tänk på att höja inställningen på gräsklipparen så att gräset inte blir kortare än fem centimeter.

5. Föröka perennerna

Perenner
Dela på perennerna under hösten och skapa ett hav av prunkande blommor och växter till våren.  

Om du vill utöka din trädgård med fler perenner, behöver du inte alltid köpa nya. Du kan i stället dela på de du redan har! Äldre perenner mår dessutom bra av att delas mitt itu för att få en nystart och växa sig frodiga igen. Gräv upp växten och dela den på mitten med hjälp av en spade. Sedan är det bara att plantera ner de två delarna där du vill ha dem och se hur trädgården växer sig större under våren.

Annons

6. Skydda sköra växter

Det kan kännas fånigt att linda in växterna i bubbelplast och behandla dem som små bebisar. Men faktum är att rosor och andra frostkänsliga växter behöver extra omvårdnad för att överleva vintern. Gör en decimeter höga kupor av täckbark kring rosornas undre stam och täck den övre med exempelvis granris eller bubbelplast. Toppen på växten klarar av att frysa, men stammen är desto känsligare.

7. Rädda redskap och möbler

För att undvika att börja våren med fuktskadade utemöbler och spruckna krukor, gör du dig själv en tjänst och tar hand om dem på hösten. Ställ in möbler i ett förråd, eller under ett tak. Att täcka dem med en presenning stänger in fukten och gör ofta mer skada än nytta. Ta in alla trädgårdsredskap och töm trädgårdsslangen på vatten så att den inte fryser sönder. Ställ in krukor om de står tomma ute, annars finns risk att de vattenfylls, fryser och spricker. Ta även en sista kik i takrännorna så att de inte är tilltäppta av löv och skräp.

8. Håll djuren borta

boll av fårull i trädgården
Lukten av fårull håller rådjuren borta. Denna boll av ull med hänge kommer från EJD Hantverk.  

Försäkra dig om att du inte har gjort allt det ovannämnda i onödan. Avsluta höststädningen med att skydda din trädgård mot ovälkomna inkräktare som tuggar sönder växterna. Om djuren äter på stammen på exempelvis ett fruktträd kan ett nyplanterat träd i värsta fall dö. Det beror på att näringen transporteras genom barken uppåt i trädet och om barken är skadat får trädet ingen näring. Sätt upp hönsnät eller andra skydd mot gnagare på nederdelen av trädstammarna. Fårull är ett annat smart sätt att skrämma bort exempelvis rådjur, då de avskyr doften.

Källa: Plantagen, Blomsterlandet, Gardena

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Publicerat 20 oktober 2022
Annons