kryddor att odla hemma

10 kryddor och grönsaker att odla hemma

Dekorativt, hållbart och bra för plånboken! Ätbart i köksfönstret tar närodlat till en ny nivå.

Annons
DIY: Plantera en löklasagne till nästa vår
DIY: Plantera en löklasagne till nästa vår
1:08

Under pandemin ökade svenskars intresse för att odla ätbara grödor, en trend som håller i sig och bara växer sig starkare. Att vara trädgårdslös är inget hinder. Det går utmärkt att odla grönsaker och kryddor inomhus. Vinsterna med hemodling är flera. Det är hållbart, roligt och många gånger billigare än att köpa färskt grönt i affären. Plocksallad, spenat, kål, minipaprikor och chili, allt går att odla i köksfönstret och vem som helst kan sätta frön. Inga förkunskaper krävs.

odla grönsaker hemma
 

Det här behöver du för att odla inomhus

1. Växtbelysning. För att lyckas med inomhusodling året om är växtbelysning ett måste, särskilt under den mörka årstiden från höst till vår. Det finns en uppsjö av olika varianter i olika prisklasser på nätet.

Annons

2. Frön. Frön till grönsakerna och kryddorna du vill odla. Svårt att välja? Varför inte välja frön utifrån grödor du äter mycket av eller fråga din fröhandlare vilka frön som passar extra bra för inomhusodling. Ekologiska fröer är att föredra eftersom de inte är besprutade med gifter.

3. Något att så i. Rådande odlingstrend har gjort att utbudet av färdiga både snillrika och snygga odlingskit, miniväxthus, drivhus svämmar över i handeln. Men det går förstås lika bra att använda krukor, plasttråg, kartonger, lådor som man redan har därhemma. Tänk på att göra hål i botten eller på sidan så vatten kan rinna undan.

4. Såjord. (Om du inte odlar hydroponiskt direkt i vatten) Välj en näringsrik jord och se till att hålla den lagom fuktig, inte för torr och inte för blöt för då ruttnar fröna.

Hydroponisk odling

Att odla jordlöst, direkt i vatten är en populär metod bland inomhusodlare, kanske för att hydroponisk odling tar mindre plats och att det är skönt att slippa stöka med jord. Det finns särskilda odlingslådor att köpa, men många tillverkar sina egna lådor. Lämpliga grödor att odla i vatten är sallader och kryddor.

hydroponisk odling
 

Satsa på mikroblad

Mikrobladsodling är enkelt och tacksamt. Det går snabbt och det blir gott! De små aptitliga bladen och stjälkarna är riktiga vitaminbomber och kan användas som garnering i till exempel soppor och sallader. Mikroblad odlas genom att man sår fröer till blandgrönsaker tätt och skördar dem unga, redan efter cirka två-tre veckor. Fröer från till exempel spenat, rucola, persilja, rädisor, pak choi passar utmärkt till mikrobladsodling.

Tio grönsaker och kryddor som passar att odla inomhus

1. Plocksallad

2. Spenat

3. Rädisor

4. Chili

5. Tomat

6. Basilika

7. Oregano

8. Timjan

9. Persilja

10. Mynta

Källor: sarabackmo.se, tradgardstrollet.se

Text: Maria Lindén

Publicerat 04 mars 2022
Annons