bli av med mygg

Från kaffesump till myggfångare – så blir du av med myggen!

Vad dras mygg till? Hur undviker man mygg och vad finns det för myggfångare och husmorsknep? Här listar vi 7 tips att ta till när myggorna attackerar!

Annons
Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan
Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan
1:11

Med sommaren kommer inte bara härligheter. Mygg och knott är ett problem för många och på vissa platser går det nästan inte att vistas när myggsäsongen är som värst. Men det finns vissa knep att ta till om du minska på myggen och därmed undvika kliande bett.

Knep mot mygg – så får du bort dem

1. Undvik starka dofter

Hårspray, parfymer eller andra starka dofter drar till sig mygg, så satsa på att vara så doftfri du bara kan.

2. Använd myggmedel

Det finns olika myggmedel att köpa på apoteket och livsmedelsbutiker. För vissa fungerar dessa alldeles utmärkt och för andra inte alls. Tips är att köpa myggmedel som innehåller DEET, då det ger bäst effekt.

Annons
myggliv
 

3. Håll tomten ren – och torr!

Mygg trivs vid fuktiga områden med mycket buskage och snår. Så vill du undvika mygg i din egen trädgård så är ett hett tips att klippa gräset ofta och hålla tomten ren från buskage och snår. Myggen lägger sina ägg i vatten så se också till att hålla tomten torr från vatten – töm krukor, skottkärran, fågelbad och annat.

4. Klä dig ljust

Ja, det stämmer att myggen drar sig till vissa specifika färger på kläderna. Bär du mörka plagg, så som svart eller mörkblått så kommer du bli extra populär bland myggen. Satsa i stället på en ljus outfit, från topp till tå, om du vill undvika de små rackarna.

Annons
kläder mygg dras till
 

5. Motverka mygg med mat och kryddor

Lavendel, vitlök, rosmarin, citronmeliss, basilika, tagetes och olika typer av mynta är perfekt att smycka bord eller fönster med om du vill hålla myggorna borta.

6. Kaffesump som rökelse

Myggor gillar varken kaffe eller rök! Så varför inte göra en kafferökelse? Lägg kaffesump i en skål och täck den med foliepapper. Låt skålen sedan stå mörkt och svalt till dess att kaffesumpen har torkat. Därefter kan du tända på kaffet som en rökelse.

Annons

7. Myggmaskin eller myggfångare

Har du allvarliga problem med myggen så kan det vara värt att investera i en myggmaskin (myggfångare eller myggdödare). Det finns olika varianter att köpa, bland annat Mosquito Magnet Executive — en myggmaskin som ger ett långvarigt skydd mot mygg och knott. Läs mer här.

myggmaskin och myggfångare
 

Källa: Myggfri, Granngården

Publicerat 17 juni 2022
Annons