Odla potatis i hink eller kruka

Odla potatis i kruka eller hink – så gör du

Du behöver inget stort trädgårdsland för att odla egen potatis – det räcker med en kruka eller hink! Här visar vi steg för steg hur du odlar potatis på liten yta.

Annons

Så odlar du ramslök i trädgården – steg för steg
Så odlar du ramslök i trädgården – steg för steg
1:28

En balkong eller en liten uteplats är allt du behöver för att odla egen potatis. Dessutom är potatisodling enkelt att lyckas med, kräver minimalt med underhåll och ger en stor skörd.

När du sätter en potatis i jorden utvecklar den rottrådar och bildar ännu fler potatisar. En enda sättpotatis ger omkring ett kilo potatis. Midsommarens färskpotatis är med andra ord säkrad!

så odlar du egen potatis
Det finns mängder av potatissorter att odla - de har olika färg, form, storlek och smak.  

Förgro sättpotatisen

När du ska odla potatis krävs en särskild ”sättpotatis”. Det finns massor av olika sorters sättpotatis som antingen skördas tidigt eller sent på säsongen. Gemensamt för all sättpotatis är att de är noga kontrollerade och riskerar inte att sprida sjukdomar, så som en vanlig potatis i mataffären kan göra.

Annons

Om du vill ha en tidig skörd bör du förgro eller förodla din sättpotatis. Det gör du genom att sätta dina potatisar i gamla äggkartonger cirka fem veckor innan du tänkt plantera dem i hinkar. Sätt potatisarna ljust och när det börjar växa groddar är det dags att plantera dem.

När du förgrott potatis kan du skörda tidiga potatissorter inom åtta veckor, så kallad sommarpotatis efter tio veckor och sen höstpotatis efter tolv veckor och framåt.

förgro sättpotatis
Att förgro potatisen i äggkartonger är ett enkelt och effektivt sätt att lyckas med sin odling.  

Vilken jord när man odlar potatis?

Annons

Det allra bästa för potatisodling är Reko-jord. Det är en KRAV-märkt, ekologisk och torvbaserad jord som passar bra till odling av grönsaker i krukor.

En lite dyrare planteringsjord går också fint, men då gärna utblandad med lite kogödsel och sand.

När ska man odla potatis?

En bra tid att sätta potatis är från april i södra Sverige till mitten av maj i norra Sverige. Om du specifikt vill ha färskpotatis lagom till midsommar köper du en tidig sort och sätter den i mitten av mars-början på april, så länge det inte är risk för frost.

Välj gärna både tidig och sen potatis så att du får en lång skördetid.

Odla potatis i hink eller kruka – så gör du

1. Välj en kruka med hål i botten eller en hink, minst tio liter. Potatisknölarna gillar inte ljus så välj gärna en mörk hink. Det är viktigt att du borrar några hål i hinkens sidor så att överflödigt vatten kan rinna ut, annars finns risk att de ruttnar.

Annons

2. Täck botten på hinken eller krukan med jord, ca 10 cm. Lägg i 2-3 potatisar, beroende på hur stor behållaren är. Täck potatisarna med ett tunt lager jord och vattna.

potatis i kruka
Omkring tre potatisar är lagom i varje kruka.  

3. Kupa potatisen. När potatisens gröna blast börjar växa upp ur jorden är det dags att lägga i mer jord (kupa). Lägg hela tiden på jord så att bara den yttersta toppen av det gröna syns och fortsätta täcka och vattna tills jorden når kanten på krukan eller hinken.

potatisblast
Potatisplantan ger inte bara mat i magen, den är även en vacker växt med sina klargröna blad.  

4. Skörda potatisen. När veckorna har passerat från att du planterade potatisen kan du försiktigt sticka ner handen och känna efter i hinken. Antingen kan du ta upp hela plantan och alla potatisar, eller tar du upp en efter en när de börjat växa till sig. På så vis låter du plantan fortsätta bilda fler och fler potatisar.

Källa: Odla.nu, Allas.se, Blomsterlandet, Hasselfors garden

Publicerat 25 maj 2022
Annons