Bästa växterna och blommorna att odla i vinter

Vinterodla – här är bästa växterna att så i vinter

Odla grönsaker, blommor och örter – mitt i vintern? Det är faktiskt inte så tokigt som det låter. Vinterodling ger dig nämligen ett rejält försprång till våren. Såhär gör du!

Annons
DIY: Plantera en löklasagne till nästa vår
DIY: Plantera en löklasagne till nästa vår
1:08

Odlingssäsongen behöver inte ta slut efter sommaren! Att vinterså, eller kallså som det också kallas, kan göras under hela vintern. Om du sår blommor, grönsaker eller kryddor redan nu, slipper du att förså allting samtidigt under våren och sparar både tid och plats.

Att så och odla på vintern har visat sig bli allt vanligare. Det syns exempelvis i Plantagens årliga rapport Växttrender. I undersökningen uppgav var tionde svensk att hen vinterodlar växter och grödor. Det är inte bara mysigt och rogivande att odla på vintern, det ger dessutom en tidigare skörd och starkare plantor som klarar höstens första frostknäpp.

Annons

Bästa växterna att vinterså

Om du vill få ett försprång till våren finns det ett flertal blommor och växter som är tacksamma att vinterså. Här är några av dem:

Blommor: Vallmo, ringblomma, riddarsporre, blåklint, akleja, borstnejlika, lavendel, rosenskära, lejongap och vädd.

Grönsaker: Morot, svartrot, ruccola, salladslök, spenat, plocksallat, rädisa, palsternacka och kål.

Kryddor: Dill, gräslök och persilja.

Kallså Vallmo och lavendel
Om du vill ha ett hav av vallmo och lavendel i vår kan du kallså frön redan i vinter.  

Vinterså utomhus: steg för steg

Allt du behöver för att vinterså är jord, dina favoritfröer och plastlådor (exempelvis gamla glassboxar eller godislådor). Veronica Axelsson, trädgårdsmästare på Plantagen, förklarar hur du kallsår steg för steg.

Förodla i plastkrukor under vintern
Gamla matlådor, glassboxar eller godislådor är perfekta att vinterodla i.  

1. Gör minst ett tiotal små hål i både botten och locket på en plastlåda. Bottenhålen släpper ut överflödigt vatten och hålen i locket släpper ut eventuell kondens.

Annons

2. Fyll lådorna med ungefär tio centimeter jord och genomvattna.

3. Bredså dina frön. Att bredså är att strössla ut fröna ganska tätt i raden istället för att placera dem ett och ett.

4. Täck med ett tunt lager jord, perlit eller vermiculite enligt det djup som står på fröpåsen och sätt därefter på locket.

5. Lådan är klar för att ställas ut, men vänta gärna ett dygn så att fröerna hinner suga åt sig vatten, det kan de inte göra om de fryser direkt. Finns det snö så kan du lägga ett lager av det ovanpå.

6. Ställ lådorna i skuggan utomhus. Om det blir för varmt kan plantorna komma upp för tidigt och riskerar att inte överleva. I skuggan sköter de sig själva fram till vårkanten. Sedan är det bara att plantera ut dem under tidig vår, ungefär när plantorna slår i locket.

Odla grönt inomhus i vinter

Det går givetvis också bra att ställa sådden i plastlådorna inomhus. Dock kan du behöva ge plantorna lite extra ljus i form av särskild växtbelysning. Sådana lampor går att köpa i de flesta välsorterade blomsterbutiker. Med hjälp av extra växtljus kan du även odla basilika, oregano och många andra kryddor inomhus under hela vintern.

Krasse på papper
Att odla krasse på hushållspapper är både enkelt och nyttigt!  

En gröda som inte kräver varken arbete eller extra belysning är krasse. Skotten växer upp på bara några dagar och är både goda och nyttiga. Allt du behöver göra är att lägga några lager hushållspapper på ett fat. Blöt pappret ordentligt och strö ut frön av krasse ovanpå pappret. Håll koll så att det inte torkar ut under veckan och vips har du hela fatet fullt av ätbara skott!

Microgreens
Microgreens är optimala att odla inomhus och passar perfekt att dekorera måltiderna med i vinter.  

Andra populära vintergrödor är så kallade microgreens. Det vill säga skott av exempelvis plocksallat, ruccola, rödbeta och spenat som kan användas i smoothien eller salladen. Här nedan förklarar vi hur du odlar kryddor och microgreens inomhus.

Annons

Så microgreens inomhus i vinter: steg för steg

1. Fyll önskat kärl, till exempel en sålåda med lock eller en kruka med såjord och fukta med en sprayflaska.

2. Bredså, alltså strö ut fröna jämnt fördelat över ytan ganska tätt. Vill du odla upp kryddor lite större bör du så glesare så de har mer plats att växa.

3. Täck med ett tunt lager såjord och tryck till lätt med handen.

4. Vattna försiktigt med stril eller sprayflaska.

5. Håll jorden lätt fuktig. Med en påse eller lock över håller fukten bättre. Ventilera med några små hål.

6. Placera på ljus plats. Några dagar senare börjar det bli grönt i odlingen och det är dags att skörda.

Källa: Plantagen, Hannawendelbo.com, Granngården

Publicerat 01 november 2022
Annons