Trädgårdstrender 2022

Trädgårdstrender 2022 – vildvuxet, färgstarkt & egenodlat

Färgsprakande blommor, egenodlade grönsaker och vildvuxna växter som främjar mångfald – är några av de stora trädgårdstrenderna som vi vill satsa på 2022!

Annons
Vårstäda trädgården – så här gör du
Vårstäda trädgården – så här gör du
0:58

Äntligen är våren här och många längtar efter att få gräva i jorden och väcka nytt liv i trädgården igen. Plantagen har gjort en trendspaning som spår fem tydliga trädgårdstrender att hålla koll på 2022. Vi listar alla här!

1. Släpp in naturen

"Rewilding" är en växande trend som innebär att man släpper på kontrollen och välkomnar naturen. Låt trädgården växa vilt för att skapa en trivsam miljö för ängsväxter, fjärilar och bin. Det skapar en organisk känsla och främjar den biologiska mångfalden berättar Stefan Nilsson på Plantagen.

– Rewilding-trenden är ett starkt uttryck for det vi längtar efter. Den biologiska mångfalden, det organiska och att växterna ska få växa på sina villkor.

En blommande äng för fjärilar och bin.
Förvandla en bit av gräsmattan till en sommaräng.  

Tips! Om du inte vill att hela naturen ska flytta in kan du göra om en liten del av gräsmattan till en äng. Låt gräset växa fritt i den delen och så vanliga ängsblommor som käringtand, prästkrage och vicker. Du kan också så blommorna i en kruka och ställa på balkongen.

Annons

2. Hitta ditt zen

Trädgården är för många en viktigt plats för vila och återhämtning. Och under coronapandemin har den blivit särskilt viktig då vi tillbringar alltmer tid i den jämfört med tidigare. Men en stor trädgård och halvfärdiga projekt kan också bli en börda. Enligt Plantagens rapport känner sig cirka tolv procent av svenskarna stressade av trädgårdsarbete.

– Trädgården som restorativ miljö handlar mycket om vår inställning till den, och att vi ser till att det inte blir för mycket arbete, säger Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet.

Terry Hartig menar att rewilding-trenden som vi nämnde ovan, är bra för både miljön och vårt egna välmående.

– Här finns stora poänger med att låta trädgarden förvildas lite grann – det kan vara bra både för den biologiska mångfalden och för våra egna möjligheter till återhämtning.

Blomsteräng
Minska på trädgårdsarbetet genom att låta naturen flytta in.  

3. Trädgårds-tech

Med hjälp av appar och ny teknik kan du både identifiera växter och få information om dem. Skapa de bästa förutsättningarna för dina växter genom att mäta jordfuktighet, ljusintensitet och temperatur. Gardenize är en svensk trädgårdsapp som hjälper dig att strukturera upp dina växter samt ha koll på när du har planterat, när växten blommar och när du har gödslat. Du kan dessutom fotografera, lägga in bilder och rita i bilderna.

En tjej som sitter med en laptop och har växter i bakgrunden.
Med hjälp av teknik kan du få bättre koll på dina växter.  

4. Färgfest

En annan trädgårdstrend som spås blir populär under 2022 är färgsprakande blommor.

– Vi ser många blommande växter i skarpa färger, som exempelvis solhattar. Det är det som sticker ut – glada färger och blommande perenner, säger Veronica Axelsson, trädgårdsmästare på Plantagen.

Annons

Om du vill haka på trenden och ge din balkong eller trädgård en färgklick kan vi tipsa om blommor som Dahlia, gladiolus, liljor (lilium) och ranunkel.

Emily Bratts blogg kan du hitta massor med härlig inspiration för en färgglad omgivning.

5. Odla ätbart

Trenden att odla ätbara växter i balkonglådor eller trädgårdar håller i sig. Nästan hälften av alla svenskar odlar grönsaker och andra ätbara växter, uppger Plantagens rapport. Här är några odlingstips till din trädgård:

  1. Funkia är faktiskt en okänd delikatess! De syns ofta i folks trädgårdar men många känner inte till att de är ätbara. Funkia är släkt med sparrisen och smakar också som den. Skotten skördas på våren och kan ätas både råa eller tillagade.

  2. Kvitten ger stora, klargula frukter som liknar äpplen eller päron som man kan göra sirap, gelé eller till och med godis av. Träden blommar vackert med stora rosa eller vita blommor.

  3. Bärbuskar – alla typer av bärbuskar är alltid trevligt och mysigt att ha i sin trädgård. Tänk att bara få gå runt och plocka bland smultron, björnbär eller krusbär.

Foto: Emily Bratt, Victoria Skoglund, Plantagen, Blomsterlandet och TT .

Publicerat 04 mars 2022
Annons