Annons

Annons

Victoria Skoglunds 10 bästa trädgårdstipsVictorias genvägar till paradiset

Victora koglunds tradgardstips_3
Text Michelle Meadows, foto Ida Borg. 

Hon lekte kurragömma bland fruktträden på Zetas trädgårdar som barn och sommarjobbade med att packa kartonger i tonåren. Hennes far var landskapsarkitekt och tog tillsammans med hennes mor över Zetas från grundaren när Victoria Skoglund bara var sju år. Tanken var dock aldrig att Victoria skulle gå i föräldrarnas fotspår utan hon ville bli barnmorska. »Ett helt år hann jag jobba som sjuksköterska innan längtan blev för stor och jag gav upp och började på Zetas.« När hon väl satt på sig trädgårdshandskarna kom de inte av igen. Tillsammans med sin exman driver hon nu handelsträdgården som de tillsammans utvecklat och utvidgat med bland annat ett trädgårdskafé och en stor inomhusdel. Hon är också ett bekant ansikte som ofta figurerar på medias trädgårdssidor och i TV4:s morgonprogram.

Trots långa dagar på jobbet lägger hon cirka två timmar per dag på den egna trädgården. »Det är min meditation och avkoppling. Där får ingen annan vara med och hjälpa till, jag stänger till och med av mobilen när jag är där«. Nyligen flyttade hon till ett nytt hus och har anlagt en ny trädgård. »Mitt eget paradis på jorden!« Här tipsar Victoria om tio favoriter som hjälper även den mest hopplösa trädgårdsägaren att lyckas.

Annons
Gilla Residence på Facebook
 »Pelargoner brukar egentligen inte tilltala mig men den här vilda varianten med vackert blågråa toner i bladen är en favorit. När höstvintern kommer så kastar jag bara in den i ett mörkt och kallt utrymme. Den återuppstår ändå så snällt varje vår.« Vildpelargon, 479:-, Zetas.

»Pelargoner brukar egentligen inte tilltala mig men den här vilda varianten med vackert blågråa toner i bladen är en favorit. När höstvintern kommer så kastar jag bara in den i ett mörkt och kallt utrymme. Den återuppstår ändå så snällt varje vår.« Vildpelargon, 479:-, Zetas.

 »Ända sedan jag var barn så har luktärt varit min älsklingsväxt. Nu odlar jag den mellan mina grönsaksplantor.« Fröpåse, 69:-, Zetas.

»Ända sedan jag var barn så har luktärt varit min älsklingsväxt. Nu odlar jag den mellan mina grönsaksplantor.« Fröpåse, 69:-, Zetas.

 »Sedan ett år tillbaka säljer vi linoljefärger för krukor. Man målar på ett tunt lager på en torr och rengjord kruka och så får man en otroligt vacker färg. Den dovt blå varianten finns nu på de flesta av mina krukor hemma.« Krukfärg, blå salvia, 79:-, Zetas.  

»Sedan ett år tillbaka säljer vi linoljefärger för krukor. Man målar på ett tunt lager på en torr och rengjord kruka och så får man en otroligt vacker färg. Den dovt blå varianten finns nu på de flesta av mina krukor hemma.« Krukfärg, blå salvia, 79:-, Zetas.

»Precis som kocken behöver en vass kniv så behöver trädgårdsmästaren en vass sekatör. Felco no 2 vilar bäst i min hand. Jag har haft min i tio år och slipar ibland om den och oljar in den.« Felco no 2, 2 598:-, Zetas.

»Precis som kocken behöver en vass kniv så behöver trädgårdsmästaren en vass sekatör. Felco no 2 vilar bäst i min hand. Jag har haft min i tio år och slipar ibland om den och oljar in den.« Felco no 2, 2 598:-, Zetas.

 »Från att bara ha odlat växter så är jag sedan något år tillbaka tokig i att odla grönsaker, en helomvändning för mig. Lena Israelssons bok om köksträdgården är min absoluta trädgårdsbibel.« Köksträdgården, Lena Israelsson, Bonnierfakta, 89:-, bokus.com.

»Från att bara ha odlat växter så är jag sedan något år tillbaka tokig i att odla grönsaker, en helomvändning för mig. Lena Israelssons bok om köksträdgården är min absoluta trädgårdsbibel.« Köksträdgården, Lena Israelsson, Bonnierfakta, 89:-, bokus.com.

»Vi har utökat vårt sortiment med doftljus av vegetabiliska oljor som brinner utan sot. Doften Heliotrop, en blandning av vanilj, honung och violpastill, är min personliga favorit men ljuset finns även i fler dofter.« Doftljus Heliotrop, 195:-, Zetas

»Vi har utökat vårt sortiment med doftljus av vegetabiliska oljor som brinner utan sot. Doften Heliotrop, en blandning av vanilj, honung och violpastill, är min personliga favorit men ljuset finns även i fler dofter.« Doftljus Heliotrop, 195:-, Zetas

»Jag har ett fågelbad i tjärsnöre som hänger i en häggmispel vid grinden. Det är så rogivande att titta på de små fåglarnas lek i badet.« Fågelbad, 210:-, Zetas.

»Jag har ett fågelbad i tjärsnöre som hänger i en häggmispel vid grinden. Det är så rogivande att titta på de små fåglarnas lek i badet.« Fågelbad, 210:-, Zetas.

»För första gången får jag njuta av alla tulpaner och rosor i min trädgård. Rådjur och harar håller sig på avstånd sedan jag började spraya med Trico garden som dessutom är ett långvarigt skydd.« Trico garden, 198:-, Zetas.

»För första gången får jag njuta av alla tulpaner och rosor i min trädgård. Rådjur och harar håller sig på avstånd sedan jag började spraya med Trico garden som dessutom är ett långvarigt skydd.« Trico garden, 198:-, Zetas.

 »Den bästa investeringen du kan göra för din trädgård är en bakteriekultur. Mikroferm består bland annat av probiotiska mjölksyrebakterier som väcker liv i jorden och skapar ett stabilt ekologiskt system. Växterna blir motståndskraftiga.« Mikroferm, 195:-, Zetas.

»Den bästa investeringen du kan göra för din trädgård är en bakteriekultur. Mikroferm består bland annat av probiotiska mjölksyrebakterier som väcker liv i jorden och skapar ett stabilt ekologiskt system. Växterna blir motståndskraftiga.« Mikroferm, 195:-, Zetas.

»Leonard Messel är en utav de mest lättodlade magnoliorna. Blir som ett litet buskträd och blommar på bar kvist i april.« Magnolia Leonard Messel, från 398:-, Zetas.

»Leonard Messel är en utav de mest lättodlade magnoliorna. Blir som ett litet buskträd och blommar på bar kvist i april.« Magnolia Leonard Messel, från 398:-, Zetas.

LÄS OCKSÅ

(83)
(0)


AnnonsLaddar