Victoria Skogslunds bästa tips för att vattna smart

Trädgårdsmästaren från Zetas trädgård informerar om hur du ska tänka när vattentillgången kanske inte är den bästa.

Annons

Den 22 mars inföll World Water Day, en internationellt uppmärksammad dag som i år diskuterade varför så många människor fortfarande hamnar i skymundan i arbetet med att tillhandahålla rent vatten till så många som möjligt. Någonting som inte är självklart någonstans i världen längre. 2018 års extrema hetta ledde till skarpt läge för vattennivåerna, och vi kommer behöva göra aktiva val i framtiden då hettan lär bli ett återkommande inslag.

På uppdrag av Gardena har Victoria Skoglund, trädgårdsmästare Zetas trädgård, gett sina bästa tips för att spara på så mycket vatten som möjligt, och därigenom vara lite snällare mot miljön.

1. Vattna med regnvatten

”Samla så mycket regnvatten som möjligt i baljor, hinkar och tunnor – det som kommer från himlen är en gåva och gratis är det också. När jag var liten stod det pyttsar överallt där farmor samlade regnvatten och det är ett beteende som jag har kvar. Dessutom gillar växterna regnvatten bättre än vattnet som kommer ur kranen. Jag upplever att växterna kan bli lite stressade av iskallt kranvatten”.

Annons

2. Vattna mjukt…

”Använd en mjuk stråle när du vattnar, då mjukas jorden upp långsamt och vattnet sjunker ner till rötterna. En hård stråle har motsatt effekt, då rinner vattnet bara av och försvinner till ingen nytta. Det är också bra att sticka ner en pinne i marken för att se hur fuktigt det blir när man vattnar, då lär man känna sin jord, sina växter och sin trädgård och hur mycket vatten som behövs.”

garden vattenbesparare
Batteridriven vattenpump, 1 600 kronor, Gardena.  

3. …och effektivt

”Vattna på morgonen, före klockan 10! Om man vattnar på dagen, när det är varmt ute, försvinner ungefär hälften av vattnet genom avdunstning. Vattnar man på kvällen är risken större att få mördarsniglar och svampsjukdomar i trädgården. Nyplanterade växter behöver mer passning, jag brukar göra små kanaler runt plantan med ett maskrosjärn och vattna i hålen, då hamnar vattnet där det ska, vid rötterna”.

Annons

En ogräsupptagare är inte bara bra när man ska rensa bort envisa maskrosor utan kan också användas för att göra bevattningshål i marken runt växter.

4. Ge en rejäl rotblöta

”Vattna rejält, många duttar när de vattnar, då söker sig rötterna uppåt och växten blir mer torkkänslig och behöver vattnas oftare. Jag brukar passa på att vattna när det regnar, då hjälper man till att ge växterna en rejäl rotblöta. Droppbevattning funkar också väldigt bra, det har jag i mitt växthus och det ger den långsamma punktbevattningen som fuktar igenom jorden ordentligt och som inte slösar på vatten.”

Med en vattensnål och reglerbar droppbevattning kan man spara upp till 70 % vatten. Dessutom slipper du gå runt och vattna och kan resa bort utan att be om hjälp med vattningen.

5. Luckra upp jorden

”Hur mycket man behöver vattna beror också på vilken jord man har och hur mycket den suger upp. För att jorden lättare ska ta upp vattnet är det viktigt att luckra upp jordytan, speciellt om den är hårt packad. Jag rensar mycket ogräs och då blir jorden automatiskt uppluckrad, det är ett bra knep. Att täcka jorden runt växterna med gräsklipp är också effektivt för att hålla kvar fukten. Det lärde jag mig också hos farmor.”

Läs mer:

Här är vårens viktigaste växttrender

9 fina trender: vardagslyx i köket

Spana in SYMFONISK – Sonos samarbete med IKEA

Publicerat 11 april 2019
Annons