Gustav Broström handplockar nya vintageverk för The Ode To

Aversion, fascination eller ren attraktion? Inom kort presenteras en ny handplockad kollektion av prisbelönte vintage-experten Gustav Broström, hos onlinegalleriet The Ode To.

Annons
Lägenhet i gamla stan – Fylld med vintageinredning.
Lägenhet i gamla stan – Fylld med vintageinredning.
0:50

Om Gustav Broström hade levt på 1600-talet hade han troligen engagerats som Gustav II Adolfs och Drottning Kristinas nyskapande heminredare. Med passion för det barocka, med känsla för det sinnliga och med fascination för objekt av mångskiftande slag, skapar han en egen konstnärlig värld av vår brokiga nutid. Nu har han för första gången fått uppdraget att sätta samman en kollektion för The Ode To.

»Det som jag attraheras av hos The Ode To är deras förmåga att se bortom traditionell konst. I det här galleriets värld växer begreppet konstverk och det finns många spännande och udda prylar i den här kollektionen. Se bara på snäckan i papier-maché där bakom dig!«, säger Gustav.

Två tavlor och två skulpturer varav en stor snäcka
Tuggat papper på franska? »Det här är ju bara en papier-maché-snäcka, men den är skulptural och härlig!« säger Gustav Broström när han förhandsvisar några av verken ur kommande kollektion i The Ode To:s showroom.  Foto: Foto: Maria de la Croix
Gustav Broström kurerar sina loppisfynd
Barocka stilleben hör till några av Gustav Broströms stora passioner och hans hjärta har alltid klappat lite extra för det som väcker aversion eller fascination: »Ibland är det just de fula sakerna som är de vackraste«.  Foto: Foto: Maria de la Croix
Två tavlor och en handskulptur
»De här vackra händerna har man ju använt för att göra handskar, det är gjutformar. Men de är lika härliga i sig som en skulptur«, säger Gustav Broström.  Foto: Foto: Maria de la Croix

»I Gustavs värld kan man verkligen se spår av mänsklig hand och man kan också se spår av tidens hand. Och det mänskliga och taktila ligger i tiden. Vi gillar också att det får vara lite blandat och skava. Det behöver inte vara så perfekt, utan lekfullt«, säger Anna Lukins som är en av grundarna till The Ode To och initiativtagare till samarbetet med Gustav Broström.

Annons

Gustav Broström har öga för skatter

Kollektionen består av en mix av dåtid och nutid som noggrannt valts ut till en eklektisk samling. Gustav och Anna berättar om vartannat om händer, fötter, sakrala katedralsfönster och olika byggnader. Inte minst skisser. Och ihopslingrade ben. Man vill lyfta den lilla okända människan: anonyma konstnärer utan plattform från 1800-talet och fram till vår nutid. Sedan tre månader har de arbetat aktivt med den här första gemensamma kollektionen och samarbetet har varit skavfritt.

»Det är nästan så att vi har avslutat varandras meningar. Och så råkar våra familjer ha hus bredvid varandra i Dalarna. Där säger man Majstång om Midsommarstång. Anna har lärt mig en hel del om de lokala traditionerna och i samarbetet här har hon varit en riktig gatekeeper. Meningen är ju att skapa en röd tråd i kollektionen och så ska sakerna ska hitta nya hem«, säger Gustav.

»Gustav har öga för att hitta skatter. Och vi tycker att det finns ett stort värde i att prata om återvunna material. Att man kan ta ett gammalt objekt och göra det till någonting nytt, eller att man kan ta ett ett objekt som har stått på en hylla och så har man tyckt att det inte varit värt någonting. Det handlar om att sätta det i rätt kontext och där har Gustav en stor expertis«, säger Anna.

Annons

En prisbelönt profil som delar med sig

Gustav Broströms mångsidiga intresse för vintage och second hand har lett honom till en mängd uppdrag. Det är föga förvånande att han fick utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil av Erikshjälpen i år. En av motiveringarna var att han inspirerat tusentals genom sitt instagramkonto och detta var också en av anledningarna till samarbetet kring den kommande kollektionen.

»Gustav är personlig i sitt urval och han delar med sig väldigt mycket utav sina learnings. Det är en något som vi kan tycka har saknats lite i den här branschen. Samtida konst handlar mer och mer om att man delar med sig och det utstrålar en trygghet i att man kan det man gör», berättar Anna.

Träskulptur kvinna med snäckor i händerna
Kvinnan, snäckorna, sinnligheten och fruktbarheten. Ordet vintage kommer från början av ordet vinskörd och syftar på druvor från samma årgång. Idag är definitionen av vintage något helt annat.  Foto: Foto: Maria de la Croix
Träskulptur två stora tändstickor
Tändstickor som kan ge livsgnista. På The Ode To brinner man för att demokratisera konst. »Man behöver inte vara känd för att vara ett geni«, säger Gustav Broström.  Foto: Foto: Maria de la Croix

Att lyckas nosa upp och sammanföra design- och loppisfynd är en konst i sig. Gustav får ofta frågor från följare som handlar om urval och vad man ska leta efter när man går på auktion eller loppis. Hur lyckas man?

Annons

»Man kan blanda högt och lågt när man inreder för att det är så man skapar ett hem. Det behöver inte bara vara dyrt och exklusivt. Det är den här mixen som är det intressanta och den kan man inte köpa sig till, alltså det måste man jobba fram. Jag har tränat mig själv i att forma min smak. Man måste bara prova och det blir inte värre än att man gör om. Fråga dig själv vad du attraheras av. What makes you tic? Till syvende och sist är det bara föremål, så om de inte ger dig glädje eller väcker känslor då kanske de ska bytas ut«, säger Gustav.

»Det finns en slags ängslighet att göra fel. Man måste lägga prestationen åt sidan. Vad du tycker om kan också förändras över tid. Idag köper jag själv helt andra saker än för fem år sen, jag vågar gå på starkare uttryck. Både Gustav och jag är såna som konstant flyttar runt på saker i hemmet och låter föremålen bo på olika platser«, berättar Anna.

»Ja! Till våra respektives stora förtret«, svarar Gustav.

Annons

»'Inte nu igen mamma', säger mina barn. Jag sätter ju aldrig upp spikar, jag har sådana här självhäftande krokar som jag kan flytta. Och nu har jag börjat samla på mig en hel del föremål. Några av dom är dessutom trasiga så jag kallar mitt hem för skulpturkyrkogården. Jag har ändå gått i tron om att jag är minimalist tills en konstnär som målade en vägg hemma sa att 'det är du absolut inte'«, säger Anna.

»Jag gjorde en minimalist-challenge nu i september. Jag lever tillsammans med en extrem minimalist så vi försöker hitta varandra i det. Jag gillar gamla bruna saker och det gör inte han. Jag har utmanats i vilken typ av föremål jag tar hem men har landat i att det spretar mycket. Lövtunna kristallglas mot grov keramik och konstiga groteska skulpturer. Men det är nog färre saker nu, annars skulle jag inte längre ha någon pojkvän«, säger Gustav.

Teckning i rött och grönt
 Foto: Foto: Maria de la Croix
Teckningar och tavlor från 1800-tal, 1900-tal och 2000-tal
Den nya kollektionen är en mix av dåtid och nutid, från 1800-talet och framåt. Den handlar också om att lyfta den lilla människan, alla de anonyma personer i historien som har skapat så många unika konstverk.  Foto: Foto: Maria de la Croix
Teckning med skissade omslingrade ben
»Jag har kommit över helt fantastiska studier av fötter och också ben som är omslingrade« säger Gustav Broström, om den kommande kollektionen i samarbete med online galleriet The Ode To.  Foto: Foto: Maria de la Croix

Fler samarbeten med The Ode To

Som barn lekte Gustav Broström en hel del på egen hand och fram växte denna stora lust att samla konstobjekt och att förstå deras historiska kontext. För två år sedan gjorde ELLE Decoration ett besök i hans hem och fick se några av hans gedigna samlingar. Samlandet har han också i generna och nyligen var han på jakt bland loppmarknader i Bryssel. Det är därför lockande att tänka, att vore hans uppdrag att dekorera skeppet Vasa för kungligheterna nämnda ovan, då skulle han fylla det till bredden. Men risken att sjunka med för tunga laster verkar lyckligtvis vara under kontroll, särskilt nu när The Ode To finns med i bilden.

Annons

»Mormor var storsamlare av gamla silverskedar och kinesiska tallrikar och sånt där. Mamma var inte så jätteintresserad av sånt men hon älskade allting annat som band och presentpapper och bra-att-ha-saker. Så jag är väl någonstans däremellan«, säger Gustav.

»Gustav har alltid något på ingång och det är väldigt kul att botanisera hemma hos honom, så det finns mer att hämta. Nästa kollektion har redan börjat ta form. Jag tror att hans kille blir nöjd om vi fortsätter samarbeta!« säger Anna.

Gustav Broström

Kreatör och journalist med lång erfarenhet från tidningsvärlden och tidigare medarbetare på ELLE, Café, Antik & Auktion.

2023 års Second Hand-profil hos Erikshjälpen.

@gustavsrum delar han sin inspiration och är initiativtagare till #loppisfynd

Foto: Maria de la Croix

Foto: Maria de la Croix

Publicerat 25 oktober 2023
Annons