0:49

Efter reklamen: Arkitekten listar: De tre bästa villorna i världen

(0:49)

Gert Wingårdh har vunnit Kasper Salin-priset fem gånger, bland annat för House of Sweden i Washington och han kallar sin stil för ”maximalistisk” och sin design för ”modern barock”.

Wingårdh har tillsammans med Arne Jacobsen, Eliel Saarinen och Kjetil Thorsen spridit den nordiska arkitekturen till den globala scenen och lagom till Wingårdhs arkitekters 40-årsjubileum, lanserar reseföretaget Expedia en interaktiv karta för att hylla nordisk arkitektur runtom i Skandinavien.

Här kan du följa de nordiska kreatörernas resa och njuta av illustrationerna som visar deras verk genom tiderna.

Nedan har vi listat fem internationella mästerverk av Wingårdhs arkitekter:

1. Emporia

Emporia

Foto: Tord-Rikard Söderberg

Ett av Skandinaviens största shoppingcenter öppnade upp sina dörrar 2012 i Malmö. Ett år senare utsågs mästerverket till världens bästa shoppingcenter vid den internationella arkitekttävlingen World Architecture Festival i Singapore. Framförallt så var det den publika och gräsbeklädda takparken som imponerade. Emporia fick även ta emot priset Inside Award för bästa inredning samma år. Wingårdhs idé var att framhäva stadsbilden runt omkring och integrera byggnaden till närliggande bostäder och byggnader.

2. EF:s huvudkontor (Education First)

EF:s huvudkontor Education First

Foto: Anton Grassl

Den tio våningar höga byggnaden som utmärker sig med ett vattenfall som går längs fasaden, en reflektion av första intrycket Gert Wingårdh fick av närliggande Charles River. Det krävdes en tidigare NASA-ingenjör för att räkna ut hur alla 4 000 glasrutor skulle falla på plats. Med projektet så fanns det en strävan att skapa ett flöde invändigt mellan arbetsytor, sociala miljöer och med trappan. Alla blir synliga och leder till en mänsklig kontakt.

3. House of Sweden

House of Sweden

Foto: Åke E:son Lindman

Den här byggnaden representerar svenska värderingar, öppenhet och transparens. Användandet av träramarna får en direkt att tänka på skandinavisk design och är ett sätt att hylla Sveriges naturliga råvaror. I byggnaden finner du kontor från Sverige och Island samt ett evenemangscenter och den beskrivs som ett ”Nordiskt ljus i söderns mörka natt”.

4. Müritzeum

Müritzeum

Foto: Åke E:son Lindman.

Ett vetenskapligt- och naturupplevelsecenter som öppnade 2007. Det innehåller ett sötvattenakvarium som rymmer över 100 000 liter, det största i Tyskland. Byggnaden är helt täckt av bränt lärkträ och den runda designen gör att byggnaden enkelt smälter in med omgivningen. Somliga tycker att den påminner om en stor ark.

5. Sveriges ambassad i Tyskland

Sveriges ambassad i Tyskland

Foto: Åke E:son Lindman

En byggnad i fyra våningsplan som där alla synliga ytor av interiören är klädd med tonad björk. Gert Wingårdhs förslag vann i Sverige och delar området med Norges och Finlands ambassader, där de även ligger i geografisk ordning. Byggnadens exteriör på den norska sidan är byggd i svenska granit från Emmaboda. Den finska sidan är byggd av kalksten från Gotland. Etsad koppar är ett annat framträdande material i interiören medan det mest iögonfallande är en spiraltrappa i björk som leder från foajén till de övriga våningarna.

Läs också:

Spana in stjärnkockens nya restaurang – inredd av Wingårdhs arkitekter

Spana in nya restaurangen The Strand – inredd av Wingårdhs arkitekter

Nu öppnar restaurangen Tak på 1000 kvadrat – inrett av Wingårdh

Gilla Residence på Facebook