Allt om Husdrömmar säsong 8 avsnitt 9 med Erik och Laura som bygger ett halmbalshus av lera och halm

Husdrömmar avsnitt nio – Hållbart drömboende byggt av halm och lera

Nionde avsnittet av Husdrömmar säsong åtta följer Erik och Laura, paret som drömmer om en oberoende livsstil och ett hållbart framtida hem – byggt av halm och lera.

Annons
Erik och Laura ska bygga ett hus av halmbalar och lera
Erik och Laura ska bygga ett hus av halmbalar och lera
1:00

Vi är inne på det nästsista avsnittet av SVT-serien Husdrömmars åttonde säsong. Säsongen inleddes med en tillbakablick till Gert Wingårdh och gården Äggdal och har sedan dess tagit oss till funktionella compact living-byggen, enastående sekelskifteskapell och mycket mer.

Husdrömmar säsong 8 avsnitt 9, Erik och Laura bygger halmbalshus i Kassjö
Erik och Laura visar programledarduon Anne Lundberg och Gert Wingårdh exakt var halmbalshuset ska ta form.  

Precis som tidigare compact living-projekt präglas detta bygge av hög medvetenhet och framförallt en klimatsmart målsättning. Erik och Laura är nämligen ett par som inte bara siktar på ett hållbart boende, utan strävar också efter en oberoende livsstil.

Annons

Bygger sitt drömhus – av halm och lera

Projektet tar form i Kassjö utanför Umeå. Planen är att bygga ett runt hus med en boyta på 125 kvadratmeter. Huset omges i sin tur av en storslagen tomt på 4000 kvadratmeter. När huset står färdigt kan det mycket väl vara både Europas och världens nordligaste halmbalshus – huset ska nämligen bara bestå av halm och lera.

Husdrömmar säsong 8 avsnitt 9, hus av halm och lera
Det miljövänliga huset kommer bara bestå av halm och lera.  

»Vårt bygge handlar ju egentligen om två saker. Vi ska använda så miljövänliga material som möjligt och det ska användas så lite energi som möjligt när vi väl bor i det«, säger Erik.

Husdrömmar säsong 8 avsnitt 9, Erik och Laura bygger ett runt halmbalshus
Halmbalshuset ska få en rund form, vilket även är bäst ur energisynpunkt.  

Huset blir även något okonventionell i sin form. Istället för att satsa på ett vanligt förekommande kvadratiskt eller rektangulärt hus vill paret ha ett runt hus.

Annons

Hållbart hus med lägre energiförbrukning

»Den runda formen eller klotet är egentligen bäst utifrån energisynpunkt, du har minst yttervägg i förhållande till plattan och boytan så att säga. Så från den dagen tänkte vi, nej men varför ska vi bygga en kub när vi kan egentligen bygga runt? Och så började vi skissa på det«, säger Laura.

Husdrömmar säsong 8 avsnitt 9, kök med ljusinsläpp
Erik och Lauras hus börjar bli redo för inflytt.  

Det runda huset ska bestå av hall, salong, ett luftigt kök kombinerat med vardagsrum, tvättstuga, teknikrum, badrum, två sovrum och ett kontor. En ovanvåning kommer även finnas i en mindre del av huset.

Husdrömmar säsong 8 avsnitt 9, vackert tak
Ett slående vackert takparti utöver det vanliga.  

Projektet inleds i juni 2017 och beräknas vara klart runt sommaren 2019, drygt två år senare. Budgeten är satt på 3 miljoner kronor. Dessutom kommer huset bli billigt att bo i och inte minst resurssnålt, med bland annat en energiförbrukning på 5000 kWh per år.

Annons

Gert Wingårdhs tankar kring Erik och Lauras projekt

Gert Wingårdh är positivt inställd till Erik och Lauras ambitiösa projekt. Men med starkt växlande väderlek i åtanke så är det väl omöjligt att bygga ett hus av endast halm och lera och behålla värmen i kyligare klimat – eller?

Husdrömmar säsong 8 avsnitt 9, Erik och Laura bygger halmbalshus
Hinner projektet bli färdigt i tid? Det är den stora frågan.  

»Det här projektet är ju otroligt hedervärt och det är verkligen nära mitt hjärta. Det är så mycket de prövar i det här och jag är bara så förtjust i det här med halm och lera... Men det är ju oprövade tekniker idag, vem rådfrågar man om detta?«, frågar sig Gert i avsnittet.

Husdrömmar sänds måndagar klockan 20.00 i SVT1 och finns även tillgängligt på SVT Play.

Annons

Vill du läsa mer om tidigare avsnitt av Husdrömmar? Här hittar du alla våra artiklar om SVT-serien.

Annons