Återbesök på Gert WIngårdhs nya SOmmarställe I Husdrömmar

I säsongens första avsnitt får vi en titt in i arkitektparet Wingårdhs magiskt vackra sommarhus på Västkusten. Ta en sneakpeak på Residence unika bilder.

Annons

Äntligen dags för Husdrömmar som startar den 1 februari klockan 20 i SVT. I första avsnittet går programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh på återbesök hos projekt från gångna säsonger för spännande uppföljningar.

Först ut är Wingårdhs eget projekt, gården Äggdal som visades i förra säsongen som en byggarbetsplats i snöstorm. Nu är det klart och idel härlighet. Gården ligger bara två kilometer ifrån Wingårdhs permanentbostad och kommer att användas som fritidshus extra allt för hela släkten.

Paret Wingårdh blev kär i tomten på sina promenader i naturreservatet. Alla tre hus som stod här på gården Äggdal, torpet och ladan och det lilla gästhuset var i mycket dåligt skick. Så Wingårdhs rev allihopa, vilket gjorde människorna runtomkring upprörda. Vad skulle detta arkitektpar hitta på nu? Skulle det stå ett gigantisk modernt hus här snart, mitt på vischan och förstöra allt. Wingårdhs arkitektkontor står ju bakom byggen som Emporia köpcentrum i Malmö och Victoria Tower vid Kistamässan och Sven Harrys gyllene boxiga konstmuseum i Vasaparken i Stockholm med mera med mera.

Annons
Wingårdh gården Äggdal
Ladan på gården Äggdal har sammanlagt 12 dörrar som kan öppnas för härliga sommarkvällar.  

Titta in i Gert Wingårdhs eget Äggdal

Men så blev det inte. Det blev inga kantiga gyllene boxar. De tre husen som nu utgör det nya Äggdal har exakt samma dimensioner som det gamla Äggdal. Det är så falurött och genuint att inte ett öga förbli torrt. Inuti är det däremot supermodernt.

Wingårdhs gård Äggdal, gästhus med helt svart inredning.
I gästhuset gäller helt svart inredning, inspirerad av Gerts resor till Japan. Sängöverkast och lampa i design av Karin Wingårdh.  

Ladan, torpet och det lilla skomakarhuset smälter perfekt in i omgivningen. Ladan är det stora huset för umgänge, samkväm vid brasan eller bröllopsmiddag. Torpet bjuder på en överraskning i form av en rödmålad bibliotekssal och avskalad vita sovrum, och det lilla skomakarhuset är numera en modern svit för två helt i svart, inspirerad av Gerts Japanresor. Allt är såklart genomtänkt i minsta detalj. Karin och Gert har ritat husen gemensamt, och villkoret var att båda skulle bli lika nöjda med varje beslut. I programmet avslöjas att det ibland blev lite tjafs om några centimeter, men slutet gott allting gott.

Annons
Solveranda på Wingårdhs gård Äggdal i solgult.
Solgul veranda för övernattning och frukostmys.  

Andra projekt som programledarna återbesöker är ett Corténhus utanför Halmstad, en skola i Ramsåsa, en brandstation och en Skånelänga på Österlen.

Karin Wingårdh vid ladans eldstad i Äggdal. I fåtölj Little Petra.
Karin Wingårdh vid ladans eldstad.  

Husdrömmar säsong 8 med Gert Wingårdh

Husdrömmar är inne på sin 8:e säsong och sänds i 10 avsnitt. Programmet har över en miljon tittare och har gjort Gert Wingårdh till Sveriges med kände arkitekt. Själv älskar han sin folkliga popularitet.

Annons
Gert WIngårdh
Gert Wingårdh på kontoret i Göteborg.  

»Det är kul när det kommer så här sent i livet. Jag gillar att vara social och snacka med folk på gatan. Att göra tv är dessutom för min del skönt ansvarsbefriad om man jämför med att driva ett stort arkitektkontor. Det blir en härlig kontrast«, säger han till Residence i en exklusiv intervju som kommer att publiceras i nummer 3 som kommer ut i mars.

Gert Wingårdh - Sveriges mest kände arkitekt
Gert Wingårdh - Sveriges mest kände arkitekt
0:54

Husdrömmar sänds måndagar klockan 20.00 i SVT1, och finns även på SVT play.

Läs mer

Stylisten Marie Olsson-Nylander säljer sitt hus

Allt du behöver veta om Husdrömmar säsong 8

Publicerat 29 januari 2021
Annons