Arkitekten Andreas Martin-Löfs egenritade lägenhet till salu

Flerfaldigt prisade arkitekten Andreas Martin-Löf hade ett av sina första projekt i gamla Stråhattfabriken i Stockholm. Nu ska hans egen lägenhet i huset säljas.

Annons
Juristen: Det här ska du tänka på när du köper bostad
Juristen: Det här ska du tänka på när du köper bostad
3:14

Andreas Martin-Löf har ritat bostäder för Oscar Properties sedan 2004. Han är specialist på att förvandla äldre fastigheter till lyxbostäder på attraktiva tomter, men har också ritat helt nya hus. Han arbetar dessutom med radikalare grepp i stadsväven, till exempel Snabba Hus, utvecklat tillsammans med Junior Living, Svenska Bostäder och jagvillhabostad.nu.

280 mobila ungdomslägenheter i Västberga i Stockholm är ett spjutspetsprojekt för att råda bot på bostadsbristen. Projektet vann Nordic Architecture Fair Award och ska utvecklas på flera platser.

År 2014 tilldelades Andreas Martin-Löf Residence Stora Formpris – Årets arkitekt, året innan dess, 2013, hälsade vi på hemma hos arkitekten i den gamla stråhattfabriken på Kungsholmen.

Den gamla fabriken är ett flerbostadshus på 39 bostadsrätter, ett Oscar Properties-projekt Andreas Martin-Löf tog sig an efter sin examen och när han precis hade startat eget. Fabriken skulle ritas om och då hamnade det på Martin-Löfs ritbord. En av lägenheterna i fabriken kom då också att bli hans egen, som han inrett själv.

Annons
Arkitekten Andreas Martin-Löf
Arkitekten Andreas Martin-Löf  

Fabriken byggdes sent 1800-tal. I vårt reportage från 2013 beskrev Andreas Martin-Löf byggnaden:

»En gemytlig lågmäldhet som går ihop med originalet«

Andreas Martin-Löf säljer sin lägenhet i stråhattfabriken
Fabrikskomplexet består av totalt tre fastigheter, två av dem med industriell karaktär, byggda som fabriker, den tredje ett nygotiskt bostadshus där hattfabrikören bodde. Gårdshuset från 1866 är det äldsta. Texten på fasaden har Martin-Löf låtit återskapa.  

Nu ska lägenheten säljas. Den är trerummare fördelat på 85 kvadratmeter och har ett utgångspris på 8 495 000 kr. Här kan du läsa mer om bostaden.

Andreas bor sedan flera år i en annan lägenhet på Kungsholmen, som du kan läsa om här:

Annons
Arkitekten Andreas Martin-Löf säljer sin lägenhet i ståhattfabriken
Rejäla gjutjärnsbalkar möter det oljade trägolvet.  
Arkitekten Andreas Martin-Löf säljer sin lägenhet i stråhattfabriken
Bibliotekslampa i mässing, ritad för Monocle.  
Arkitekten Andreas Martin-Löf säljer sin lägenhet i stråhattfabriken på Kungsholmen
Ljuset strömmar från det väldiga fabriksfönstret och belyser Patricia Urquiolas Tufty-Too-soffa för B&B och matta i specialbeställd grå nyans av Gunilla Lagerhem-Ullberg för KasthallClick to add image caption  
Annons
Annons