5 mest imponerande villorna i världen enligt arkitekten Thomas Sandell

Arkitekten listaR: HÄr är de 5 bästa villorna i världen

I Sverige har den traditionella 1,5-plansvillan regerat sedan 70-talet, men vilka villor är egentligen världens bästa villor? Arkitekten Thomas Sandell listar sina fem favoritvillor i världen.

Annons
Kika in i arkitekten Carl Nyréns 60-talshus
Kika in i arkitekten Carl Nyréns 60-talshus
1:10

Under 70-talet blev svenska 1,5 plansvillan populär och kom till att bli den vanligaste formen av hus här i Sverige. Thomas Sandell är arkitekt och tidigare ordförande för SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, numera Sveriges Arkitekter och i TV4:s Nyhetsmorgon listar han fem av världens bästa villor.

1. Villa Savoye Le Corbusier, Frankrike

På första plats kommer Villa Savoye Le Corbusier - en nästan 100 år gammal villa belägen i Poissy, Frankrike. Huset är ritat av av Le Corbusier, som var en schweizisk-fransk självlärd arkitekt och konstnär.

Annons

Villa Savoye Le Corbusier är konstruerat i armerad betong och vilar på pelare gjord av samma material. I dag är villan ett museum.

Villa Savoya Le Corbusier i Frankrike
Villa Savoya Le Corbusier i Frankrike. Foto: akg-images / Sambraus  

2. Katsura Imperial Villa, Japan

Katsura Imperial Villa hittar vi i de västra förorterna i Kyoto, Japan. Huset är omgiven av vacker natur och har inspirerat många arkitekters sätt att bygga villor.

– Det som vi i dag kallar för ett öppet sammanhang, alltså en öppen planlösning mellan till exempel kök och vardagsrum är ett resultat av att många arkitekter åkte till Katsura Imperial Villa under 1900-talet, säger Thomas Sandell till TV4.

Annons

Villan byggdes under 1600-talet av Prince Hachij Toshihito, som då var hovmarskalk i Japan under Sengoku-perioden.

Villa Katsura Imperial Villa i Japan
Katsura Imperial Villa i Japan. Foto: Stephanie Colasanti/REX  

3. Falling Water, USA

Den här häftiga villan är ritad av arkitekten Frank Lloyd och stod färdigt år 1939. Huset har tidigare varit en privatbostad men är i dag ett museum.

Villan hittar du i Pennsylvania i USA och det är placerat över ett vattenfall - därav namnet Falling Water.

Villa Falling Water i Usa
Villan Falling Water i USA. Foto: Grant Smith/View/REX  

4. Villa Mairea, Finland

Ett hus ritat av den finländske arkitekten Alvar Aalto. Villan ligger i Björneborg i Finland och stod klart år 1939.

Annons

– Alvar Aalto blandade internationella influenser, men med finsk byggnadskultur. Man kan säga att han byggde in skogen i sin villa, säger Thomas Sandell i TV4:s Nyhetsmorgon.

Villan var tidigare ett residens för Marie Gullichsen, som var en finlandsvensk affärskvinna, och hennes man chefdirektören Harry Gullichsen men nu ägs huset av aktiebolaget Ahlstrom.

Villa Mairea i Finland
Villa Mairea i Finland. Foto: Pekka Sakki  

5. Villa Ljunghusen, Sverige

År 1960 ritade arkitekten Per Friberg Villa Ljunghusen. Hela huset är byggt på plintar och svävar ungefär en halv meter ovanför marken. Huset har både en utomhus- och inomhuskänsla.

Annons

– Den här villan har haft ett enormt inflytande på hur vi andra arkitekturer bygger sommarhus, berättar Thomas Sandell för programledaren Jenny Strömstedt.

Annons