Designduon Contem formger krogmiljö i framtidens kreativa kontor

Hållbarhet är drivkraften i byggprojektet Sthlm 02 Studion. Skanska och Varg arkitekter samarbetar med designföretaget Contem och resultatet blir elegans och krogkänsla i en hård industrimiljö i Hammarby Sjöstad.

Annons
Aktuella konstnärer att ha koll på 2023
Aktuella konstnärer att ha koll på 2023
0:48

Contem är ett relativt nystartat företag som fokuserar på att göra möbler av spillvirke. Nu har de fått uppdraget att inreda café- och restaurangdelen på bottenvåningen i det nya kontorshuset Sthlm 02 Studion som Skanska håller på att bygga i Hammarby Sjöstad.

»Man kan säga att vi träffades på tåget, jag och Contems designers. Jag hade köpt Residence på Malmö Central och läste artikeln om deras återvinningskoncept. Sedan dess har vi arbetat tillsammans«, säger Sofie Hjort, projektchef för Sthlm 02 Studion hos Skanska Fastigheter.

Annons

I februari 2024 flyttar de första hyresgästerna in i Sthlm 02 Studion och tanken är att man även efter kontorstid ska hålla entrédörrana öppna. Contem planerar en uppseendeväckande bardel helt i almträ som » ska föra tankarna till legendariska krogar som Pelikan, Kvarnen och Konstnärsbaren«, säger formgivarna Cristian Lind och Jack Dalla Santa. I samarbete med Ductus Studio och Studio Abirascid Hemlin har de tagit sig an kroginteriören.

Vy över Sthlm 02 Studion
Sthlm 02 studion färdigställs i slutet av 2023.  Foto: bild från Walk the Room
Entrédörrar till Sthlm 02 Studion
»Den rundformade entrén på bottenplan ska vara inbjudande och locka till uteliv efter jobbet« säger Ylva K Rosvall från Varg arkitekter.  Foto: bild från Varg arkitekter
Annons

Miljötänk med återanvänt almträ

Hela byggnadsprocessen har genomsyrats av klimattänk och målet är att certifieras med LEED Platinum som bevisar att hållbarhetskraven har infriats. Allt från design till materialanvändning ingår i detta koncept.

»Vårt stora fokus är att återanvända material för möblerna och tillverka allt lokalt. Mest jobbar vi med almträ som annars skulle gått till fjärrvärme. Vi samarbetar med arborister som tipsar oss om vilka träd som ska tas ned på grund av almsjukan och som vi då kan använda för våra möbler«, säger Cristian Lind, designer på Contem.

»Vi har utvecklat ett systematiskt arbetssätt för att minska vår påverkan på miljön. Exempelvis har vi valt att använda pappreglar i stället för aluminiumreglar, vilket reducerar koldioxidutsläppen avsevärt«, berättar Sofie Hjort.

Restaurang och cafédelen i bottenvåningen på kontorskomplexet Sthlm 02 Studion
Krogmiljö på bottenvåningen som ska påminna om Konstnärsbaren. Formgivarna Cristian Lind och Jack Dalla Santa från företaget Contem ligger bakom designen av möblerna och i samarbete med arkitekterna Patrick Müller på Ductus Studio och Michele Abirascid på Studio Abirascid Hemlin, skapar de inredningen.  Foto: bild från Ductus Studio
Annons
Återvunnet almträ skapar stämning
» Almträ är rikt och mustigt och mer än värt att ta tillvara. Genom sparade koordinater har vi koll på vilken gata virket kommer ifrån«, berättar Cristian Lind från Contem.  Foto: bild från Ductus Studio

Mjukhet i en äkta urban industrikontext

Sthlm 02 Studion ingår i projektet Sthlm New i Hammarby Sjöstad strax söder om bron vid Hammarby kanal. Kontorskomplexet benämns som en ”lillasyster” till skyskrapan Sthlm 01 och ska längre fram få en egen tunnelbaneuppgång. I detta urbana industrikvarter har arkitekterna satts på prov gällande hållbarhet för både teknik och estetik och en tredjedel av lokalerna är i nuläget uthyrda.

»Byggnaden ska vara en trygg oas där man mår bra, mitt i en ruffig industrimiljö. Och man ska kunna gå stolt och rakryggad in på jobbet och känna att man trivs«, säger Ylva K Rosvall från Varg arkitekter.

Annons
Takterass med utsikt över Hammarby kanal
Takterasser med trädäck och växter. Här vill man att inspiration och gemenskap ska frodas.  Foto: bild från Walk the Room
Rundade bord för möten i vardagen
Välvda former och mjuka färger för att skapa naturliga möten i vardagen.  Foto: bild från Walk the Room
Annons

Uppdraget att skapa framtidens kontor innefattar också att locka folk tillbaka till arbetsplatsen efter pandemin. Med en flexibel struktur som är öppen för hyresgästens prägel har man skapat möjligheter för olika verksamheter såsom både företag och föreningar.

»Vi använder oss av större rumsliga element som placeras ut och hyresgäster kan välja mellan fyra olika teman. Kontoren kan vara större än standard och lokalerna har mycket ljusinsläpp, välvda former och mjuka färger«, säger Ylva K Rosvall från Varg arkitekter.

Kontorsmiljöerna kan ha fyra olika teman
Hyresgästerna kan välja mellan fyra teman med jordnära kulörer: Ockra, Viridian, Sienna och Umbra.  Foto: bild från Walk the Room
Burspråk ses med jämna mellanrum i fasaden
Träinredda burspråk hör inte till det vanliga i en kontorsbyggnad. Här kan man krypa upp i fönstret och se ut över den urbana industrimiljön.  Foto: bild från Varg arkitekter
Annons

Publicerat 24 oktober 2023
Annons