attefallshus

1:59

Efter reklamen: Kika in i Gotlands mest unika prästgård

(1:59)

Efterfrågan på de väldigt omtyckta attefallshusen bara ökar. Fördelarna med de bygglovsbefriade, flexibla och prisvärda små husen är många. I år är utbudet av attefallshusstörre och mer varierande än någonsin.

Regler att förhålla sig till

1. Huset får vara högst 30 kvadratmeter

2. Huset får ha en taknockshöjd på max 4 meter

3. Huset måste vara en komplementbyggnad

4. Det behövs inget bygglov – men en anmälan till byggnadsnämnden.

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus är ett hus som får vara högst 30 kvadratmeter stort och ha en taknockshöjd på max 4 meter. Perfekt som extrautrymme! Attefallshus får användas som komplementbyggnad eller komplementbostadshus. En komplementbyggnad kan till exempel vara en gäststuga, arbetsplats, uthus, växthus eller förråd. Väljer man att använda de 30 kvadratmetrarna som permanentbostad eller ett fritidshus säger reglerna att huset måste ha full boendestandard med utrymmen för matlagning, personlig hygien och möjlighet att förvara saker.

Attefallshusen är uppkallade efter Stefan Attefall som var civil- och bostadsminister 2014. De första attefallshusen hade en gräns på 25 kvadratmeter men sedan 1 mars 2020 är det tillåtet med attefallshus på upp till 30 kvadratmeter. Det nya större attefallshuset kallas ”Bolundare efter Per Bolund som var bostadsminister 2020.

För att bygga ett attefallshus behövs som sagt inget bygglov, däremot måste man göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. För detta tar byggnadsnämnden ut en avgift.

Inspireras av villan från Husdrömmar – Linus Fernströms arkitektritade hus

Fem fina attefallshus att inspireras av

1. Modernt komplementbostadshus, Sommarnöjen

attefallshus sommarnöjen

Modernt komplementbostadshus från Sommarnöjen.

Sommarnöjen
attefallshus sommarnöjen

Attefallshus med loft.

Sommarnöjen

Stilrent och modernt komplementbostadshus med slank form och stora skjutglaspartier. Huset finns i åtta olika planlösningar med eller utan loft. Interiören är i naturmaterial.

2. Åhus 30, Easy house

arkitektritad attefallshus åhus

Arkitektritat attefallshus från Easy house.

Easy house

Ett arkitektritat hus från familjeföretaget Easy house med allrum, kök, sovrum, badrum. Huset finns i olika utföranden med eller utan loft, med pulpettak eller sadeltak.

3. Vibo Elegant 29-1 Funkis, Vibostugan

vibo elegant 29-1 funkis

Attefallshus i funkisstil från Vibostugan.

Vibostugan

Ett hus i funkisstil med generöst ljusinsläpp genom höga fönster. Huset rymmer sovrum, badrum och allrum med köksdel och är tillverkat av svenskt virke.

4. Panorama, Villa Scandinavia

attefallshus villa scandinavia
Villa Scandinavia

Ett komplementshus som domineras av stora glaspartier som både släpper in ljus och ger utsikt. Nyckelfärdig modul som levereras och monteras på plats. Panorama går att beställa med olikayttermått, planlösningar och funktioner.

5. Pulpet Panorama PP3, Husverket

Attefallshus från Husverket
Husverket

Modernt och ljust attefallshus med panoramafönster. Här finns plats för sovloft, kök, vardagsrum och badrum. Det finns också möjlighet till andra planlösningar med bland annat separata sovrum och bastu. Huset levereras nyckelfärdigt.

Kalkstenshus till salu på Gotland – drömmigt renoveringsobjekt!

Källa: boverket.se