Linus och Karin Fernströms hus.

TV: Inspireras av villan från husdrömmar
1:40

Efter reklamen: TV: Inspireras av villan från husdrömmar

(1:40)

Slå på ljud

När livet tar en vändning gäller det att se möjligheterna. Precis det gjorde Linus och Karin när Linus hockeykarriär tog ett tvärt slut. För att skingra tankarna och hitta en ny mening i tillvaron tog Linus till pennan och började skissa på det som kom att bli familjens nya hem.

Villa Fernström vilar vackert på toppen av ett berg i Stora Höga, där utsikten över Hakefjordens många havsvikar är slående. Ett hus som från ena sidan ödmjukt presenterar sig som en minimalistisk träkub, men som sedan överraskar med att öppna sig mot med stora glaspartier och en känsla av att sväva över havet.

Karin och Linus Fernström

Ålder: 32 och 34 år.

Bor: I ett nybyggt hus i Stora Höga, strax norr om Göteborg, med barnen Stella, 4 år, och Frans, 1 år.

Gör: Karin är butikschef på Ica Maxi i Kungälv och Linus driver egen arkitektfirma.

Ett hus med ett rent formspråk, täckt av obehandlad granpanel som med tiden antar en silvergrå ton likt de omgivande klipporna. Den vinklade huskroppen följer bergets kontur och möter naturen utanför på ett respektfullt sätt, noggrant placerad för att skapa vackra siktlinjer och ta vara på ljuset på bästa sätt.

Linus Fernström hus

Villa Fernström är klädd med genomimpregnerad gran från Superwood. Valet föll på en omålad SW12 AART Medium vilket ger en naturlig patinering med minimalt underhåll. Stenmuren är byggd av färdiga block från Vertiblock.

Alice Johansson

Karin är från Tjörn och Linus från Stenungsund, och inte långt därifrån, i det lilla samhället Stora Höga, ligger deras nybyggda villa. Att det var just här paret skulle bosätta sig var inget de kunnat ana.

»När vi var i tonåren var det bara bönderna som bodde i Stora Höga, men vi föll för platsen och den vackra utsikten. Vi var även båda trötta på vår lägenhet inne i Göteborg och utnyttjade inte stan tillräckligt för att bo kvar i centrum«, berättar Linus.

Kika in i Gotlands mest unika prästgård: ”Huset tog mig med storm”

Nytt hus ritat av Linus själv

Tomten, med ett litet korsvirkeshus och med en magnifik utsikt över havet, kom ut på Hemnet en aprildag 2017, och det visade sig vara fler än Linus och Karin som såg potentialen.

Husdrömmar Linus Färnström

De stora fönsterpartierna, liksom skjutdörrs-partiet, kommer från Schuco. Glaset löper från golv till tak där karmarna är dolda i konstruktionen vilket ger maximalt ljusinsläpp. De vita fåtöljerna kommer från Chilli.

Alice Johansson

»Det var så mycket folk på visningen och totalt 13 budgivare. Vi trodde aldrig vi skulle vinna men till slut stod vi där med ett påskrivet kontrakt och ett gammalt hus från 1947. Vi fräschade upp det och tänkte ha det som sommarhus medan vi var i väg på hockey under vinterhalvåret. Men så blev det bara i två år«, berättar Karin.

Linus var vid det laget målvakt i SHL-laget Brynäs, men en allvarlig hjärnskakning våren 2018 ledde till en lång sjukskrivning och Linus tvingades lägga hockeykarriären på hyllan.

Linus Fernström arkitekt

Linus ville skapa känslan av att huset svävar över havet.Två centrerade skjutdörrar leder ut till terrassen med magnifik utsikt över fjorden. Hallen leder rakt in i kök, matsal och vardagsrum i en öppen planlösning där nivåskillnaden på golvet liksom den låga bokhyllan skapar rumslighet. Vita väggar målade i NCS S0500-N tillsammans med golvet Prestige oak white sand från Tarkett skapar en enhetlig och sömlös övergång mellan rummen.

Alice Johansson

»Vi visste att vi i framtiden ville bygga ett nytt hus på tomten, så det blev ett naturligt steg för mig att börja skissa på huset. Dessutom var det ett sätt att fylla tomrummet efter hockeyn, ett slags terapi för mig att få något annat att tänka på.«

När paret köpte tomten var planerna först att bygga ut och renovera det gamla huset, men skicket på huset och dess läge på tomten var inte optimalt, och de beslutade sig därför att bygga nytt.

»Jag ville ha ett nytt hus så fort som möjligt och kunde tänka mig ett kataloghus, men Linus ville göra det ordentligt och fundera länge«, säger Karin och skrattar.

Arkitektritat hus inspirerat av Case study-husen i Kalifornien.

Linus inspirerades av Case study-husen i Los Angeles men även av Dunalley-­huset på Tasmanien. Huset är utformat så att alla rum har utsikt mot havet och solen når fram till uteplatsen lagom till eftermiddagen. Bottenvåningen kommer så småningom att inredas som lägenhet alternativt gym.

Alice Johansson

Linus vision var att skapa ett Kalifornien-inspirerat hus som stack ut över bergskanten och upplevdes sväva ut mot havet. Inspiration hämtade han från de så kallade Case study-husen, som ritades av arkitekter i USA efter andra världskriget. Det som karaktäriserar stilen är användandet av industrimaterial i standarddimensioner, stålbalkar, glaspartier, trä och betong, liksom hur uterummen blir en förlängning av huskroppen. Ett av de mest berömda Case Study-husen är The Stahl house och här kan man se många likheter med Villa Fernström.

Kika in i Mia och Jesper Parneviks nya hus i Florida

»Jag ville bygga ett eget Case study-hus, med känslan av att sväva ut i havet. Samtidigt som huset skulle ta för sig av utsikten ville jag även att det skulle vara stängt mot gatan, där huskroppen skulle skapa en insynsskyddad trädgård mot havet.«

Arkitektritat hus med utsikt och smart planlösning.

Den låga huskroppen med få fönster mot vägen skapar en barriär mot grannarna, och på andra sidan tar det för sig av utsikten på bästa sätt. Ytterdörren är en pivotdörr, med rotation en bit in på dörrbladet, från Ekstrands.

Alice Johansson

Efter många timmar på tomten med snören och måttband, vid olika årstider och timmar på dygnet, började ritningarna bli klara och första spadtaget togs i september 2019. Som tur var slapp paret riva det befintliga korsvirkeshuset och med få millimeter till godo lyckades de uppföra det nya huset intill det gamla.

»Markarbete och plattan stod klar innan årets slut och i mars kom snickarna och påbörjade stomresningen. När stommen var på väg upp var det som att befinna sig i ritprogrammet i datorn när jag gick runt inne i huset. Helt plötsligt fick jag uppleva alla mått och dimensioner live, det var en häftig känsla«, berättar Linus.

Badrum i modern och minimalistisk tappning.

Handfatet i Corian samt klinkergolvet kommer från Casa dolce casa. Bakom spegeln ligger duschutrymmet, även det med utsikt mot havet.

Alice Johansson

Hela byggprocessen löpte oerhört smidigt och 15 månader senare stod huset klart. Tack vare erfarna och lyhörda snickare lyckades man förverkliga flera avancerade idéer.

»Allt flöt på bra och vi gick bara och väntade på att det skulle komma något bakslag, men det mest dramatiska som hände under husbygget var att ett glas gick sönder när glasräcket skulle monteras«, berättar Linus. »Vi hade ett fint samarbete med våra hantverkare som var nyfikna och skickliga nog att testa nya idéer och våga gå ifrån ›jag har alltid gjort så här‹-mentaliteten som finns hos en del hantverkare i dag. En sak som vi däremot lärt oss är att det är en sak att rita något i datorn, men sedan ska det byggas också. Frånvaron av lister, foder och knutbrädor är ett exempel på ›lätt att rita i datorn, mer komplicerat att bygga‹.«

Ljust och modernt vardagsrum.

Enhetliga svarta armaturer finns i alla rum där samtliga fasta installationer kommer från Supermodular. Soffan från Bo concept och skinnfåtöljerna Gather är från Edsbyn. Soffbordet från Jysk, under ligger en matta från Golvabia.

Alice Johansson

Hemma hos Anders Borg och Dominika Peczynski – se bilderna!

Minimalism vittnas det om i hela interiören

Detalj efter detalj har Linus satt karaktären på huset och den kala interiören vittnar om hans fascination för minimalismens rena och enkla uttryck. All interiör och exteriör är fri från lister, foder och knutbrädor för en sömlös, minimalistisk känsla. Dörrar, skåp och fönster går från golv till tak och även takspotarna integrerade i taket. Entrédörrens pivothängning är en pojkdröm för Linus som kommer ihåg liknande dörrar från amerikanska filmer.

»Vi gillar cleana ytor där materialvalen och designen på det som har en funktion ska få tala. En del tycker att vi borde ha mer saker på väggarna, men vi tycker att det stjäl uppmärksamheten från utsikten och människorna som är i rummet. Vad ser man helst på, en tryckt plansch i måtten 80 gånger 120 med bild på en savann, eller den riktiga utsikten mot havet eller vännernas ansikten? Linus har även ritat köket och all annan platsbyggd inredning, där garderobsdörrar och platsbyggda möbler har 45-gradiga gerade hörn för ett nättare utseende. Även färgpaletten är ren och enkel med få utvalda material. Just de rena och enkla uttycken är något Linus uppskattar, och som han själv även fått erfara är betydligt svårare att få till.

Linus Fernström hus

Köket är ritat av Linus och byggt av Stiligt design. Materialvalen har hållits till ett minimum vilket förstärker de fina detaljerna och inte gör intrång på den fantastiska utsikten. Bänkskåpen är väggmonterade för att ge en svävande känsla. Fronterna är i mönsterpassad ek och bänkskivan, liksom högskåpens dörrar är Fenix laminat i färgen Arizona beige.

Alice Johansson

»Jag fascineras av hur arkitekter och konstruktörer hittar lösningar för att få till det som är så enkelt att skissa på ett papper men som också ska byggas i verkligheten. Det kan vara något så basalt som att få ihop en bra planlösning med ett tilltalande yttre. Det är ju liksom inte bara att placera ut fönster på en fasad där man tycker det ser snyggt ut utifrån.«

Huset blev tilldelat kommunens byggnadspris 2020 och paret är väldigt nöjda med vad de skapat tillsammans. Med detta lyckade resultat, som även hyllats av Gert Wingårdh i serien Husdrömmar, fick Linus mer­smak för branschen och i dag driver han en egen arkitektfirma.

»Det blir aldrig som man tänkt sig, säger man ju, men det blev faktiskt precis som vi tänkt oss«, skrattar Linus. »Vi hade tålamod, planerade väldigt länge och satsade pengar på sådant som vi visste skulle bli svårt att ändra i efterhand. Placeringen av huset på tomten är vi väldigt nöjda med. Hur det ger oss en helt insynsskyddad sida mot havet med stor altan och gräsytor.« I skrivande stund har det gamla korsvirkeshuset nyligen forslats bort till en ny ägare och tomten håller på att färdigställas. Framöver planeras det för såväl pool som lekstuga och attefallshus.

Matplats och vardagsrum med utsikt.

Parets husresa från ritning till inflytt följdes av SVT:s programserie Husdrömmar där Linus design hyllades av Gert Wingårdh. Huset var Linus första designprojekt och i dag driver han den egna arkitektfirma Fernström arkitektur & design.

Alice Johansson

Kika in i Henrietta Fromholtz lyxigt renoverade lägenhet – se bilderna!

»Vi älskar att ha projekt i gång, men en sak i taget så klart, vi ska hinna njuta också. Men vi är glada att bo i ett nytt hus. Som en bekant en gång sa: ›Renoverar du ett gammalt hus är det huset som äger dig, men bygger du ett nytt hus så äger du huset.‹«

Att familjen Fernström hittat hem råder inget tvivel om, och huset betyder mycket för dem.

Linus och Karin Fernström.

Parets husresa följdes av SVT:s programserie Husdrömmar där husägaren Linus design hyllades av Gert Wingårdh.

Alice Johansson

»För oss, men framför allt för Linus, är detta mer än ett hus. Det är som en brygga och symbol för det som varit och framtiden. Sedan hoppas vi också att det ska bli den trygga och självklara punkten för Stella och Frans i deras uppväxt.«

Se också: Kika in i Gotlands mest unika prästgård
1:59

Efter reklamen: Se också: Kika in i Gotlands mest unika prästgård

(1:59)