Roslagen skärgård.

Första avsnittet i Grand designs säsong två – här är allt vi vet

Äntligen är det dags för arkitektur-fans att hänga med i några rafflande husbyggarresor. Först ut i Grand Designs Sverige säsong två är ett par som bygger hus på en ö i skärgården.

Annons
Hemma hos Bruno Mathsson
Hemma hos Bruno Mathsson
1:26

Grand Designs Sverige, TV 4s satsning på arkitektur där vi följer sex husbyggen i Sverige med arkitekturkritikern Mark Isitt som programledare har blivit en stor succé. Nu sänds säsong nummer två och vi pratar med Mark Isitt inför avsnitt nummer ett som går på måndagen den 22 november.

Mark Isitt
Mark Isitt är programledare för Grand Designs Sverige.  

Grand Design säsong 2, avsnitt 1: Norra Roslagen

På en egen ö i Roslagens skärgård vill paret Jenny och Benjamin låta ett modernt och avskalat hus ta plats bland öns äldre byggnader med anor från 1800-talet. Som kronan på verket ska huset täckas med ett gigantiskt plasttak – ett vågat drag – lyckas man förena det gamla med det nya?

Annons

Vem ritar huset?

Benjamin och Jenny anlitar arkitekterna Arrhov Frick som ritar ett hus med inspiration från det gamla båthuset men med det nämnda korrugerade plasttaket.

»Därunder glasfiber och en trästruktur. Mot norr är huset sluten och lik en svensk gilestuga och sedan så här de den mer offentliga delen av huset matbord och vardagsrum och en lika stor terrass där taket kragar ut även över i terrassen«, berättar Mark Isitt.

Modell på hus Arrhov Frick
Arktekterna Arrhov Fricks modell för Jenny och Benjamins skärgårdshus.  

”På et sätt ett väldigt konventionellt hus med sadeltak som smälter in i omgivningen. Förutom taket då.«

Blir inte det väldigt konstigt?

»Nja, det är ju ett grepp som till exempel Bruno Mathsson har använt mycket i sina hus. Det blir ett väldigt fin ljus under ett sådant tak, lite mjölkigt.« Hela upplägget låter enkelt och även Mark och tv-teamet trodde att detta nu verkligen skulle gå som en dans, med den enda lilla utmaningen att huset som sagt ligger på en ö och att allt material måste forslas dit.

» I stället blev det stor dramatik och en tvist med en byggare kring bottenplattan, där blottlagda armeringsjårn stack ut. Sedan blev det en nästan fånigt enkel lösning på det hela efter stort hallå där vi ett tag kände att nu går hela projektet helt i stå«, berättar Mark.

När sänds Grand Designs Sverige säsong 2, avsnitt 1?

Hur det i alla fall till slut blir ett hus, kan du ser i programmet som sänds den 22 november klockan 20.00 på TV 4. Sedan finns programmet på TV 4 play.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons