Nu startar Grand Designs Sverige säsong två: "Mer dramatik i år"

Nu startar Grand Designs Sverige säsong två: "Mer dramatik i år"

Mark Isitt berättar för Residence om alla avsnitt i säsong två. »Klart mer dramatik i år!«, säger programledaren.

Annons
Grand designs kommer till Sverige
Grand designs kommer till Sverige
0:30

Äntligen dags igen för en ny säsong av Grand Designs Sverige! Den nya säsongen har premiär den 22 november i TV 4 och avsnitten finns sedan på TV 4 Play. I Grand Designs Sverige får tittarna följa med längtande husbyggare på resan till drömhemmet – från första spadtag till färdigt hus. I programmet kan vi se fram emot storslagen arkitektur, häftiga miljöer och en hel del spänning och drama, som lätt uppstår när en familj satsar allt för att bygga sitt drömhus.

Programledaren Mark Isitt utlovar blod, svett och tårar

Programledare är Mark Isitt, arkitekturkritiker och vinnare av Sveriges Arkitekters Kritikerpris 2018.

»Samtidigt som husen i säsong ett var på gränsen till att inte bli klara i tid för programmet, bjuder den här säsongen på geggigare, svårare och mer traumatiska resor mot drömhusen«, berättar Mark Isitt, som även är flitigt förekommande skribent i Residence.

Programledaren Mark Isitt är känd arkitekturkritiker- och fantast.
Mark Isitt är programledare för Grand Designs Sverige och utlovar blod, svett och tårar under andra säsongen.  

En budget sprängdes med 15 miljoner

»Första säsongen var det människor som hade styr på saker, den duktiga snickaren och den rike företagsledaren där det inte gjorde så mycket om en budget sprängdes med 15 miljoner. Nu är det här mer, vad ska man säga, normala människor.«

Annons

»Vanliga människor som ska bygga hus. De ändå väldigt ovanliga på det sättet att de har enorma ambitioner, så ändras allting hela tiden och många lever på gränsen. Jag kan inget annat än att gillar dem som deltar i det här programmet och känner så starkt för dem. Familjerna är så generösa att de släpper in oss i sina liv.« Att bygga ett hus kan ta flera år, och många av projekten har Mark och tv-teamet följt sedan 2019.

Svårt att hitta projekt

»Det är jättesvårt att hitta projekt. Vi tar in 100 projekt som trattas ner till sex stycken.«

»I sista stund kan plötsligt markförhållanden eller något annat ställa till det och äventyra hela bygget. Eller så blir det inget bygglov. Det är ju världens bästa programkoncept, och fantastisk tv: man offrar alla pengar man har och man ska bygga något vackert. Det är dramatik och visuell njutning. Det finns bara ett problem – och det är tiden.«

Mark Isitts bästa tips

Mark Isitts tips till dem som ska våga sig på äventyret att bygga nytt är att hitta en bra arkitekt som vet vad den gör. »De som det oftast går väldigt fel för har ingen arkitekt.«

Annons

Vad kommer vi att kunna se fram emot under hösten sex avsnitt? Här kommer hela listan:

Grand Designs säsong 2, avsnitt 1:

På en egen ö i Roslagens skärgård vill paret Jenny och Benjamin låta ett modernt och avskalat hus ta plats bland öns äldre byggnader med anor från 1800-talet. Yta 110 kvadratmeter. Arkitekterna är Arrhov Frick.

Grand Designs säsong 2, avsnitt 2:

Vadstena Kocken Roja drömmer om att bo i medelhavet for att förverkliga drömmen om att bli självförsörjande på grönsaker, men blir ihop med mekanikern Johan som avskyr varme och helst inte lämnar sin mekaniska verkstad på den blåsiga slätten. De hittar den ultimata kompromissen – att bygga ett så kallat naturhus – i form av ett hus inuti ett växthus. De ska göra detta for endast 4 miljoner och för att klara den laga budgeten ska de bygga så mycket som möjligt på egen hand. Växthus på 400 kvadratmeter, bostadshus inuti om 290 kvadratmeter. Arkitekterna är Tailormade arkitekter.

Annons

Grand Designs säsong 2, avsnitt 3:

Norra Halland. Gifta paret Anders och Theresa hade inga planer på att bygga hus. Men en sommardag blir de båda förälskade i en markplätt precis vid havet och slar till, ett rent – och dyrt – spontanköp. Här ska de nu bygga ett modernt och minimalistiskt lådhus som om speglar platsens omgivande element. Havet, himlen, graniten och skogen. Yta 186 kvadratmeter.

Anders och Theresas bygge kan man också följa på @Nytthusmedutsikt.
Anders och Theresas bygge kan man också följa på @Nytthusmedutsikt.  

Grand Designs säsong 2, avsnitt 4:

Åkersberga. Högt uppe på en bergsknalle planerar paret Jakob och Petra att i egen regi bygga ett lyxigt hus med vridna våningsplan av platsgjuten betong och KL-trä – inspirerat av den store arkitekten Richard Neutra. Ett hus som borde kosta femton miljoner med målet att klara det för en tredjedel. Yta 294 m2.

Annons

Grand Designs säsong 2, avsnitt 5:

Danderyd Tech-paret Robert och Danwei vill skapa en villa som likt dem själva sticker ut från mängden. Ett drygt 300 kvadratmeter stort trevåningshus som påminner om ett modernt fort – där de geometriska formerna styrt arkitekturen och cirkeln har huvudrollen. Även på insidan sticker huset ut – paret älskar livet hemma och vill skapa en plats man inte behöver lämna i onödan. Huset ska rymma alla deras intressen – en plats för ständig »staycation«. Yta 264 kvadratmeter. Arkitekt är Pål Ross.

Grand Designs säsong 2, avsnitt 6:

Knivsta. Ingenting är omöjligt för entreprenörerna Henry och Pari. Efter år av arbete och framgång i världens alla hörn har paret valt att påbörja en ny resa, tillsammans ska dom förvandla ett gammalt vattentorn från 1950-talet till bostad. 172 m2 fördelat över tre våningsplan. Arkitekterna är Nilsson och Rahm.

Vattentornet i Knivsta ska bli bostad!
Vattentornet i Knivsta ska bli bostad!  

Programmet har premiär på måndag den 22 november klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons