Allt om Husdrömmar säsong 8 avsnitt 10 med Jennie och Andreas som bygger ett 25 meter långt hus i Veddinge

0:56

Efter reklamen: Det 35 meter långa trähuset i Halland

(0:56)

Det allra sista avsnittet av SVT-serien Husdrömmars åttonde säsong är här. Säsongen inleddes med en tillbakablick till Gert Wingårdhs eget projekt och har sedan tagit oss till flera funktionella compact living-byggen, magiska kapell i ny tappning och ishockeyproffset Linus Fernströms egenritade boende.

Husdrömmar avsnitt 10 säsong 8 följer Jennie och Andreas husbygge i Veddige, norra Halland

Jennie och Andreas projekt i Veddige – med en minst sagt unik tomt.

I säsongsavslutningen följer vi paret Jennie och Andreas som längtar efter ett helt eget boende från scratch åt sig själva och sina fyra barn. Tomten i Veddige hittade Andreas av ren slump.

»Av en händelse en dag så råkade jag se en tomt på Blocket. Och jag... Skickar direkt ett sms till Jennie och säger kolla här, här har vi någonting«, säger Andreas i avsnittet.

Husdrömmar avsnitt 10 säsong 8 stormen Laura

Stormen Laura sätter sina spår i husbygget.

Andreas, som jobbar som snickare, kommer bygga huset helt själv på en minst sagt speciell tomt belägen högt upp på en kulle. Utsikten är svårslagen, med floden Viskan som granne.

35 meter långt hus på en kulle

Husdrömmar säsong 8 avsnitt 10, Jennie och Andreas hus i Veddige

Det storslagna huset börjar ta form i Veddige.

Men det är inte bara tomten som har en minst sagt speciell karaktär. Även huset kommer präglas av samma unika anda. Planen är nämligen att bygga ett 35 meter långt hus.

Här är ambitionen att huskroppen, som görs i massivt trä, ska smälta in i naturen på bästa möjliga sätt. Längan kilas in mellan träden och balanseras på plintar direkt på urberget.

Husdrömmar avsnitt 10 säsong 8 hos Jennie och Andreas i Veddige

Naturnära materialval präglar Jennie och Andreas husbygge som lämpligt nog har just naturen som granne.

»Det roliga med den här tomten är att den är avstyckad sedan långt, långt tillbaks i tiden, 90-talet. Men sen har det inte byggts på den av de två ägarna sedan dess«, säger Andreas.

240 kvadratmeter med naturen som granne

Det långa husets boyta planeras bli sammanlagt 240 kvadratmeter. Tomten kostade 350 000 kronor och då Andreas ska bygga merparten själv ligger husets budget på 4 miljoner kronor. Huset kommer att ha en tydlig sovavdelning, med Jennie och Andreas sovrum tätt följt av varsitt rum åt barnen.

Husdrömmar avsnitt 10 säsong 8, Jennie och Andreas master bedroom

Jennie och Andreas sovrum, tillika husets master bedroom, med ett underbart ljusinsläpp.

»Det viktiga för mig med huset är att alla barn får varsitt rum, jättestort behov av det. Och sen så är det klart att det är nytt och fräscht vi slipper hålla på och laga huset hela tiden«, förklarar Jennie.

Vid slutet av korridoren finns vardagsrum, matsal och kök i ett. Stora dragplåster är det mysiga uterummet med glasdörrar ut mot balkongen och det mäktiga panoramafönstret med utsikt över Viskan.

Husdrömmar avsnitt 10 säsong 8, Jennie och Andreas vardagsrum

Luftiga och ombonade sällskapsytor med plats för hela familjen.

»Vi bygger ju inte det här i någon form av spekulationssyfte där vi tror att vi ska tjäna en massa pengar på det här huset. Vi ska ju bo i det här huset i många, många, många, många år och det gör att det är viktigare för oss att vi trivs i det här huset under alla de åren än vad vi eventuellt skulle tjäna den dagen vi säljer det«, säger Andreas.

Husdrömmar avsnitt 10 säsong 8, badrum

Glöm heller inte bort badrummet med en läcker ljusblå färgklick.

Målsättning och möjliga utmaningar

Jennie och Andreas hoppas att huset ska stå färdigt lagom till julen 2020, vilket är drygt ett år från projektets start. Men är det en alltför ambitiös målsättning med tanke på att Andreas, som har en egen byggfirma, även behöver fokusera på flera andra projekt vid sidan av sitt eget?

Husdrömmar avsnitt 10 säsong 8, 35 meter långt hus i Veddige

Det 35 meter långa drömhuset – med en magisk uteplats.

Husdrömmar sänds måndagar klockan 20.00 i SVT1 och finns även tillgängligt på SVT Play.

Vill du läsa mer om tidigare avsnitt av Husdrömmar? Här hittar du alla våra artiklar om SVT-serien.