Allt om Husdrömmar avsnitt fem säsong åtta, hemma hos Daniel och Jeanette utanför Göteborg

Husdrömmar avsnitt fem – compact living-hus med tomt på 6800 kvadrat

Avsnitt fem följer Daniel och Jeanette som lämnar stadslivet i Göteborg för att bygga ett naturnära compact living-hus med naturen som granne. Här hittar du allt om det femte avsnittet av Husdrömmar.

Annons
Ur Husdrömmar - den perfekta naturtomten i Göteborg
Ur Husdrömmar - den perfekta naturtomten i Göteborg
0:57

Säsong åtta av omtyckta SVT-serien Husdrömmar har nått halvvägs. Säsongen inleddes hos Gert Wingårdh och hans egna projekt, gården Äggdal från säsong sju, och har sedan tagit oss till magiska förvandlingar, bland annat av gamla kapell i Småland och nedlagda skolor i Skåne.

Avsnitt fem i Husdrömmar säsong åtta följer Daniel och Jeanette
Naturtomten i Vallda är redo att ta ny form – men inte helt utan utmaningar.  

Minimalistisk trävilla utanför Göteborg

I avsnitt fem följer vi paret Daniel och Jeanette som bygger sitt välplanerade compact living-hus i Vallda, utanför Göteborg. Paret har inte bott i hus tidigare och lämnar centrala Göteborg, tillsammans med barnen Bill och Charlie, för ett projekt beläget mitt ute i ingenstans, ett efterlängtat miljöombyte ur flera aspekter.

Husdrömmar avsnitt fem säsong åtta, trähus hos Daniel och Jeanette
Trä så långt ögat når hos Daniel och Jeanette, som vi får följa i avsnitt fem av Husdrömmar säsong åtta.  

»Redan första gången vi körde ner hit till tomten så slogs jag av den här resan som vi vill åt lite. När man reser hem från jobbet skalar man av civilisationen i etapper och till slut, när man är framme, är det nästan bara natur. Det är det vi har letat efter«, säger Daniel.

Annons

Husbygge i compact living-anda

Detta Husdrömmar-projekt präglas onekligen av Daniel och Jeanettes tydliga compact living-filosofi, som har varit självklar för Jeanette från första början medan Daniel inte har varit lika såld.

»Man behöver inte ha så mycket grejer. Att leva minimalistiskt och därmed också kunna hålla nere ytan har varit en tanke. Kan vi hålla nere det får vi mindre att städa, mindre kostnad och det kostar mindre att bygga«, förklarar Jeanette.

Husdrömmar avsnitt fem säsong åtta, grått badrum hos Daniel och Jeanette
Om sonen Bill, 4 år, hade fått bestämma hade även badrummet varit helt i trä.  

120 kvadratmeter hus – med tomt på 6800 kvadratmeter

Sagt är gjort. Trots en hiskelig tomt på 6800 kvadratmeter vill paret bygga ett hus på, i sammanhanget, rätt ödmjuka 120 kvadratmeter. Tanken är att huset ska bestå av vardagsrum, kök, tre sovrum, två badrum och ett gästrum. En lång vägg med garderober ska täcka all förvaring.

Husdrömmar avsnitt fem säsong åtta, matplats i trä hos Daniel och Jeanette
Harmonisk och rofylld utsikt från kök och matplats.  

Rent prismässigt siktar Daniel och Jeanette på att lägga 4,7 miljoner på husbygget och 2,3 miljoner på tomten, som de utöver trädgårdsodling önskar behålla så orörd som möjligt. Målsättningen är att huset står klart i december 2020, drygt ett år från inspelningstillfället.

Annons

Precis som med tidigare projekt dyker utmaningar upp. I detta avsnitt är den fuktiga naturtomten en återkommande sådan. Lyckas paret råda bot på vätan och få huset precis så som de önskar sig?

Husdrömmar sänds måndagar klockan 20.00 i SVT1 och finns även tillgängligt på SVT Play.

Vill du läsa mer om tidigare avsnitt av Husdrömmar? Här hittar du alla våra artiklar om SVT-serien.

Läs mer:

Thomas Sandells nya projekt i Norra Djurgårdsstaden – kika in

Stylisten Marie Olsson-Nylander säljer sitt hus

Annons