Torp från 1800-talet

Idylliskt 1800-talstorp till salu – kika in

Nu finns den sällsynta chansen att förvärva ett välbevarat torp från tidigt 1800-tal med flera tidstypiska detaljer, till ett utgångspris på 2,5 miljoner. Det vackra torpet är klassat som byggnadsminne och är beläget i Stockholms skärgård.

Annons

Omgärdad av blommande syrenhäckar och rhododendron ligger charmiga Morastugan – ett välbevarat torp från 1815. I den vackra timmerstugan är många tidstypiska detaljer bevarade, såsom golvtiljor, originaldörrar och fönster samt unika vägg- och takmålningar.

Torpet är beläget vid Bergshamraviken i Stockholms skärgård, bara en timmes bilfärd från city, och har både sjöutsikt och gångavstånd till strand och brygga. Nu är det idylliska skärgårdstorpet till salu och ligger ute till ett utgångspris på 2,95 miljoner kronor.

Stockholms skärgård
 

Det nästan 200 år gamla huset har en boarea på 82 kvadratmeter med fem rum och en tomt på ungefär 1500 kvadratmeter, som gränsar mot grönskande åkermark.

Annons

Ett romantiskt fritidshus

Sedan 80-talet har Morastugan och den kringliggande marken varit byggnadsminnesförklarade. Det innebär bland annat att renoveringar behöver stämmas av med Länsstyrelsen.

– Det är inte så ofta en sådan här äldre byggnad, med så mycket välbevarade originaldetaljer, kommer ut till försäljning, säger Monica Cederberg, mäklare på Fredegårds Fastighetsbyrå och ansvarig för försäljningen.

Väggmålning från1800-talet
 

Monica Cederberg menar att torpet passar en stadsbo som söker ett romantiskt fritidshus och tycker om gamla byggnader och byggnadsminnen, samt vet hur de ska vårdas.

Annons
Originaldörrar från 1800-talet
 

Se bilderna från Morastugan

I hallen välkomnas man av vackra dubbeldörrar in i en rymlig trapphall, som ansluter till övriga rum på entréplan.

Bevarat 1800-talstorp
 
Annons

I torpet finns en stor sal, med unika väggmålningar och originalfönster i tre väderstreck.

Väggmålningar från 1800-talet
 
Vackra väggmålningar
 
Annons
Väggmålning
 

I Moratstugan finns även en vacker ursprunglig bakugn och vedspis med spiskåpa.

Vedspis från 1800-talet
 

Ytterligare en vedspis är placerad i det enkla köket, som troligtvis renoverades på 1970-talet.

Annons
Timmerstuga från 1800-talet
 

På övervåningen, som nås från trätrappen, finns tre rum och kattvindar. Ett stort rum med två fönster och en frilagd murstock, samt två mindre rum – varav ett med sjöutsikt.

Kort sagt är Morastugan ett riktigt drömboende för den kultur- och historieintresserade, som är ute efter ett pittoreskt landställe med en riktig Bullerbyn-känsla.

Se hela annonsen till skärgårdstorpet här.

Annons