Daniel och Lovisa renoverar en gammal skola från sekelskiftet.

1:07

Efter reklamen: Skolan från sekelskiftet som fick nytt liv

(1:07)

Ungefär 1,5 mil söder om Kalmar ligger den lilla byn Ölvingstorp. Här hittade Daniel Fisch och Lovisa Andersson ett så kallat ödehus, en skola som inte har varit i bruk under de senaste 60 åren.

Den fallfärdiga sekelskiftesskolan innan renoveringen.

Den fallfärdiga sekelskiftesskolan innan renoveringen.

Efter renovering. Huset är målat med Ottossons linoljefärg. Ljusgrå med lite hastingsgrå i på fasaden och hastingsgrå fönster och dörrar.

Efter renovering. Huset är målat med Ottossons linoljefärg. Ljusgrå med lite hastingsgrå i på fasaden och hastingsgrå fönster och dörrar.

Sekelskiftesvilla renoverades helt utan tidigare erfarenhet: "Tar längre tid än vad man tror"

Annonsen på Hemnet kom ut av misstag

Skolan låg från början ute till försäljning tillsammans med en lärarbostad från 1920-talet. Lärarbostaden var 240 kvadratmeter och i gott skick. Vid den här tiden, sommaren 2019 beslutade sig paret för att det var ett alldeles för stort projekt och det blev inget köp. När de hade ångrat sig var det redan för sent. De fick höra från bekanta att huset var sålt, något som skulle visa sig inte vara sant.

Östra verandan efter och före.

Östra verandan efter och före. »Här sitter vi oavsett årstid och oavsett väder och det är på riktigt nästan alltid härligt!! Vår lilla fristad i allt det ofärdiga«, skriver Lovisa på Instagram.

I oktober 2019 publiceras annonsen igen av misstag och då tvekade de inte. De kontaktade mäklaren som blev förvånad över att paret endast var intresserade av den 300 kvadratmeter fallfärdiga skolbyggnaden.

»Några dagar efter visningen skrev vi kontrakt med en öppen klausul för att kunna häva köpet, fram till tillträde, om det hade varit så att vi hade upptäckt äkta hussvamp och/eller husbock. Vi fick sedan tillgång till huset i november 2019.«

Närbild på husfasaden innan renovering.

Närbild på husfasaden innan renovering.

Närbild på husfasaden efter renovering.

Närbild på husfasaden efter renovering.

Två år in i renoveringen

Paret är mu två år in i renoveringen, men man kan redan nu ana hur vackert slutresultatet kommer att bli. Det är en minst sagt spännande renoveringsresa att följa.

Daniel och Lovisa har tagit fram originalväggarna med vacker träpanel.

Daniel och Lovisa har tagit fram originalväggarna med vacker träpanel i köket.

Daniel och Lovisa renoverar gammal skola från sekelskiftet.

Lovisa arbetar med inredning och matas dagligen med inspiration från alla håll och kanter. Mycket av det paret har inspirerats av i interiör- och färgval har dock redan funnits i skolan sedan tidigare. Alla nya väggar går i samma stil som övriga delar av skolan när det kommer till snickerier och dylikt.

En bild från skolan innan renoveringen påbörjades.

En bild från skolan innan renoveringen påbörjades.

Lovisa arbetar som fotograf och stylist för mäklarbyrån Pontuz Löfgren. Hon har även Ödehuspodden tillsammans med vännen Evelina, som också restaurerar en gammal skola. Vill man följa perets resa kan man följa Lovisa på Instagramontot @lovisafurubo.

Spökhuset i Komstad: Huset där tiden stått stilla

Gjort allt vi får på egen hand

De har gjort allt på egen hand berättar de. Eller ja, allt de får göra på egen hand enligt de regler som finns. För att underlätta för rörmokare och elektriker har paret dock varit med varje steg på vägen och assisterat.

Men även om man gör allt själv, så behöver man hjälp på vägen. »Lovisas pappa är byggmästare och har agerat lexikon under resans gång, FaceTime är fantastiskt!«, säger Daniel.

Huset innan renovering.

»Den största utmaningen har varit att tampas med oro och ångest över de obehagliga upptäckter man kan göra under resans gång och när väl dyker upp - orka ta sig igenom och förbi. För oss har det till största del bestått av oupptäckta vattenläckor och fynd av småkryp på helt fel ställen.«

Huset efter renovering.

Ibland får man kompromissa när man restaurerar gamla byggnader, i Daniel och Lovisas fall var det taket som de inte kunde behålla. »Det enda som gnager lite är taket. Vi valde att återanvända det 125 år gamla enkupiga takteglet.«

Bevarade originaldetaljer

»Vi har i stort sett lyckats bevara alla originaldetaljer som fanns vid vårt övertagande av skolan. Vissa delar var kraftigt fuktskadade och har fått ersättas med nytt virke som vi har låtit tillverka enligt gammal förlaga. Det enda som det egentligen inte finns spår av längre är det upphöjda podiet i vårt blivande kök.«

Lovisa målar med grå färg på träpanelen.

»I dagsläget har vi en hel del målning kvar, golvbehandling och ytskikt i badrum och tvättstuga. Utöver det ska kaminer monteras, elen ska dras klart och radiatorerna ska komma på plats«, säger Daniel och Lovisa.

Platsbyggd takhög förvaring i hallen.

Platsbyggd takhög förvaring i hallen.

Meddelanden undangömda i väggarna

»Det absolut mest motiverande är att få se huset växa fram på det sätt vi har föreställt oss. Men också att få lära känna huset och dess historia. Förutom otaliga undangömda meddelanden i väggarna är det många som väljer att besöka oss och skriva till oss för att dela med sig av sin berättelse och relation till skolan.«

Målet från början har varit att kunna fira julen 2021 i huset.

Målet från början har varit att kunna fira julen 2021 i huset och det satsar paret fortfarande på.

Byggnadsvård och underhåll

Innan husköpet hade paret renoverat en lägenhet från 20-talet. De berättar också att de som nittonåringar byggde ett hus på Öland, på Daniels föräldrars tomt, där de nu bor under restaureringen av skolan.

»Många som följer oss tror säkert att vi är inbitna byggnadsvårdare men för oss handlar det till största del om att ta tillvara på minsta lilla och bygga på ett sätt som är bra både för oss och för miljön. Mycket av det vi sätter in i huset är begagnat, exempelvis kök och platsbyggd förvaring. Vi anpassar oss efter det vi har, bygger om och gör det till vårt!«

Lovisa är fotograf och stylist.

»När det kommer till den lösa inredningen är i princip ingenting bestämt ännu. Det är något som vi kommer låta växa fram, att fylla 300 kvadratmeter är ingenting som kommer att ske på en kovändning«, berättar Daniel och Lovisa.

»Hela grejen med att renovera ett hus på ett byggnadsvårdsmässigt sätt är att det ska gå att underhålla. Underhållsfria fönster exempelvis går inte att underhålla utan måste bytas ut när de har passerat sin livslängd. Vi räknar med att underhålla och vårda det här huset men ser inte det som ett överhängande ok.«

Agnes och Stefan lämnade sina liv i USA – renoverade slott i Sverige

Vad ska man tänka på när man tar sig an ett sekelskifteshus?

Daniel och Lovisa vill dela med sig av sin renoveringsresa av olika anledningar. Inte minst för att de är trötta och behöver hejarop för att orka föra sitt projekt i hamn. Vi frågar dem om de har några råd till andra husägare som stor i startgroparna av att restaurera ett sekelskifteshus.

»Det viktigaste är nog att man lockas av resan och är nyfiken på att lära sig under projektets gång. Skapa dig en plan över vad som göras och involvera tidigt de hantverkare du behöver anlita för att projektet ska flyta på på bästa sätt.«

Paret har gjort renoveringen helt på egen hand. Med hjälp från Lovisas pappa, rörmokare och elektriker.

»Vi har alltid haft en förkärlek till gamla byggnader och dess attribut, men inte alls varit i närheten av den här typen av restaurering innan.«

»Oavsett vilket hus man tar sig an så är det viktigt att läsa på om hur man på bästa sätt vårdar sitt hus, många moderna byggtekniker passar inte in i äldre konstruktioner och kan göra mer skada än nytta.«