Maxa ditt sommarboende – inspireras av WIngårdhs

Vill du maxa ditt sommarboende som Sveriges mest kände arkitektpar, Gert och Karin Wingårdh? Vi ger dig fem smarta tips, som vi har spanat in på Äggdal.

Annons

Arkitektparet Gert och Karin Wingårdhs maffiga fritidsboende Äggdal på västkusten, med enorm plats för hela den stora familjen har presenterats både i SVT:s Husdrömmar och i Residence. Nu tänkte vi titta lite extra på några smarta lösningar som kanske kan inspirera i ett mer ordinärt sommarboende. Vi ska inte glömma att Äggdal en gång var en vanlig lada och ett torp.

Gert och Karin har tillsammans fem barn och sex barnbarn. De vill gärna umgås med dessa, men också ha lagom avstånd. Så deras eget permanenta hus ligger bara två kilometer bort. Barnen eller andra gäster kan sköta sig själva, men det finns gott om utrymme för gemensamma middagar och annat umgänge.

Äggdal består av tre hus

Slående är att Äggdal som består av tre hus, det f d torpet, en lada och ett litet gästhus nästa är som en konferensanläggning för familjen. Har du stora utrymmen, tänk lite så. Proffstänk kring familjeliv helt enkelt.

Annons

För att få allt exakt som de villa ha själva hade Gert och Karin också ett motto: bestämma allt själv. »Barnen ville såklart lägga sig i. Men här ville jag och Karin bestämma helt själv. Så de fick inte bestämma någonting.«

Ur Husdrömmar - den perfekta naturtomten i Göteborg
Ur Husdrömmar - den perfekta naturtomten i Göteborg
0:57

Därför har Äggdal också en genomgående stil. Fem tips till den som också vill ha ett proffskollo för sin egen familj:

1. Smarta kökslösningar

I ladan har Gert och Karin inrett ett proffskök, där stommarna är helt klädda i metall som Karin behandlade med syra för den ärgade looken. Snygg förvaring för kastrull-lock, men här kan man också hänga redskapen. Enhetligt enkelt porslin i de stora lådorna.

Annons
Smarta kökslösningar
Smart förvaring för kastrull-lock och redskap.  

2. Tänk stort där det behövs

Sommarliv är ofta tid för umgänge. Skapa plats för det du tycker är viktigt. Mat till exempel. Om du tycker att väva är roligare än att äta med andra, så ska såklart vävstolen ta mer plats än matbordet.

Här får matbordet spela huvudrollen. Det stora matbordet (ritat av Wingårdhs själva) med de lätta Leggera-stolarna ger plats för många. De vackra lamporna av Ingegerd Råman ger stor effekt, helt enkelt för att man här inte har snålat på antalet.

Annons

3. Förvaring

Rundstavar blir till en kroklist. Mitt emot den en mängd skåp där allt sommarbråte får plats.
Rundstavar blir till en kroklist. Mitt emot en mängd skåp med samma metalldörrar som köket.  

Ingen clean look utan en obscen mängd förvaring. Här har Karin maxat genom att sätta rundstav som en modern kroklist.

4. Extra sovplatser

Gert Wingårdhs Äggdal, gul veranda
Sovplatser på verandan på Gert och Karin Wingårdhs Äggdal  

OK inte alla har tillgång till en veranda med dessa mått. Men här är bänkarna också 80-sängar, tre vuxna kan sova här på rad. Så verandan är både ett solcafé och ett natthärbärge. Hur smart?

Annons

5. Satsa monokromt

Gästhus helt i svart med utsikt på Äggdal.
Det lilla gästhuset för det nykära paret har väggar,tak och golv helt monokromt i svart.  

I lilla gästhuset, "bröllopssviten" finns säng, bord och ett litet kök samt badrum. Allt är målat i svart, golv, väggar tak. Utsikten genom fönstret förstärks ytterligare. Samt att man känner sig omsluten som i en härlig grotta härinne.

Publicerat 09 april 2021
Annons